• Aktuality

Aktuality

24. září 2020

V Karolinu si odborníci posvítili na cholesterol

U příležitosti vyvrcholení Týdne familiární hypercholesterolemie (FH) lékaři otestovali zájemce z řad akademiků a zaměstnanců Univerzity Karlovy. Každý se tak mohl dozvědět, jak je na tom s cholesterolem a zda patří do rizikové skupiny lidí ohrožených tímto „tichým zabijákem”.



I přes to, že v současné době strhává zájem veřejnosti především medicínská oblast související s infekčním onemocněním, našla si cestu do předsálí Vlasteneckého sálu Univerzity Karlovy, kde osvětová akce až do pozdního odpoledne probíhala, více než stovka příchozích.


„Je důležité problematiku spojenou s nebezpečím vysokého cholesterolu veřejnosti neustále připomínat, neboť účinnou terapií, zodpovědným chováním a zejména zdravým životním stylem můžeme mnohé faktory způsobující toto riziko významným způsobem ovlivnit. Vysoký cholesterol primárně nebolí, avšak jeho důsledky mohou být dramatické,“ řekl v úvodu profesor Tomáš Zima, rektor UK.



„Jsem rád, že můžeme každoročně naší populaci u příležitosti Mezinárodního dne familiární hypercholesterolemie připomenout, jak významná je prevence v kardiovaskulární oblasti a jak důležité je znát hladinu hlavního rizikového faktoru, kterým je cholesterol v krvi. Jsem rád, že letos, kdy akci organizujeme už pátým rokem, s námi spolupracuje právě Univerzita Karlova. Tak došlo k tomu, že vlastně měříme své vlastní kolegy,“ řekl Michal Vráblík, předseda České společnosti pro aterosklerózu.


Ten ve svém vystoupení mimo jiné připustil, že Češi prevenci moc nedají, na prohlídky jich chodí sotva polovina. „Přitom neléčená familiární hypercholesterolemie vede především k ischemické chorobě srdeční, a to až u 40 procent osob mladších 50 let. I proto se lékaři snaží najít další možnosti, jak povědomí o ateroskleróze a jejích komplikacích zvýšit,“ uvedl dále profesor Vráblík.





Prakticky test nezabral více než dvě až tři minuty. Po téměř neznatelném vpichu do prstu a odběru skutečně jen pár kapek krvek jste si chvilku počkali na výsledek...


Přínosem celodenního programu v Karolinu bylo i to, že své naměřené hodnoty mohl každý testovaný člověk záhy probrat s odborníky. Těmi kromě specialistů ze sekce sportovní kardiologie České Asociace preventivní kardiologie byli i nutriční odborníci, kteří nabídli rady vedoucí k zásadním změnám v jídelníčku.


Za zdárným průběhem akce stály vedle společnosti Diagnóza FH, z. s. i Národní screeningové centrum Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, mezinárodní studentská organizace IFMSA, Česká Asociace preventivní kardiologie a Sekce výživy a nutriční péče, z. s. Odborným garantem byla Česká společnost pro aterosklerózu.




Foto: Vladimír Šigut

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám