• Aktuality

Aktuality

11. října 2023

Potřeba mezinárodní spolupráce je ve zdravotnictví nezbytná

Univerzita Karlova hostila v úterý 10. října mezinárodní, česko-americkou konferenci na téma Hodnota a kvalita ve zdravotnictví: Česká a americká perspektiva/Value and Quality in Health Care: Czech and American Perspectives. Společně s Karlovkou se na jejím uspořádání podílela Lahey Hospital & Medical Center .




O historii i budoucnosti


V úvodu účastníky konference přivítala Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy. Hostům v sále jednak připomněla historii medicínského vzdělávání na nejstarší a největší české univerzitě, jež je přínosem pro lékařské obory v evropském i celosvětovém měřítku, a v souvislosti s tím upozornila též na potřebu rozvoje a podpory českého veřejného zdravotnictví.

„Hluboce věřím v další spolupráci. Že se budeme setkávat často a efektivně a téma spolupráce ve zdravotnictví bude naším společným i do budoucna. Velmi se na tuto spolupráci těším,“ směrovala rektorka Králíčková část úvodního slova především ke svým zahraničním kolegyním Susan Moffatt-Bruceové a Anne C. Mosenthalové, obě z Lahey Hospital & Medical Center (LHMC je součástí systému zdravotní péče sdružujícího jak akademická zdravotnická centra a fakultní nemocnice, tak komunitní a specializované nemocnice. Posláním systému je snaha o zpřístupnění péče a pokroků ve vědě a jejich zavedení do medicínské praxe.)


Anne C. Mosenthalová
Anne C. Mosenthalová
Susan Moffatt-Bruceová
Susan Moffatt-Bruceová


Lékaři musí mít čas na sebe


„Hlas pacienta se stává ve všech zemích důležitějším. Dříve jsme pacienta neposlouchali tolik, jako to děláme nyní. I proto nás dnes více zajímají jeho zkušenosti,“ uvedla jako jeden z příkladů zlepšení situace ve zdravotnictví Susan Moffatt-Bruceová.

A též s přihlédnutím na aktuálně řešenou otázku přesčasů lékařů zdůraznila: „Je třeba zajistit, aby lékaři a zdravotní sestry byli odolní a pečovali o sebe. V USA dříve neexistovala žádná omezení v délce jejich pracovní doby. Dnes je to jiné, dnes mohou pracovat pouze osmdesát hodin týdně a organizace Accreditacion Counsil for graduate Medical Education (ACGME) se to snaží snížit na šedesát. V mnoha evropských zemích již platí normální pracovní týden. A studenti-rezidenti? Ti mohou v nemocnicích pracovat jen určitý počet hodin, aby měli čas investovat do svého vlastního zdraví. To je naprosto odlišné od doby, kdy jsem se vzdělávala já,“ připustila Susan Moffatt-Bruceová.



Kvalita a bezpečnost především


Konference v Karolinu se zúčastnil též například Tomáš Fiala (na fotografii výše vlevo) místopředseda senátního výboru pro zdravotnictví. I z jeho vystoupení byl patrný zájem o potřebu rozvoje a podpory veřejného zdravotnictví v České republice.

„Kvalita zdravotnictví je skloňována v různých aspektech a je dost možné, že si pod ní každý představuje něco jiného. Možná by bylo zajímavé udělat průzkum, co si zainteresovaní lidé pod pojmem kvalita zdravotnictví představují,“ zamyslel se na úvod senátor Fiala. Prozradil i to, že Nemocnice ve Strakonicích, a. s. kde je ředitelm, už v roce 2010 úspěšně prošla akreditačním auditem dle Spojené akreditační komise České republiky. Tedy, že „jeho“ zdravotnické zařízení mimo jiné splňuje velmi náročné požadavky na kvalitní a bezpečnou péči o pacienty.




Přínos a poučení


„Věřím, že podobné akce mohou vést ke zlepšení spolupráce mezi národy. Zdravotní péče je celosvětový problém a každá země má specifické problémy. Když se setkají, jedna od druhé si může vzít něco inovativního, a naopak z negativního se poučit. Oběma stranám setkání přinese obrovský přínos,“ naznačila přínos konference Diana Apetauerová (na fotografii níže uprostřed) hlavní organizátorka a duše celé konference, a také mimo jiné ředitelka Oddělení extrapyramidových onemocnění na Lahey Hospital Medical Center (rozhovor přinesl magazín Forum v roce 2021).




Inovace ve vzdělání se týkají všech


Podle neuroložky Apetauerové patří Česká republika k těm státům, od kterých se mohou mnozí učit: „Vezměte si data americké zdravotní péče. Je z nich znát řada problémů: od nepojištěných osob až po enormně drahou zdravotní péči či velké rozdíly v ní. V České republice něco takového neznáme, máme všeobecné zdravotní pojištění a rozhodně zde nenajdete lidi, pro které je zdravotní péče nedostupná a zůstávají doslova na ulici. A to už nemluvím ani o dalších sociálních aspektech,“ přiblížila základní rozdíly lékařka dlouhodobě spolupracující s Univerzitou Karlovou.

Jak dále neuroložka Apetauerová uvedla, inovace v lékařském vzdělávání by se měly odrazit nejen v práci zkušených lékařů, ale především v nastupující, mladé generace. Její zástupci, bohužel, ve větším počtu na akci chyběli. „Možná by nebylo od věci, aby se podobné akce, jako je dnešní konference staly částí lékařského curricula,“ zamyslela se nad možností navýšení zájmu ze strany mediků Diana Apeltová.


Mezinárodní kontakty nezbytné


Na potřebu vzájemné mezinárodní výměny zkušeností upozornili během úterní konference v podstatě všichni její účastníci. „Jakýkoliv kontakt českého zdravotnictví se západními zeměmi je velkým přínosem, byť budou mnozí namítat, že Amerika není pro nás tím správným příkladem, a ne úplně reprezentativní značkou. Upřímně řečeno, nevím proč. Inspirovat se můžeme například ve vzdělávání mladých lékařů, což během dneška ještě několikrát zazní,“ je přesvědčen i internista, infektolog a epidemiolog Petr Smejkal (na fotografii níže vlevo), souběžně působící v IKEM a na Mount Desert Island Hospital v Bar Harbor, v americkém Maine (rozhovor přinesl magazín Forum v roce 2023).

Smejkal věří, že příští česko-americká konference věnovaná hodnotám a kvalitám ve zdravotnictví přiláká mnohem více mediků a mladých lékařů než letos.


Podle Petra Smejkala (vlevo) je mezinárodní výměna zkušeností nezbytná


Konference ve dvou blocích


Celodenní akce byla rozdělena do dvou bloků. V první části se mluvčí zaměřili především na problematiku zvýšení efektivity a kvality (nejen) českého zdravotnictví, zejména na způsoby měření kvality zdravotnických systémů. Diskutována byla rovněž problematika významu mezinárodních akreditací studentů medicíny a nemocničních zařízení. Druhá část konference se týkala především novým vědeckým poznatkům v neurologii; prezentovány byly nejnovější poznatky z oborů nervosvalových onemocnění, neurointenzivní péče, poruch hybnosti, neurodegenerativních onemocnění a kognitivní neurologie.


Účastníci vůbec první konference na půdě Univerzity Karlovy na téma Hodnota a kvalita ve zdravotnictví: Česká a americká perspektiva/Value and Quality in Health Care: Czech and American Perspectives se v úterní podvečer rozcházeli s přesvědčením, že navázání úzké mezinárodní spolupráce povede ke zkvalitnění zdravotnické péče a rozvoji zdravotnických systémů. A to jak českých, tak amerických vzdělávacích a lékařských institucích.




Text: Marcela Uhlíková

Foto: Hynek Glos, Vladimír Šigut

Datum: 10. 10. 2023

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám