• Aktuality

Aktuality

26. ledna 2022

Prezident jmenoval Milenu Králíčkovou rektorkou UK

Profesorku Milenu Králíčkovou, akademickým senátem zvolenou kandidátku na rektorku Univerzity Karlovy, dnes jmenoval prezident Miloš Zeman na Pražském hradě. Kromě ní se slavnostní ceremoniál týkal i dalších deseti rektorů vysokých škol v ČR. Většina z nich, stejně jako rektorka Králíčková, se ujme své funkce od začátku února, kdy profesorka vystřídá rektora Tomáše Zimu, jenž v čele univerzity strávil dva čtyřleté mandáty, což je maximum.



Milena Králíčková, dosavadní prorektorka UK pro studijní záležitosti, je první ženou v historii Karlova učení, jež stane od roku 1348 v jeho čele. Její kariéra je spjata s Lékařskou fakultou UK v Plzni, má za sebou i fulbrightovskou stáž na Harvardu. Loni v říjnu porazila ve volbě svého jediného protikandidáta, profesora historie Michala Stehlíka z FF UK. V prvním kole volby získala platných 55 hlasů z celkového počtu 69 senátorů; rektorka Králíčková se ujme mandátu od úterý 1. února 2022 a vést školu až do ledna 2026.



„Před 120 lety začínaly ženy studovat v Čechách na vysokých školách. Dnes je to tak, že ženy tu na některých oborech převažují. Nesmírně si vážím vaší důvěry a věřím, že ji nezklamu. Děkuji všem kolegům, kteří mi pomáhali. Děkuji za podporu a spolupráci. A úplně na závěr děkuji své rodině, svému manželovi a dcerám, bez nich bych tu dnes nestála,“ řekla loni na podzim ve velmi emotivním projevu Milena Králíčková, nastupující rektorka Univerzity Karlovy.


UK, ČVUT, ČZU a další

Prezident Zeman se na Hrad vrátil po asi pěti měsících, poněvadž kvůli nemoci pobýval mimo jiné v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) anebo na zámku v Lánech za Prahou. Nové rektory si zvolily akademické senáty škol; v prosinci je také odsouhlasila Vláda ČR. Většinou se funkcí ujmou nové osobnosti, ovšem u čtyř vysokých škol rektor ve své funkci zůstává a pokračovat tak bude Petr Sklenička, jenž povede nadále Českou zemědělskou univerzitu v Praze (ČZU). Akademici Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) si zvolili opět Vojtěcha Petráčka, staronového rektora budou mít též na Technické univerzitě Liberec, kterou vede Miroslav Brzezina a rektorem Veterinární univerzity Brno, jež je menší o farmaceutickou fakultu, zůstane Alois Nečas.



Nové vedení v Mileně Králíčkové získává Univerzita Karlova, Akademii výtvarných umění (AVU) povede Maria Topolčanská, Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU) v Brně Petr Michálek. Rektorem Univerzity Pardubice se stal Libor Čapek, na Vysokém učení technickém v Brně (VUT) vyhrál volby Ladislav Janíček a mění se i rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE), kde se funkce od 1. dubna ujme Petr Dvořák.


Zbývající zvolený rektor, Vojtěch Adam z Mendelovy univerzity, se programu nezúčastnil, protože je prý dle prezidenta nemocen a „Hrad mu pošle listinu poštou“, uvedla ČTK.



Text: Martin Rychlík, ČTK

Foto: Martin Pinkas

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám