• Aktuality

Aktuality

22. října 2021

Kandidátkou na rektorku Univerzity Karlovy byla zvolena Milena Králíčková

Akademický senát UK dnes zvolil profesorku Milenu Králíčkovou kandidátkou na rektorku Univerzity Karlovy. V prvním kole volby získala 55 hlasů z celkového počtu 69. Protikandidát profesor Michal Stehlík získal 14 hlasů. Návrh na jmenování rektorkou bude prostřednictvím ministra školství předložen prezidentu republiky. K 1. únoru 2022 se nová rektorka UK ujme svého úřadu. Délka funkčního období jsou čtyři roky.




„Dovolte mi v první řadě pogratulovat panu profesorovi Stehlíkovi za férovou a korektní kampaň. Pevně věřím, že všichni společně budeme pracovat pro blaho Univerzity Karlovy. Před sto dvaceti lety začínaly ženy studovat v Čechách na vysokých školách. Dnes je to tak, že ženy tu na některých oborech převažují. Nesmírně si vážím vaší důvěry a věřím, že ji nezklamu. Děkuji všem kolegům, kteří mi pomáhali. Děkuji za podporu a spolupráci. A úplně na závěr děkuji své rodině, svému manželovi a dcerám, bez nich bych tu dnes nestála,“ řekla v emotivním projevu budoucí rektorka Univerzity Karlovy, profesorka Milena Králíčková.


Dnešní volby se zúčastnilo 69 členů Akademického senátu Univerzity Karlovy z celkového počtu 70.


Akademickému senátu UK byli navrženi dva kandidáti na funkci rektora: bývalý děkan Filozofické fakulty UK prof. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. a současná členka kolegia rektora prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.


Michal Stehlík získal v prvním kole volby 14 platných hlasů a Milena Králíčková 55 hlasů.



„Moc gratuluji profesorce Mileně Králíčkové. Věřím, že je to volba pro jednadvacáté století, i při vědomí toho, že to bude složité funkční období. Věřím, že to není jen o volbě, ale že se všichni společně zasadíme o to, aby se volební program podařilo naplňovat,“ komentoval volbu profesor Stehlík.


Podrobnosti o průběhu volby kandidáta na funkci rektora zde.









TEXT: Jitka Jiřičková

FOTO: Vladimír Šigut



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám