• Aktuality

Aktuality

3. července 2019

Medici z 1. lékařské fakulty UK jsou rockově preventivní

Že není festival Rock for People jen o hudbě, to jeho stálí návštěvníci dobře vědí. Už pošesté na něm nebudou chybět ani studenti a mladí lékaři z 1. lékařské fakulty UK, kteří ke zvuku elektrických kytar dodají medicínskou prevenci. Stane se tak od 4. do 6. července.



V Hradci Králové se vedle hlavního rockového programu mohou zájemci seznámit s první pomocí včetně masáže srdce. Medici mladé rockery naučí základní život zachraňující postupy, změří jim krevní tlak i množství alkoholu v krvi, k vyzkoušení bude tzv. smokerlyzer, který ukáže, kolik CO vydechují do vzduchu.


Aby měla rockovo-medicínská výprava patřičnou váhu, festivalu a osvětového doprovodného programu se zúčastní i Aleksi Šedo, děkan 1. lékařské fakulty UK, který si je i s kolegy ze své fakulty dobře vědom pozitivního ohlasu každé účasti mladých lékařů na této akci: „Věřím, že naši studenti by dokázali poskytnout adekvátní pomoc třeba i Manickým pouličním kazatelům (Manic Street Preachers je kapela z Walsu, kterou tvoří profesionální i amatérští rockoví politologové - pozn. red.),“ věří s úsměvem děkan Šedo a dodává: „My ale přijíždíme za návštěvníky především proto, že jim chceme připomenout, jak málo může stačit k záchraně života. Ať už správným poskytnutím první pomoci, adiktologickou intervencí nebo včasným záchytem rakoviny díky technikám samovyšetření.“


Jak zní tzv. Velká sedma zásad zdravého chování na festivalech:

1. Neustále doplňovat tekutiny – nejlépe čistou vodu nebo jiným nealkoholickým drinkem a pravidelně pít.

2. Hlavu a kůži chránit před ostrým denním sluncem.

3. Najíst se. Plný žaludek zajistí potřebnou energii a ovlivňuje také vstřebání alkoholu.

4. Zůstat ve společnosti s přáteli pro případ krize (úraz, nevolnost, omdlení).

5. Nekombinovat alkohol s jinými návykovými látkami a léky.

6. Spát a odpočívat. Účast na několikadenním festivalu představuje intenzivní fyzický výkon.

7. Přenechat řízení auta někomu střízlivému.


Zájem o medicínské workshopy a motivaci k prevenci potvrzují i sami medici. Vedle klasické medicínské osvěty, jakou je např. informování o hypertenzi spojené s měřením tlaku, přitahují velkou pozornost rockerů silikonová prsa a šourky. Ty na festival přiváží nezisková organizace Loono, která návštěvníky učí základní samovyšetření, díky němuž lze včas odhalit počáteční stadia rakoviny. „Nikdy mě nepřestane překvapovat, kolik toho lidé jsou ochotni s námi sdílet. O to více na festivalu, jakým je Rock for People. Lidé si nejen s chutí vyslechnou informace od nás a vyzkouší si veškeré aktivity, mnohdy se nám svěří i s vlastními příběhy a problémy. Ohromný zájem, nadšení pro věc a spolupráce je vidět všude – mezi námi na stánku, pořadateli i návštěvníky,“ říká studentka všeobecného lékařství na 1. LF UK Nela Rezbáriková.



Text: 1. LF UK, Marcela Uhlíková

Foto: 1. LF UK

Datum: 3. 7. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám