• Aktuality

Aktuality

22. července 2020

Smlouva na nové varhany v Karolinu podepsána

Rektor Tomáš Zima za Univerzitu Karlovu a pánové Johannes Georg a Johannes David Christian Vleugelsovi zastupující rodinnou firmu Orgelbau Vleugels GmbH dnes v Karolinu podepsali smlouvu na demontáž stávajících varhan a zhotovení a následnou instalaci varhan nových.



Německá firma se sídlem Hardheimu vzešla z výběrového řízení na zhotovitele nových varhan pro Velkou aulu (VVZ: Z2019-019439), které Univerzita Karlova vyhlásila dne 10. června 2019. Do soutěže se přihlásilo osm varhanářských společností. Cena varhan byla stanovena na 18,63 mil. korun, na pokrytí 85 procent z celkové částky poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR dotaci v rámci programu 133 220 Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol (EDS 133D22E000003).



Na úvod přátelského setkání, které předcházelo podpisu smlouvy, připomenul rektor Zima, že se právě nacházíme v čase, kdy téměř denně probíhají ve Velké aule promoce. A jsou to právě dosluhující varhany, které unikátní atmosféru této slavnostní události dokreslují. „Věřím, že se v prosinci 2021 v rámci vánočního koncertu budeme moci zaposlouchat do nástroje, u kterého okamžitě poznáme, že hraje mnohem lépe a který se stane klenotem historického Karolina. Jedinečné prostory Velké auly, které jsou součástí národní kulturní památky si to rozhodně zaslouží.“ Na závěr svého vystoupení rektor poděkoval všem, co se na hladkém průběhu realizace veřejné zakázky podíleli.



„Nové varhany budou znít a fungovat lépe a rovněž z pohledového, chcete-li estetického hlediska půjde o krásný nástroj,“ očekává Jan Kalfus, „dvorní“ varhaník Univerzity Karlovy, a těší se, až si v prosinci 2021 na novém nástroji zahraje. Než se tak stane, bude třeba jednak staré varhany rozebrat, a především pro Karolinum postavit na míru varhany nové. Přičemž nejdříve bude celý nástroj postaven v dílně u výrobce, aby po rozebrání a transportu byl znovu, tentokrát již definitivně složen (podobně jako třeba lego) na stávajícím místě - tedy uprostřed auly na prvním balkonu. Neboť právě toto místo přináší nejlepší výsledek vizuální i akustický. V mezičase proběhne dolaďování, tzv. intonace píšťal: „Vlastně až teprve ve Velké aule dojde ke kultivaci zvuku, aby nástroj dobře zněl,“ upřesnil pro iForum Jan Kalfus.


A právě na výborný zvuk nových varhan si po podepsání smlouvy všichni přítomní v předsálí Vlasteneckého sálu připili: „Tak ať nám krásně zní!“




Staré varhany budou brzy již jen vzpomínkou. Nová koncepce počítá s nástrojem, který bude mít převážnou část píšťal umístěnou přímo v aule, a ne ve vedlejších prostorách, jako je tomu u současných varhan.


Foto: René Volfík

Datum: 22. 7. 2020

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám