UK v médiích


LIŠOV Když se po sedmi dnech vynořují, nestíhají se ani rozkoukat a vítá je sprcha šampaňského. Do ní propukne několikavteřinový potlesk, který rozezní zatopený lom nedaleko Lišova na Českobudějovicku. Právě v tu chvíli se také zastavuje časomíra, která zaznamenává nový český rekord v době strávené pod vodou. Výsledek: sedm dní, 14 minut a 30 vteřin.

„Nejhorší byla vlhkost. Je všude. Jdete do spacáku, je mokrý. Dostali jsme deníčky, abychom si zapisovali poznámky, ale byly tak mokré, že se do nich nedalo psát,“ usmívá se krátce po vynoření 44letý instruktor a lektor potápění na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy David Vondrášek.

Podvodní kabinu v zatopeném lomu Slověnický mlýn sdílel sedm dní se svým kolegou z univerzity Václavem Gabrielem. Když se po týdnu rozhlíží kolem sebe, hledá především svou rodinu, která na něj na břehu čeká.

Za ní ale vedla poměrně dlouhá a náročná cesta. Oba muži zahájili vynoření včera už v půl jedenácté. Během něj oba kroužili ve spirálách a zbavovali se dusíku z kostí, tukových zásob či mozku. Celé vynoření zabralo více než hodinu a půl. Dalších zhruba 45 hodin bude trvat, než se těla obou potápěčů zbaví dusíku kompletně. Po celou dobu na sebe musí dávat pozor.

„Chmury pod vodou nepřišly. Poprvé se mi ale stalo, že jsem se šel z nudy potápět, jako bych vyrazil na procházku. Těšili jsme se na každou návštěvu, která přišla,“ přiznává 27letý Gabriel.

Oba muži si pod vodou připravovali instantní jídlo, podnikali výlety mezi ryby a také hodně spali. Denně až deset hodin. Kromě toho ale testovali také různé experimenty.

„Zkoušeli jsme jemnou motoriku například tak, že si vezmete kuličku do pinzety a dáváte ji do velmi malé dírky, nebo jsme montovali šroubky a počítali čas. Všechno ještě není vyhodnocené, ale vypadá to, že nejsme schopni prokázat nějaký rozdíl,“ zmiňuje Vondrášek.

V desetimetrové hloubce také zkoušeli pít čepované pivo. Tým musel vyřešit dopravu sudu pod vodu a samotné čepování. „Aby se potápěči dostali k pivu, museli k tomu použít speciální výčepní zařízení vycházející z historické pípy, kdy je tekutina ze sudu vytlačována za použití ruční pumpičky. Ukázalo se, že pivo pod vodou čepovat lze, ale nepění. Respektive pění velice málo a bublinky stejně hned splasknou. Není divu, když v kesonu je dvojnásobný tlak než na hladině. Kvalita a teplota pěnivého moku však hloubkou nijak neutrpěla,“ vylíčil mluvčí projektu Czech Aquanaut: OneWeek Jiří G. Souček.

„Měli jsme ale jen jedno pivo a tím to skončilo,“ směje se Gabriel. I jeho včera netrpělivě vyhlížela partnerka Michaela Svobodová. „Pořád vstřebávám, že je nahoře. Byla jsem ráda, že jim tam během toho týdne zavedli internet. Měli jsme tak i nějaký kontakt a byla jsem klidnější,“ prozrazuje.

Nad prodloužením rekordu asi budou přemýšlet. „Teď jsem ale hlavně rád, že jsem venku,“ dodává s úlevou zkušený potápěč.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám