• Aktuality

Aktuality

12. června 2024

Kariéra v EU? Inovativní kurz pomůže s procesem výběrových řízení

Univerzita Karlova podporuje projekt, jehož cílem je zvýšení počtu Čechů a Češek působících v institucích Evropské unie. Spolu s Vysokou školou ekonomickou pořádá kurz Gateway to the EU Institutions, který má pomoci zesílit hlas ČR v Unii. V pondělí 10. června se setkali ve Vlasteneckém sále Karolina další úspěšní absolventi a absolventky tohoto kurzu, kteří díky němu posílili svou šanci na rozvoj kariéry také na celoevropské úrovni.


V tomto akademickém roce absolvovalo kurz Gateway to the EU Institutions 39 zájemců. Někteří z nich si převzali certifikát o jeho absolvování přímo ve Vlasteneckém sále Karolina.
V tomto akademickém roce absolvovalo kurz Gateway to the EU Institutions 39 zájemců. Někteří z nich si převzali certifikát o jeho absolvování přímo ve Vlasteneckém sále Karolina.


V institucích EU je zastoupeno stále méně Čechů a Češek, než na kolik by měla Česká republika jako devátá největší členská země nárok. Poptávaní nejsou jenom právníci či překladatelé, ale „v podstatě všechny agendy, od zdraví přes řešení humanitárních situací po zemědělství“, jak připomněla vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová v rozhovoru pro magazín UK Forum.


O všechny tyto pozice se mohou ucházet také občané České republiky. K tomu, aby měli větší šanci na úspěch ve výběrových řízeních, pomáhá od loňska inovativní kurz Gateway to the EU Institutions, který spolu s Univerzitou Karlovou pořádá také Vysoká škola ekonomická. A je o něj obrovský zájem. Určený je absolventům a absolventkám vysokých škol i studujícím v posledním ročníku bakalářského či magisterského studia.



Úspěšní absolventi posledních dvou běhů tohoto kurzu se v pondělí 10. června sešli v Karolinu. Cílem nebylo jen slavnostní předání certifikátů o jeho absolvování, ale také navázání užších kontaktů, které jsou pro práci v unijním aparátu klíčové. Proto také manažerka komunikace Zastoupení Evropské komise Tereza Sanjuan připravila zábavnou a efektivní aktivitu inspirovanou hrou bingo, která měla mezi přítomnými prolomit bariéry a přimet je, aby se lépe poznali a promluvili si o tom, jaké práci se věnují. Celým programem ve Vlasteneckém sále provázel EU Careers Student Ambassador na UK Tomáš Novotný.


Ve Vlasteneckém sále Karolina hosty přivítala rektorka UK profesorka Milena Králíčková, která je velkou podporovatelkou hodnot, na nichž Unie stojí. „Jsem šťastná a hrdá, že naši studující, celá řada akademiků a akademiček, naše fakulty i vedení univerzity žijí tím, že se snaží hodnoty EU propagovat, a to nejenom v rámci studijních programů, ale také na nejrůznějších akcích,“ usmívala se rektorka UK a poděkovala všem, kteří se na organizaci kurzu podílejí.


Rektorka UK Milena Králíčková.
Rektorka UK Milena Králíčková.


S myšlenkou rozjet kurz, který by zvyšoval šance Čechů a Češek na úspěch v unijních výběrových řízeních, přišla eurokomisařka Věra Jourová. V jejím nápadu ji podporoval také předseda Senátu Miloš Vystrčil. Díky nadšení týmů jak z UK, tak z VŠE se loni mohl otevřít první běh kurzu. Více o slavnostním spuštění projektu si můžete přečíst v článku magazínu UK Forum.


O tom, jak důležité je slyšet v unijních institucích také hlas Čechů a Češek, hovořila na pondělním setkání ve Vlasteneckém sále Monika Ladmanová. „My jako Zastoupení Evropské komise se věnujeme podpoře Čechů a Češek. Snažíme se působit jako facilitátor výměny. Stáli jsme také na začátku vzniku tohoto kurzu. Byl to krásný příklad systematické práce zacílené spolupráce, která vede odněkud někam, je tedy napojená na širší strategii. Je to důležitý prvek toho, aby podpora Čechů a faktické vyšší zastoupení fungovalo. Nejde to dělat ad hoc,“ podotkla Monika Ladmanová.


Monika Ladmanová zastupovala na setkání Evropskou komisi.
Monika Ladmanová zastupovala na setkání Evropskou komisi.


Na vlastním životním příběhu pak ukázala ředitelka Diplomatické akademie ministerstva zahraničních věcí Dana Kovaříková, jak široce lze využít zkušenosti, které člověk získá při práci pro instituce EU, a vyvracela tak stereotypní představy o tom, že lidé, kteří pracovali pro EU, pak těžko hledají kvůli své „překvalifikovanosti“ adekvátní uplatnění v ČR.


Ředitelka Diplomatické akademie ministerstva zahraničních věcí Dana Kovaříková.
Ředitelka Diplomatické akademie ministerstva zahraničních věcí Dana Kovaříková.


„Agenda podpory Čechů v evropských institucích se posouvá rok od roku. Je tady silně vidět snaha pracovat jako tým, protože agenda je trošičku roztříštěná, pracuje na ní ale velká parta. Pod taktovkou Úřadu vlády a dalších kolegů jsou synergie vytvářeny velmi zdatně,“ usmívala se.



Ředitel Odboru evropské institucionální a právní podpory Úřadu vlády Štěpán Pech pak vyzdvihl důležitost networkingu a apeloval na úspěšné absolventy a absolventky, aby zůstávali v kontaktu. „Jsem rád, že vás tady vidím dnes tolik, protože vy jste ta další generace, která Českou republiku může v institucích EU zastoupit a která může budovat kariéru, jež je variabilní a může vás zavést na mnohá místa. Rozhodně to není tak, že se přihlásíte do jedné pozice, kde setrváte následujících dvacet, třicet nebo třeba padesát let. Budete mít možnost realizovat se v rámci různých kategorií práce a činnosti, různých politik, a třeba i cestovat, protože unijní agentury jsou všude v rámci EU. Je to perspektivní kariéra, nějaký čas ale trvá ji vybudovat. A to je také důvodem, proč i nyní, dvacet let po vstupu do EU, máme stále nedostatky v zastoupení ve srovnání s ostatními členskými státy. Je to dáno i tím, že zejména do vrcholných pozic musí lidé dorůst,“ upozornil Štěpán Pech a dodal, že nová generace úspěšných absolventů se tak stává nadějí pro Českou republiku v její budoucí silné zastoupení v EU.


Ředitel Odboru evropské institucionální podpory Úřadu vlády Štěpán Pech.
Ředitel Odboru evropské institucionální podpory Úřadu vlády Štěpán Pech.


TEXT: Helena Zdráhalová

FOTO: Veronika Nehasilová

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám