• Aktuality

Aktuality

26. července 2024

Sám císař Karel IV. odstartoval cyklo závod v Horním Poříčí

Byl to prázdninový podvečer jako každý jiný. Tentokrát ale přeci jen výjimečný: sám Karel IV. v doprovodu své nejbližší suity zavítal jeden čevencový den do Výcvikového střediska Univerzity Karlovy v Horním Poříčí, aby zde osobně odstartoval cyklistická klání dětí.



Bohaté sportovní vyžití


Ranní rozcvičky pro všechny generace rekreantů tu patří ke každodennímu rituálu, následují rychlá cvičení při hudbě, která odpoledne vystřídají pohybovky či tanečky pro děti a večer navážou dynamická protažení a posílení celého těla pro dospěláky. Nebo dáváte přednost výletu na lodičkách na Otavě, či raději plavete? Můžete rovněž vyrazit na výlet na kolách, zahrát si tenis nebo ping-pong, k aktivitám vybízí i hřiště na nohejbal, volejbal a beach volejbal nebo centrální univerzální hřiště, kde se konají fotbalové či florbalové zápasy.


Sportovního vyžití si prostě v Horním Poříčí může užít každý, a to měrou vrchovatou. Však se taky nacházíme ve Výcvikovém středisku Univerzity Karlovy!




A právě zde každoročně probíhají rodinné rekreace zaměstnanců univerzity či jejími Alumni, pod odborným vedením osobností napříč fakultami Karlovky – letos Jiřím Benešem a Milošem Dobiášem z 1. LF, Pavlem Strnadem z FTVS a sportovními instruktorkami Olgou Běhounkovou z FF nebo Monikou Cihelníkovou. Pestrý program v rámci aktivní letní dovolené, včetně plné penze připravované zdejším kuchařským týmem, si v Poříčí v každém turnusu užívají na dvě stovky rekreantů.




Právě tolika lidem je univerzitní středisko v Horním Poříčí, malebné obci na jihu Čech nedaleko Strakonic, schopno vytvořit příjemné letní zázemí. Zaměstnancům z Karlovky a jejim rodinným příslušníkům je zde letos vyhrazen čtyřtýdenní turnus, začal v polovině července.


„Lidi kolem Karlovky vůbec nemají povědomí o možnostech, které Univerzita Karlova svým lidem nabízí v čase letních prázdnin. Což je obrovská škoda,“ míní profesor Jiří Beneš. V civilu přednosta Ústavu biofyziky a informatiky 1. LF UK se pravidelně a už pěknou řádku let na týden „promění“ ve vedoucího jednoho z turnusů. Vedení „tábora“ se mění po týdnu: „Týden vás totálně unaví, pak potřebujete další dva tři dny na odpočinek, což právě konám,“ směje se. „Všichni se sem těšíme, že si nejen zasportujeme, ale strávíme inspirativní čas s milými lidmi, kolegy. Večerní povídaní na terase či u ohně o životě či projektech na Karlovce mají své kouzlo,“ doplňuje vedoucí-kardiolog Dobiáš.


Karlovka rekreační


Výcvikové středisko v Horním Poříčí je, zdá se, skvělé místo pro všechny generace. „Jsme rádi, že sem každoročně s nadšením zavítají nejen děti, ale i puberťáci a dospělí či senioři. Letní vyžití zde zprostředkovává jedinečné společné zážitky a kdo jednou zažije, nehodlá tuto dovolenou vyškrtnout ze svého kalendáře. Díky paní Ivance Řandové, která se tady o vše celoročně skvěle stará, za což jí tímto všichni velice děkujeme, středisko rok od roku vzkvétá,“ sdílí nadšení Olga Běhounková.



A jak se letos podařilo do výcvikového střediska pozvat českého krále Karla IV.? „To tak jel náhodou kolem kamarád Jarda se svou paní a v autě zrovna měli výbavu královského rytíře s mečem a další kostýmy…,“ prozrazuje s nadšením profesor Beneš. Vzácnou návštěvu okamžitě přizval ku tradičnímu pátečnímu dětskému cyklo závodu a sám pak poněkud neplánovaně strávil celý večer v rytířském brnění.



Univerzita Karlova kromě ubytovacích prostor a zázemí v Horním Poříčí poskytuje svým zaměstnancům a členům Alumni za velice přijatelných podmínek celoroční vícedenní pobyty též ve střediscích na Albeři, v Dobronicích, Mariánských Lázních, Špindlerově Mlýně či Peci pod Sněžkouaktuální přehled zde.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Jiří Beneš, Olga Běhounková

Datum: 19. 7. 2024

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám