• Aktuality

Aktuality

27. listopadu 2023

Proč studovat na Karlovce? Studenti odpovídali studentům

Téměř patnáct set zájemců o studium na Univerzitě Karlově přišlo v sobotu do budovy Právnické fakulty, kde celý den probíhala akce Na Karlovku. Čekaly je tu přednášky vedení UK i zástupců fakult, bohatý doprovodný program, ale hlavně: současní studenti Karlovky, kterých se mohli ptát na všechno, co je zajímá. Bohatě toho využívali.



Ve dvou velkých posluchárnách probíhaly od rána až do odpoledne hlavní i doprovodné přednášky. U jednotlivých fakultních stánků, kromě informací o studiu a nabízených programech, prezentovaly svou činnost studentské spolky a na uchazečky a uchazeče čekal pestrý interaktivní program. Vyzkoušet si mohli například ultrazvukové vyšetření, chirurgické šití, poznávačku léčivých rostlin, mohli se zúčastnit simulovaného soudního jednání nebo si zahrát pexeso s tématikou sociálních věd.




Studující programu Vojenská tělovýchova z Fakulty tělesné výchovy a sportu předvedli návštěvníkům několikrát ukázku boje zblízka a medici a medičky z 2. lékařské fakulty vystoupili s taneční skupinou Prdlý kosti.



Vyhlášeni byli i vítězové univerzitní soutěže s názvem U(I)Kalendář 2024 o nejlepší „fotografie“ či „obrazy“ vytvořené umělou inteligencí. Z nejlépe hodnocených výtvorů vznikl nástěnný kalendář Univerzity Karlovy na rok 2024. Cenu pro zaměstnance získala Zuzana Ševčíková, za studenty Šimon Hájek. Před naplněnou posluchárnou vítězům předal symbolické šeky prorektor pro vnější vztahy Martin Vlach.



Studenti studentům


„Je fajn nasát tady naživo atmosféru, člověk pak ví s větší jistotou, že sem chce jít,“ hodnotí Damián ze Střední odborné školy ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí.


Cecílie, studentka Gymnázia Nový Jičín, by ráda studovala psychologii. „Obešla jsem některé stánky a mířím k Filozofické fakultě. Je tu všechno na jednom místě, je pro mě snazší se v nabídce orientovat. Komunikace s lidmi je super. Všichni jsou moc příjemní,“ dělí se o zkušenosti z návštěvy.



Podobné dojmy sdílejí i tři studenti pražské Masarykovy střední školy chemické. „Můžu se tu studentů ptát na otázky, které bych někde na webech musel složitě vyhledávat. I přednášky jsou fajn, byl jsem na přednášce 2. lékařské fakulty, kde nám dobře popsali, proč si ji zvolit,“ komentuje Penko, kterého zajímá medicína a farmakologie.


„Já jsem přišla hlavně kvůli Přírodovědecké fakultě, kvůli chemii a fyzice materiálu. Na webu si toho člověk najde dost. Ale osobní kontakt se studenty, kteří už školu studují, je jiný, víc se tu pozná nádech konkrétní fakulty,“ doplňuje ho spolužačka Antonie.


Spokojený s návštěvou byl i jejich kolega Matouš. „Obešli jsme stánky, doptávali se, a teď čekáme na další přednášku. Je to hodně užitečné užitečná návštěva.“



Proč právě na Karlovku?


„Karlovka je nejlepší! Má nejen historickou tradici, ale i moderní šmrnc a jde ruku v ruce s nejaktuálnějšími trendy ve vědě i ve vzdělávání. Když jsem v jedné z velkých poslucháren vítala naše budoucí prváky, koukala do jejich nadšených očí, zdůraznila jsem, že si mají zvolit fakultu, se kterou se budou identifikovat, obor, který je jejich srdci nejbližší, ale na druhé straně můžou využít toho, že jsme univerzita, která má 17 fakult. A že i když si vyberou jednu fakultu, se kterou se logicky budou identifikovat, na dalších šestnácti můžou studovat jednotlivé další volitelné předměty: zdokonalit se ve statistice, pochopit základy práva, hýbat se v rámci kurzu z Fakulty tělesné výchovy a sportu, absolvovat pedagogické minimum a podobně.


Mají nesmírně široké spektrum možností, které by byla škoda nevyužít. Univerzita Karlova je navíc členem mezinárodní aliance 4EU+. Naši studenti si mohou ještě navíc zapsat předměty na pařížské Sorbonně, univerzitě v Miláně, v Kodani nebo u dalších našich členských univerzit. Můžou využít i této evropské rodiny a evropské aliance. Takže za mě je volba jednoduchá,“ usmívá se Markéta Martínková, prorektorka pro studijní záležitosti.




Gaudeamus Praha nebo dny otevřených dveří


Nestihli jste přijít osobně Na Karlovku? Nevadí, možností, jak se dozvědět vše, co vás zajímá, je víc. „Nejlepší zdroj informací je web nakarlovku.cz, kde uchazeči najdou veškeré informace o přijímacím řízení nebo vyhledávač studijních programů podle oblasti svého zájmu, takže si můžou vybrat takové zaměření, které je bude bavit a je tudíž větší pravděpodobnost, že ho dostudují. Naživo pak všechny rádi uvítáme na akci Gaudemaus Praha od 23. do 25. ledna 2024 na výstavišti v Letňanech,“ zdůrazňuje Věra Nosková z rektorátu Univerzity Karlovy, která má akce po uchazeče na starosti. „Komunikace s uchazeči probíhá ve stylu studenti studentům, zastoupeno bude opět všech 17 fakult. Zájemci o studium na Karlovce se mohou ptát o dva tři roky starších budoucích spolužáků, jak se připravit na přijímačky, co je na vysněné fakultě čeká, jaký je studentský život, jak se dostanou na koleje nebo kde sehnat modelové otázky,“ doplňuje.


Zároveň probíhají dny otevřených dveří na jednotlivých fakultách. Termíny lze najít na webu nakarlovku.cz nebo na webech jednotlivých fakult Univerzity Karlovy. Dobrým zdrojem informací jsou i sociální sítě, mnoho fakult má samostatné uchazečské skupiny.



Podporu pro uchazeče se specifickými potřebami nabízí univerzitní Centrum Carolina. Ekonomicky znevýhodnění studenti zde najdou informace o tom, za jakých podmínek lze do 31. prosince 2023 podat přihlášku zdarma.


Nezapomeňte včas podat přihlášku!


Uzávěrka podávání přihlášek ke studiu je letos pro většinu studijních programů 29. února 2024, některé programy mohou mít ale termíny odlišné, proto doporučujeme si vše vždy ověřit na stránkách vámi vybrané fakulty. Více informací najdete zde.


TEXT: Tereza Kůstková

FOTO: Michal Novotný



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám