• Aktuality

Aktuality

26. května 2024

Pražské jaro s Alinde Quintet poprvé rozezněly Karolinum

V sobotu 25. května v podvečer ve Velké aule Karolina proběhl historicky první koncert Pražského jara, kterého se svým debutem zhostil Alinde Quintet. Rektorka Milena Králíčková v úvodu udělila stříbrnou pamětní medaili Marcu Niubovi z Filozofické fakulty UK.



„Toto místo, Velká aula Karolina, slouží akademické obci naší univerzity již od roku 1383. V těchto místech vědci a vědkyně oznamovali své objevy a mimo jiné zde skončili svá studia i tři nositelé Nobelovy ceny. Je mi velkou ctí tu dnes zahájit historicky první koncert Pražského jara,“ řekla v úvodu sobotního koncertu rektorka UK Milena Králíčková.


Celý podvečer byl věnován památce Lenky Hlávkové, bývalé ředitelky Ústavu hudební vědy FF UK, která se o vznik oficiální spolupráce mezi Univerzitou Karlovou a Pražským jarem výrazně zasloužila a bohužel se stala obětí prosincové tragické události na Filozofické fakultě UK.


„Memorandum uzavřené mezi Univerzitou Karlovou a Pražským jarem mimo jiné vytvoří pro studenty hudební vědy na FF UK skvělou příležitost pro získávání prvních profesních zkušeností pod hlavičkou tohoto prestižního festivalu, a zároveň díky společným projektovým seminářům Pražského jara a Ústavu hudební vědy FF UK obohatí portfolio volitelných kurzů propojujících studium s praxí,“ řekla u příležitosti podpisu memoranda v říjnu loňského roku děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková.


Rektorka také v úvodu koncertu udělila stříbrnou pamětní medaili za mimořádný přínos a obětavost při prosincové tragédii na Filozofické fakultě UK Marcu Niubovi, pověřenému vedoucímu Ústavu hudební vědy FF UK.



„Marc Niubo je vedle vědeckého a pedagogického talentu obdarován i výrazným talentem organizačním, který uplatňuje nejenom na půdě FF UK, ale i mimo ni, především ve vědeckých a zájmových spolcích, jako je například Česká společnost pro výzkum 18. století nebo Společnost pro starou hudbu. Jeho manažerské kvality se projevily nejen během jeho letité práce coby zástupce vedoucí a posléze vedoucího katedry, ale zejména v nejtěžším období našeho ústavu po 21. prosinci 2023. Ač sám hluboce zasažený neblahými událostmi, prokázal klid a rozvahu a za cenu vysokého osobního nasazení bezpečně provedl naše pracoviště obdobím nejistoty: zorganizoval důstojné poslední rozloučení s dr. Hlávkovou a zajistil hladký přesun výuky do náhradních prostor v Národní knihovně. Jeho osobní angažovanost pro blaho našeho ústavu je skutečně příkladná, proto jsme všichni hrdí na to, že se jeho práci dnes dostává takové ocenění,” zaznělo v laudaciu, které sepsal Jan Baťa, zástupce ředitele Ústavu hudební vědy FF.



O hudební zážitek se postaral soubor Alinde Quintet, který založila pětice mladých hudebníků v roce 2019. Jeho členové – v aktuálním složení Anna Talácková (flétna), Barbora Trnčíková (hoboj), David Šimeček (klarinet), Kryštof Koska (lesní roh) a Petr Sedlák (fagot) – studovali na prestižních hudebních školách v Praze, Brně, Londýně, Lublani i Bruselu a dnes působí na vedoucích pozicích u orchestrů včetně Filharmonie Brno, Symfonického orchestru Českého rozhlasu či Symfonického orchestru FOK. Navíc prošli orchestrálními akademiemi České filharmonie, BBC Symphony Orchestra nebo English National Opera.



Pražskojarní debut souboru Alinde Quintet zahájila suita Náhrobek Couperinův, ve kterém vzdal Maurice Ravel hold baroknímu mistrovi. Následoval Dechový kvintet Pavla Haase a Kvintet D dur op. 91 č. 3 od Antonína Rejchy. Jako přídavek pak zazněl Čeladenský z Lašských tanců od Leoše Janáčka.


Text: Pavla Hubálková

Foto: Michal Novotný







Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám