• Aktuality

Aktuality

30. srpna 2020

Sluneční králové: Unikátní výstava představuje objevy českých egyptologů

Historická budova Národního muzea hostí v mnoha směrech jedinečnou výstavu 300 předmětů starověkého Egypta starých i pět tisíc let, které za šedesát let v oblasti Abúsír objevili egyptologové z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.



Čeští egyptologové mají v Egyptě velmi dobré jméno, dokladem toho je unikátní výstava Sluneční králové, která se v pondělí 31. srpna otevírá veřejnosti. „Národní muzeum hostí jednu z nejvýznamnějších výstav za celou dobu své existence,“ řekl v úvodu tiskové konference generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Je to zázrak, že se nám výstavu, která je splněným snem několika generací českých egyptologů, podařila realizovat téměř beze změn i v době koronavirové pandemie, která ochromila svět,“ dodal.


Ředitel Národního muzea Michal Lukeš.
Ředitel Národního muzea Michal Lukeš.
Egyptský ministr Khaled El-Enany.
Egyptský ministr Khaled El-Enany.


Sluneční králové je označení panovníků 5. dynastie (asi 2435–2306 př. n. l.), kteří uctívali slunečního boha Rea a jsou neodmyslitelně spjati s lokalitou Abúsír. V průběhu jejich vlády zde vyrostlo královské pohřebiště se třemi pyramidami. Lokalita Abúsír, která je součástí pyramidových polí táhnoucích se od dnešní Káhiry v délce několika desítek kilometrů na jih až k Fájúmské oáze, je již od roku 1960 působištěm četných výzkumných expedic Českého egyptologického ústavu.


Jedná se o celosvětově největší výstavu starověkých předmětů mimo Egypt. „Poprvé v historii opustilo Egypt celkem devadesát předmětů, které tvoří třetinu pražské výstavy. A mnoho z nich opustilo Egypt zcela poprvé a také naposledy, protože se vrátí do Velkého egyptského muzea, které nově otevřeme příští rok,“ komentoval Khaled El-Enany, ministr turismu a památek v Egyptě.



O deseti nejvýznamnějších exponátech výstavy jsme již psali zde. Exponáty rovným dílem zapůjčili egyptská, německá a česká muzea. „Výstava seznamuje nejen se samotnými předměty, ale vypráví i ojedinělý příběh staroegyptské civilizace stavitelů pyramid,“ řekl ředitel českých archeologických výzkumů v Egyptě a prorektor Univerzity Karlovy prof. Miroslav Bárta.



Výstava je unikátní i svým moderním pojetím, celkovou architekturou a využitím multimediálních technologií, které návštěvníky doslova přenesou do časů starého Egypta. „Kdyby se všechny multimediální materiály prezentované na výstavě spojily, vydaly by na celovečerní film,“ komentoval kurátor výstavy Pavel Onderka.



Výstavu, která bude k vidění pouze v Praze, můžete navštívit až do 7. února 2021.


Více o výstavě v Národním muzeu: http://www.slunecnikralove.cz


TEXT: Pavla Hubálková.

FOTO: Vladimír Šigut.

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám