• Aktuality

Aktuality

20. října 2023

V Bruselu proběhlo setkání více než stovky absolventů a přátel UK

Ve čtvrtek 19. října se v Pražském domě v Bruselu uskutečnilo setkání absolventů a přátel UK působících v Belgii. Osobně se s univerzitní delegací potkala více než stovka zájemců a zájemkyň působících na nejrůznějších pozicích a oborech. Večerem provázela Světlana Witowská.



„Přijeli jsme do Bruselu představit Univerzitu Karlovu, která je nejen nejstarší a největší, ale i flexibilní, moderní a mezinárodní institucí,“ řekla v úvodu rektorka UK Milena Králíčková. Cílem setkání s názvem Den UK v Bruselu bylo navázat a posílit spolupráci mezi univerzitou a absolventy žijícími v Belgii.


Rektorka také v úvodní krátké prezentaci shrnula nejnovějších úspěchy Univerzity Karlovy ve vědě a vzdělávání a vyzdvihla třetí roli univerzity. Představila i konkrétní aktivity jako například projekt Češi do EU, Eastern Partnership University Cluster EaPUC, pomoc studujícím a akademikům z Ukrajiny, ale i přenos vědeckých výsledků do praxe prostřednictvím Charles University Innovations Prague (CUIP).


Moderátorka Světlana Witowská hovoří s prorektorkou pro zahraniční záležitosti Evou Voldřichovou Beránkovou, prorektorem pro vědu Ladislavem Krištoufkem a rektorkou Milenou Králíčkovou.
Moderátorka Světlana Witowská hovoří s prorektorkou pro zahraniční záležitosti Evou Voldřichovou Beránkovou, prorektorem pro vědu Ladislavem Krištoufkem a rektorkou Milenou Králíčkovou.


Univerzitní delegace zahrnovala zástupce vedení univerzity i některých fakult. V navazující živé diskuzi se probírala témata jako možnosti celoživotního vzdělávání, aktivity klubu Alumni, ale i platy akademiků či možnosti zapojení účastníků v roli mentorů či poradců. Bylo představeno i nové propagační logo univerzity.



Češi působící v EU

Důležitost takových setkání oceňovali i samotní absolventky a absolventi. „Je to báječná možnost, jak se jako Češi působící v Bruselu setkat a navázat kontakty. Druhým klíčovým bodem pro mě bylo představení nejnovějších aktivit, které univerzita provádí, čímž mi velmi imponovala,“ shrnuje bývalý absolvent UK a současný náměstek ministra na Ministerstvu zahraničí Eduard Hulicius.


Debat se účastnil i velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský (uprostřed) a náměstek ministra MZV ČR Eduard Hulicius. Oba absolventi UK.
Debat se účastnil i velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský (uprostřed) a náměstek ministra MZV ČR Eduard Hulicius. Oba absolventi UK.


Tato slova potvrzuje i Jaroslav Špirk, který působí v Evropské radě jako překladatel. „Jako absolvent a bývalý vyučující na Filozofické fakultě UK musím říci, že mě velice překvapilo, jak zajímavá setkání zde dnes vznikají. Také mám opravdu velikou radost z toho, jak se Univerzita Karlova v posledních letech vyvíjí, jaké projekty v současné době provádí nebo plánuje. Vypadá to na velice slibnou budoucnost naší Alma mater, která dokáže inspirovat nové generace studujících, a to často i ze zahraničí.“


Bruselského setkání se účastnilo i mnoho studentů a studentek, kteří jsou v evropských orgánech na stážích. Jak se na takovou stáž dostat? „Zkuste to! Mnoho lidí často odradí to, že si myslí, že takový zájemců je hodně, a proto to ani nezkusí. Šance přitom jsou,“ říká absolvent Právnické fakulty UK Tomáš Cieslar, který nyní působí v Evropské komisi. A jeho manželka Katharina Cieslar, se kterou se poznal při studiu na Univerzitě Karlově a která nyní působí v Evropském parlamentu, dodává. „Všem zájemkyním a zájemcům doporučuji začít se připravovat včas a velmi se oceňuje specializace – nestačí ‚evropské právo'. Ve výsledku je ale finální výběr kandidátů skutečně pouhá náhoda.“



Absolventi jsou pro nás klíčoví

Podle Ladislava Krištoufka, prorektora pro vědeckou a tvůrčí činnost UK, je Česko nedílnou součástí Evropy a Univerzita Karlova je tak nejen česká, ale i evropská univerzita a této role se nesmíme zříkat: „Naopak se k tomu musíme sebevědomě stavět a naši evropskou reputaci budovat a posilovat. Dnešní setkání je jedním ze střípků, ale esenciálním. Těší mě velký zájem ze strany absolventek a absolventů“ shrnuje.



„Setkání skutečně přineslo velmi zajímavé kontakty a nápady na konkrétní spolupráce. V orgánech EU je mnoho možností i pro studenty přírodovědných oborů, což pro mnohé může být překvapením,“ hodnotí Aleš Soukup, proděkan PřF UK pro rozvoj fakulty a zahraniční agendu.


Zájem o spolupráce vyzdvihla i Lenka Henebergová, členka kolegia rektorky pro sociální záležitosti a udržitelný rozvoj a proděkanka FTVS UK: „Velmi oceníme všechny zájemce z praxe, kteří by námi v roli mentorů a poradců sdíleli své zkušenosti pro lepší výuku, ale i realizaci projektů. Na FTVS taková zapojení testujeme v pilotním režimu a určitě je chceme dále rozvíjet a rozšiřovat.“



„Spolupráce s absolventy a absolventkami a jejich zpětná vazba pro nás mají klíčový význam. Ceníme si proto dnešní vysoké účasti a zejména bohaté diskuze, která nám pomáhá měnit perspektivu,“ dodává kancléřka Petra Štanclová. A vyzývá: „Pokud máte chuť se jakkoliv zapojit, neváhejte se nám ozvat! Vaše připomínky a nápady nám pomáhají lépe plnit naše cíle.“


Text: Pavla Hubálková

Foto: Tomáš Novotný

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám