• Aktuality

Aktuality

10. května 2024

Do olympijské štafety se zapojila i zástupkyně vedení Univerzity Karlovy

Tisíce lidí si během jedenácti týdnů předá olympijskou pochodeň, než bude slavnostně zapálen oheň při zahájení letních olympijských her v Paříži. A mezi vyvolenými je i členka kolegia rektorky Univerzity Karlovy Ing. Lenka Henebergová, která se zúčastnila úseku v Marseille.



Po dvanácti dnech od vyplutí z řeckého přístavu Pireus dorazila ve středu olympijská pochodeň do francouzského Marseille na palubě historické plachetnice Belem, přičemž prvním „nositelem“ symbolického artefaktu byl olympijský vítěz v plavání Florent Manaudou. A ve čtvrtek odstartovala olympijská štafeta, která do začátku her navštíví více než 450 měst včetně francouzských zámořských oblastí jako Guadeloupe nebo Reunion.


Ve čtvrtek ráno odstartovala štafeta od baziliky Notre Dame de la Garde a jako první s pochodní vyběhl bývalý fotbalista místního týmu Olympique Marseille Basile Boli. Během dne pochodeň převzaly i další celebrity sportovního a společenského světa jako bývalý basketbalista Tony Parker, fotbalista Didier Drogba, televizní komik, či známý šéfkuchař.



A před polednem se této cti dostalo i zástupkyni Univerzity Karlovy, jež byla součástí týmu 27 představitelů zemí Evropské unie. Symbolicky v den, kdy se slaví Den Evropy - 9. května 1950 francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman navrhl koncept mírové spolupráce v Evropě.


„Především chci poděkovat za podporu a nominaci do olympijské štafety Francouzskému Institutu a velvyslanectví Francie v Praze. Jsem za tuto příležitost velmi vděčná a reprezentovat Univerzitu Karlovu a Fakultu tělesné výchovy a sportu vnímám jako velkou poctu. Jsem ráda, že mohu s dalšími kolegy z Evropské unie sdílet naše společné hodnoty – jednotu v rozmanitosti, internacionalizaci, spolupráci, vzdělávání, solidaritu, demokracii, přístup k inkluzi a smysl pro fair play,“ prohlásila Ing. Lenka Henebergová.


Kapitánkou jejího štafetového týmu byla sportovkyně z Ukrajiny.


„V závěru oficiálních projevů francouzské ministryně sportu a ministra Francie pro Evropu a zahraničí nastal dojemný okamžik, když zaznělo Sláva Ukrajině a Jsme jedna Evropa," dodala proděkanka FTVS UK a členka kolegia rektorky.



Olympijská štafeta během čtvrtka postupně navštívila všechna ikonická místa Marseille a program vyvrcholil na střeše populárního fotbalového stadionu Stade Velodrome. Další zastávkou olympijské pochodně bude v pátek 10. května Toulon. Olympiáda začne v Paříži 26. července.


TEXT: Jiří Novák

FOTO: Olympics 2024, archiv Lenky Henebergové

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám