• Aktuality

Aktuality

26. června 2024

Nový prezident Slovenska Peter Pellegrini uctil oběti prosincové střelby

První oficiální návštěva České republiky a první zastavení na jeho cestě. Nový slovenský prezident Peter Pellegrini, který se funkce ujal v polovině června, při své první oficiální cestě do ČR ve středu 26. června hned na její úvod zavítal k Filozofické fakultě UK. Na nově vybudovaném pietním místě na náměstí Jana Palacha uctil památku obětí prosincové střelby na FF UK, při níž zahynulo 14 lidí a 25 jich bylo zraněno.



Zhruba tři metry vysoký neopracovaný pískovcový monolit, který pochází z lomu na Trutnovsku, tvoří nově zbudované dočasné pietní místo před budovou FF UK na náměstí Jana Palacha. Právě u něj se konala středeční pieta, které se vedle nového slovenského prezidenta zúčastnili také rektorka UK Milena Králíčková a děkanka FF UK Eva Lehečková.



Před tím, než se Peter Pellegrini vydal na Pražský hrad na setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem a za dalšími úkoly spojenými s jeho první oficiální návštěvou ČR, slovenský státník s přítomnými krátce pohovořil. Jak připomněla rektorka UK, zajímal se o problematiku bezpečnosti na vysokých školách. „Za sebe jsem uvedla, že právě nedávno se téma bezpečnosti řešilo na setkání České a Slovenské konference rektorů,“ zdůraznila rektorka Milena Králíčková.



Na její slova navázala děkanka FF UK Eva Lehečková. „S panem prezidentem jsme mluvili také o tom, jak se vyrovnáváme s dopady prosincového útoku na FF UK na vyučující a studující. Zároveň jsme v souvislosti s atentátem na pana premiéra Roberta Fica otevírali otázku uklidnění konfliktu ve společnosti, k čemuž by chtěl pan prezident svými výroky přispět,“ upozornila děkanka.



Peter Pellegrini tímto aktem navázal na svou předchůdkyni Zuzanu Čaputovou, která uctila památku obětí prosincové tragédie naopak při jedné ze svých posledních cest do ČR ve funkci slovenské prezidentky.



Zprávy o prosincové tragédii zasáhly celý svět. Proto také k budově FF UK v posledním půlroce zamířilo již několik zahraničních státníků – vedle Petera Pellegriniho a Zuzany Čaputové to byli také francouzský prezident Emmanuel Macron, německý prezident Frank-Walter Steinmeier či předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. V dubnu se na místo vypravila také náměstkyně norského ministra zahraničí Maria Varteressian.



TEXT: Helena Zdráhalová

FOTO: Michal Novotný

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám