• Aktuality

Aktuality

7. listopadu 2022

Albertovští geografové zvou na své dny

„Jsme rádi, že v tomto roce už zase můžeme příchozí pozvat přímo do učeben, muzeí a do terénu,“ říká Jakub Jelen, organizátor Dnů geografie. Na celorepublikovou akci konanou pod hlavičkou České geografické společnosti, jenž proběhne od 14. do 16. listopadu 2022, zvou i naši – albertovští geografové.


Letošní ročník Dnů geografie je po vynucené covidové pauze opět v prezenčním formátu. V průběhu předchozích dvou let se konal hybridně nebo zcela online, což mělo „drobný“ nedostatek – neumožňoval osobní kontakt návštěvníků s přednášejícími. „Rádi bychom nalákali právě na osobní kontakt. Příchozí budou moci zažít nejen zajímavý program, ale také se dozvědět o možnostech studia geografie v bakalářských či navazujících magisterských studijních programech,“ přibližuje to podstatné Jakub Jelen. Na návštěvníky tak čeká spektrum přednášek, workshopů či terénních cvičení, připraveny jsou geografické hry či kvízy.


Na co a kam se můžeme vydat s geografy z Přírodovědecké fakulty UK?

PROGRAM ZDE: https://www.geografienasbavi.cz/program-pro-verejnost/dny-geografie-2022


Organizátoři očekávají, že hlavním lákadlem pro první den (pondělí 14. 11. 2022) bude pravděpodobně večerní přednáška na téma Politické graffiti ve veřejném prostoru. Na úterý (15. 11. 2022) je plánovaná další zajímavá akce, tentokrát exkurze s názvem Sametová exkurze – Samet na školách, která provede účastníky po trase pochodu ze 17. listopadu 1989 a ve středu je pak pro návštěvníky připraveno množství přednášek na fyzicko-geografická témata (klimatický změna, hydrologie), politickou či sociální geografii nebo DPZ (dálkový průzkum Země).


Jsou to tradičně školní kolektivy, které se především akce účastní. Ale na Albertov přicházejí i jednotlivci či rodiny. A i vzhledem k tomu, že si v této souvislosti listopadový termín Dnů geografie hlídají, dá se očekávat, že po dvou letech onlinové verze bude zájem spíše větší…

„Ano, zájem o program Dnů geografie je enormní, již nyní (pět dní před začátkem), máme téměř na všech akcích plno,“ prozrazuje organizátor Jakub Jelen (na fotografii vpravo). Podle něj je to právě proto, že program v předchozích letech omezil covid. „Už teď víme, že se k nám chystají přijet školní kolektivy nejen z Prahy, ale dokonce i z Chebu, Liberce, Brna či Ostravy,“ dodává organizátor spokojeně.



Geografická sekce Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje na PřF UK každoročně pořádá též celorepublikové finále Zeměpisné olympiády (foto nahoře a dole). Jak letos probíhalo a kdo zvítězil, o tom referoval magazín Forum: Mladí geografové soutěžili i v měření Vyšehradských sadů.



Zajímá vás, jak je to vůbec se zájmem o studium geografie třeba právě u nás, na Přírodovědecké fakultě UK? Tak to Jakub Jelen, který působí na Katedře sociální geografie a regionálního rozvoje, ví naprosto přesně: „Zájem o studium geografie je velmi kolísavý, dříve převažoval zájem o čistě odborné studijní programy, v posledních letech je naopak zvýšený zájem o studium učitelských studijních programů.“

Organizátoři jsou si vědomi, že též prostřednictvím Dnů geografie, vždy skvěle vychytaných a připravených, mohou přitáhnout budoucí studenty geografie – oboru zkoumajícího aktuální problémy dynamicky se měnící společnosti a její pozoruhodné interakce s krajinou.


Chcete-li vědět, co musí geograf znát, pak čtěte rozhovor s Jakubem Jelenem: Geograf musí mít komplexní myšlení, umět od všeho kousek (Forum 11. 6. 2021).


Dny geografie je název pro popularizačně vzdělávací akci, která v českém prostředí volně navazuje na tradice v anglosaských zemích (konkrétně na Geography Awareness Week, GIS Day a Day of Geography – poprvé se konaly v roce 1984, resp. 1999 a 2014). V Česku tradici této akce položila Přírodovědecká fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

► Od roku 2015 bylo rozhodnuto, že se Dny geografie budou konat každoročně, po celém Česku, pravidelně v 3. či 4. listopadovém týdnu.

Dny geografie se konají pod hlavičkou České geografické společnosti

► Česká geografická společnost si klade za cíl prostřednictvím Dnů geografie upozornit na obrovskou šíři geografických výzkumných témat, která jsou středem zájmu jednotlivých pracovišť a tím poukázat na význam geografie v moderní společnosti.

► Právě geografové jsou jedinými badateli, kteří jsou schopni sociálně geografické i fyzicko-geografické jevy sledovat v prostoru, hodnotit příčiny a prostorové dopady některých činností a sledovat a hodnotit prostorové rozdíly a podobnosti mezi regiony.


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Petr Jan Juračka, PřF UK

Datum: 11. 11. 2022

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám