• Aktuality

Aktuality

5. května 2022

Orchestr UK sklidil zasloužené ovace zaplněné Velké auly


Po dvouleté nucené pauze způsobené covidem vystoupil ve středu 5. května ve Velké aule Orchestr UK. Pod taktovkou šéfdirigenta Haiga Utidjiana a dirigentky Kateřiny Maňáskové zazněly skladby C. Nielsena, J. Svendsena a J. Sibeliuse.


„Dnešní koncert je vlastně krásným symbolickým znamením, že něco končí. Orchestr Univerzity Karlovy během covidu více než dva roky nevystupoval a dnes tak máme jedinečnou příležitost se po té dlouhé době s orchestrem potkat a poslechnout si ho,“ zahájila koncertní večer rektorka Milena Králíčková.



„Když jsem přemýšlela, co říct na úvod toho krásného zážitku, který nás čeká, napadlo mě vyslovit poděkování a prosbu,“ pokračovala. „Poděkování orchestru, že na dnešní večer koncert stihli připravit, poděkování vám, že jste přišli, a poděkování všem zaměstnankyním a zaměstnancům Univerzity Karlovy za to, že ty dva uplynulé covidové roky zvládli. Z mého pohledu je zvládli na jedničku, a jsem ráda, že jsme stále spolu a že jsme po dobu pandemie dokázali dát studentkám a studentům maximum, distančně a on-line udržet univerzitu pohromadě.“



Rektorka Milena Králíčková poté vyslovila zmíněnou prosbu: „Od 24. února vnímám u spousty z nás, že chceme pomáhat studentkám a studentům z Ukrajiny. Na Univerzitě Karlově našla uplatnění již více než desítka ukrajinských akademiček. Snažíme se pomáhat také ukrajinským univerzitám, se kterými jednáme o uzavření partnerství v rámci meziuniverzitní spolupráce. Za tu pomoc děkuji. A chci poprosit, abychom jako univerzita stáli v rámci společnosti v následujících měsících vždycky za tím, že chceme naši společnost sjednocovat. Tak jako pomáháme ukrajinským studentům, tak pomáháme i ruským a běloruským kolegům, pokud se ocitli v tíživé situaci. Chováme se ke všem stejně, ať jsou odkudkoli na světě. A to je moje prosba pro nadcházející týdny a měsíce, které budou pro společnost náročné: Pojďme my, jako Univerzita Karlova, akademici, studentky a studenti, společnost spojovat! Děkuji, že jste mě vyslechli, a přeji všem krásný zážitek!“


Orchestr koncert zahájil overturou Helios, op. 17, od Carla Nielsena – koncertní předehrou, kterou poprvé provedl Královský dánský orchestr pod vedením Johana Svendsena v roce 1903 v Kodani a je to jedna z nejhranějších autorových skladeb.



Šéfdirigenta Haiga Utidjiana poté u dirigentského pultíku vystřídala dirigentka Kateřina Maňásková. Zazněla nádherná a něžná Romance pro housle a orchestr, op. 26, nejslavnější dílo norského skladatele a dirigenta Johana Svendsena. Sólové party zahrál houslista a člen orchestru Miroslav Veselka.



Koncertní program zakončila Symfonie č. 3 C dur, op. 52 od Jeana Sibeliuse. Orchestr, nyní už opět pod taktovkou Haiga Utidjiana, ve třech částech postupně přecházel z romantických částí skladby do bouřlivějších pasáží a zpět v dokonalé souhře a posluchačům dokázal velmi přesně zprostředkovat pestrou paletu hudebních nálad, které se v symfonii střídají.


Koncert byl nádherným zážitkem, který návštěvníci s nadšením ocenili. Dlouhé ovace zcela zaplněné Velké auly, kdy se dirigent několikrát vracel, protože zasloužený potlesk neustával, umocnila vedle špičkového výkonu Orchestru UK jistě i radost z toho, že už jsou podobná setkání opět možná.


Více o Sboru a Orchestru Univerzity Karlovy najdete zde.


Text: Tereza Kůstková

Foto: Michal Novotný


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám