• Aktuality

Aktuality

14. listopadu 2023

Přátelé navždy, děkovali UK zástupci ukrajinské univerzity DNU


V pátek 10. listopadu proběhla v Karolinu konference o podpoře projektu „Podpora zvyšování kvality výuky, výzkumu a mezinárodní činnosti na Oles Honchar Dnipro National University (DNU)“. Konference shrnula dosavadní spolupráci mezi DNU a Univerzitou Karlovou a vystoupili na ní nejvyšší představitelé obou univerzit.



„Je pro mne velmi důležité, že se tento projekt podařilo realizovat a věřím, že toto setkání není první a jediné. Moc se na společnou práci těším a věřím, že se budeme setkávat častěji. Univerzita Karlova je hrdým partnerem ukrajinských univerzit,“ prohlásila na úvod konference rektorka Univerzity Karlovy prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D..


„Mohlo by se zdát, že pozornost české společnosti ochabuje, rozhodně však ne ze strany Univerzity Karlovy. I nadále chceme podporovat ukrajinské studenty i vědce, máme mezi akademiky spoustu společných přátel, a budeme hledat nové cesty a nové formy spolupráce. Mé myšlenky jsou s vámi a uděláme vše pro to, aby se vám dařilo i s mezinárodními projekty. Sláva Ukrajině,“ zakončila svou řeč rektorka UK Milena Králíčková.



„Chtěl bych velmi poděkovat za velkou podporu, kterou projevujete naší zemi a našim akademikům. Cítíme ji a pomáhá nám v boji proti našim nepřátelům,“ reagoval přítomný rektor Oles Honchar Dnipro National University prof. Sergiy Okovytyy, D.Sc.. Zároveň projevil i vděčnost Ministerstvu zahraničních věcí ČR, které projekt vytvořilo. „Díky celé iniciativě se nám podařilo zakoupit nové vybavení a pokračovat v práci a výuce i v tak náročné situaci, kdy jsme pod ostřelováním a výbuchy bomb,“ dodal.


„Válka je pochopitelně sama o sobě velkou tragédií pro naši zemi, ale zároveň přináší i nové oblasti výzkumu - například v oblasti psychologie při zjišťování, jak lidé dokáží zvládat stres. Vědci z Univerzity Karlovy by se mohli zapojit také do vývoje zbrojních systémů. Máme mnoho společného a doufáme, že dohromady se nám podaří vytvořit svět bezpečnější a spolupráce bude pokračovat i po válečném konfliktu. Jak se říká: Přítel v nouzi je přítel navždy,“ zdůraznil rektor DNU Sergiy Okovytyy.



Při hodnocení projektu vyzdvihl spolupráci s Ústřední knihovnou Univerzity Karlovy, která pomocí digitalizace pomáhá zachránit písemné prameny a kulturní dědictví DNU. A neopomněl ocenit i uskutečněné webináře a další společné aktivity s UK, které ještě více rozvinul prorektor pro zahraniční záležitosti Oles Honchar Dnipro National University Viktor Gasso.


„Webináře s Univerzitou Karlovou se věnovaly vědecké činnosti, studentské spolupráci, nebo digitalizaci vzácných knih. Zapojilo se více než 60 studentů, pracovníků či vědců z naší univerzity. Vidíme v tom velký přínos a získané zkušenosti nás posunou v naší práci dále, například při získávání grantů v rámci celé EU nebo financování řady dalších iniciativ,“ připomněl Viktor Gasso i několik společných školení o tom, jak efektivně žádat o granty v rámci projektu Horizon Europe nebo se lépe projektově zapojit do iniciativy Erasmus+.


Prorektor DNU Viktor Gasso (vlevo) a Alexandr Kandakov z Odboru zahraničních vztahů UK.


Koordinátor celého projektu Alexandr Kandakov z Odboru zahraničních vztahů Univerzity Karlovy v rámci konference představil koncept celé společné práce s DNU, a poděkoval všem odborům a součástem z celé Univerzity Karlovy, které se na něm podílely. Rektor DNU, prof. Sergiy Okovytyy poté slavnostně podepsal memorandum o spolupráci a došlo k předání certifikátů členům ukrajinské delegace o absolvování stáže na UK.


Konference přivítala i vzácné hosty z dalších univerzit zapojených do iniciativy Eastern Partnership University Cluster (EaPUC): z Kyjevské národní univerzity Tarase Ševčenka a z Lvovské národní univerzity Ivana Franka. A do Prahy přijeli i zástupci Národní univerzity V. N. Karazina z Charkova.



Univerzita Karlova byla vyhodnocena jako nejlepší v projektu Ministerstva zahraničních věcí ČR s názvem Podpora zvyšování kvality výuky, výzkumu a mezinárodní činnosti na Oles Honchar Dnipro National University (DNU). Projekt je zaměřen na zkvalitnění výchovně-vzdělávacího procesu na DNU prostřednictvím zvýšení kvalifikace managementu a pedagogů na univerzitě a podporou digitalizace a e-learningu. Součástí je i posílení vědecko-výzkumné činnosti DNU za pomoci odborníků z UK a rozšíření spolupráce DNU s prestižními evropskými institucemi.


V říjnu 2022 se Univerzita Karlova ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a po konzultacích s Evropskou komisí zapojila do vzniku iniciativy Eastern Partnership University Cluster (EaPUC), v němž jsou jak univerzity z Evropské unie, tak z oblasti takzvaného Východního partnerství EU. K memorandu o spolupráci se hlásí 11 univerzit: Univerzita Karlova, Milánská univerzita, Varšavská univerzita, německá Kolínská univerzita, maďarská vysoká škola Eötvös Loránd, a partnerské univerzity z asociovaných zemí Východních partnerství: kromě DNU, Kyjevská národní univerzita Tarase Ševčenka, Užhorodská národní univerzita, Lvovská národní univerzita Ivana Franka, Státní univerzita Ivane Javakhišviliho v Tbilisi a Moldavská státní univerzita v Kišiněvě.



Univerzita Karlova spolupracuje s vysokými školami z Ukrajiny dlouhodobě. Ještě před spoluprací s DNU existují meziuniverzitní dohody UK s Kyjevskou národní univerzitou Tarase Ševčenka, Užhorodskou národní univerzitou a Lvovskou národní univerzitou Ivana Franka. Ty doplňuje také velká řada mezifakultních spoluprací.


Oles Honchar Dnipro National University (DNU) byla založena v roce 1918 a pojmenována po významném ukrajinském spisovateli Olesu Hončarovi. V současnosti má 14 fakult a 46 výzkumných laboratoří, a mimojiné úzce spolupracuje s místním vesmírným centrem na vývoji satelitů a raket. Na univerzitě působí okolo 25 tisíc studentů.



TEXT: Jiří Novák

FOTO: Hynek Glos

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám