• Aktuality

Aktuality

29. října 2020

Prezident udělil Medaili Za zásluhy Petru Čornejovi a Jiřímu Jelínkovi

Prezident Miloš Zeman udělil 28. října osmatřicet vyznamenání. Mezi oceněnými jsou i osobnosti působící na Univerzitě Karlově. Medaili Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství obdrželi historik Petr Čornej vyučující na Husitské teologické fakultě UK a vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty UK Jiří Jelínek.


Tradiční ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu se kvůli pandemii koronaviru neuskutečnil, prezident přednesl krátký projev v televizi.


prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc.

Zaměřuje se na dějiny pozdního středověku, zvláště husitství, a na historiografii. V letech 1992–1999 působil jako zakladatel a vedoucí Katedry dějin a didaktiky dějepisu na Pedagogické fakultě UK, kde vyučoval starší české dějiny, světové dějiny, historiografii a vedl semináře s husitskou tematikou a se zaměřením na film a dějiny. Nyní vyučuje na Husitské teologické fakultě UK. V roce 2000 byl jmenován profesorem českých dejin. Je držitelem ocenění Magnesia Litera 2020 za knihu Jan Žižka: život a doba husitského válečníka. Zveřejnil řadu vědeckých studií, zabývá se i popularizací vědy.



prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.

Český právní teoretik a vysokoškolský profesor v oblasti trestního práva. Působí jako vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě UK a od loňska je členem legislativní rady vlády. Je autorem řady vysokoškolských učebnic trestního práva hmotného i procesního, odborných monografií a článků v tomto právním oboru. Loni získal ocenění Právník roku za nejhodnotější článek v časopisu Bulletin advokacie. 


TEXT: Redakce.

FOTO: Archiv UK





Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám