• Aktuality

Aktuality

20. ledna 2015

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se setkal s mongolským prezidentem

Rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima se sešel s mongolským prezidentem Cachjagínem Elbegdordžem. Hovořili spolu o spolupráci mezi Univerzitou Karlovou a tamními vzdělávacími institucemi a rozvoji mongolistiky na Univerzitě Karlově.


Mongolský prezident ocenil vynikající kvalitu mongolistiky Filozofické fakulty UK. Ta je vyučována v rámci semináře mongolistiky a tibetanistiky na Ústavu jižní a centrální Asie a zmínil její velmi dobrou spolupráci s Katedrou slovanských jazyků Státní univerzity v Mongolsku. Univerzitě Karlově nabídl možnost vytvořit Centrum mongolistiky pro Evropu na UK a spolupracovat při různých kulturních akcích, které by bylo možné na půdě univerzity v budoucnosti pořádat.


Rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima se sešel s mongolským prezidentem Cachjagínem Elbegdordžem
Rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima se sešel s mongolským prezidentem Cachjagínem Elbegdordžem


Oba představitelé hovořili o zvyšujícím se zájmu asijských studentů studovat v zahraničí, a to především v Evropě. Rektor Tomáš Zima uvedl, že Univerzita Karlova neustále rozšiřuje nabídku studijních programů v angličtině pro zahraniční studenty; dlouhodobě tato nabídka funguje na lékařských fakultách, matematicko-fyzikální fakultě a dalších. Rád by proto mongolské studenty na Univerzitě Karlově ve větším měřítku uvítal. V současné době se opět projevuje zvýšený zájem Mongolů o studium v zahraničí, včetně České republiky. 


Historicky byly studijní pobyty Mongolů v bývalém Československu velmi časté a bývalí absolventi se počítají v řádech několika desítek tisíc osob. Tomáš Zima zároveň informoval o plánu a přípravě projektu vytvoření Spolku absolventů při Univerzitě Karlově Alumni, jejímiž členy by byli také její zahraniční absolventi. V tomto smyslu by uvítal na projektu také spolupráci bývalých studentů z Mongolska.


Česká mongolistika navazuje na světovou tradici. Během dvaceti let se předním mongolistům z FF UK díky mezinárodní spolupráci podařilo vytvořit studijní zázemí na vysoké odborné úrovni. Učebnice hovorového i spisovného jazyka či učebnice klasického písma jsou vzhledem ke své vynikající kvalitě využívány studenty po celém světě. Česká mongolistika má ve světě velmi dobré renomé a mezi její absolventy patří například odborníci z Chorvatska, Polska či Slovenska.


V současné době studuje na UK celkem na dvě desítky mongolských studentů na Fakultě sociálních věd, Filozofické fakultě, Přírodovědecké fakultě, 1. lékařské fakultě, Lékařské fakultě v Hradci Králové, Matematicko-fyzikální fakultě a Husitské teologické fakultě UK. Univerzita Karlova spolupracuje s Mongolskou státní univerzitou, Vnitromongolskou univerzitou v Hohehotu a Chorčinskou univerzitou v Tongliao.



Zdroj:

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel.: +420 224 491 248

e-mail:







Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám