• Aktuality

Aktuality

5. října 2020

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství komentuje přednosta Radan Brůha

Ve Stockholmu začal v pondělí 5. října týden ve znamení udělování Nobelových cen. Tou v roce 2020 první byla cena za fyziologii a lékařství. Společně ji získali Harvey J. Alter, Michael Houghton a Charles M. Rice „za objev viru hepatitidy C“. Díky jejich objevu jsou nyní k dispozici vysoce citlivé krevní testy na virus, které v podstatě eliminovaly nebezpečí žloutenky v mnoha částech světa a výrazně přispěly ke zlepšení zdraví lidstva.


prof. MUDr. Radan Brůha, CSc.„Virová hepatitida typu C ovlivnila v posledních desetiletích vývoj celého oboru hepatologie, dominovala mu od devadesátých let až do současnosti. Dnes ocenění vědci v roce 1989 popsali tehdy neznámý virus krví přenosné hepatitidy („žloutenky“), který způsoboval chronický virový zánět jater. V průběhu dalších let se ukázalo, že právě hepatitida typu C vedla u řady pacientů k jaterní cirhóze a stala se tak jednou z nejčastějších indikací k transplantaci jater. Lidský imunitní systém se většinou nedokáže sám viru zbavit, virus se množí především v jaterních buňkách a výsledkem je chronický zánět.


Ten způsobuje ukládání vaziva a vede ke vzniku cirhózy. Problém je, že zpočátku nemusejí pacienti mít žádné příznaky a potíže, onemocnění se někdy zjistí při náhodném vyšetření jaterních testů. Konkrétními obtížemi se choroba většinou projeví až ve fázi pokročilé jaterní choroby (cirhózy), třeba za desítky let, kdy se objevují komplikace včetně rakoviny jater. Proto je třeba po pacientech s touto chorobou cíleně pátrat. Dnes je ve světě tímto druhem hepatitidy postiženo na 70 milionů jedinců, přičemž v ČR je to několik desítek tisíc.


Objev viru hepatitidy C tedy pomohl chorobu nejen pochopit, ale rovněž posunout dál její léčbu. Léčba byla dlouhou dobu jen omezeně účinná, ale v posledních 5 letech máme k dispozici léky, tzv. přímo působící antivirotika, která mají účinnost téměř sto procent, podávají se v tabletách a doba léčby je dva až tři měsíce. Výsledkem léčby je kompletní odstranění viru z organismu a u části pacientů i ústup vazivové přestavby jater,“ říká k letošní ceně prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., přednosta IV. interní kliniky - kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN.


V následujících dnech budou uděleny Nobelovy ceny také za fyziku, chemii, literaturu a mír, příští pondělí za ekonomii. Všichni laureáti by měli převzít ocenění 10. prosince, v den úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.



Text: Marcela Uhlíková

Foto: The Nobel prize; archiv 1. LF UK

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám