• Aktuality

Aktuality

7. května 2024

Na UK proběhla konference zahraničních studentů češtiny


V devátém ročníku soutěže překladů a prezentací ovládli kategorii překladů studenti Univerzity v Záhřebu, zatímco v soutěži prezentací i letos měli převahu studenti z Univerzity Karlovy. Soutěž proběhla v rámci Mezinárodní konference zahraničních studentů češtiny a zapojilo se do ní celkem 53 studentů z 16 zemí z celého světa.


Konferenci organizoval Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy (ÚJOP UK) společně se Zastoupením Evropské komise v ČR ve dnech 25. a 26. dubna 2024. Akce se konala pod záštitou rektorky Univerzity Karlovy profesorky Mileny Králíčkové. Na letošní konferenci vystoupili s odbornými přednáškami např. MgA. Mgr. Daniela Machová, Ph.D., z taneční katedry pražské HAMU nebo vedoucí metodického a odborného centra ÚJOP UK Mgr. Petra Jirásková.


Výuka češtiny je nejvýraznější oblastí, kterou se ÚJOP UK prezentuje, ať už se jedná o češtinu jako cizí jazyk, jako druhý jazyk, nebo češtinu pro specifické účely, zejména pro účely studia na vysoké škole. „Součástí mise ústavu je šíření češtiny, propojování a spolupráce v rámci oboru výuky češtiny pro nerodilé mluvčí a také propojování různých pracovišť a studujících, ať studují kdekoli na světě. Naše konference je platformou, kde mohou studenti a studentky češtiny poměřit své dovednosti, získat novou inspiraci a nové kontakty, leccos se naučit a použít češtinu v praxi,“ sdělila ředitelka ÚJOP Dana Hůlková Nývltová.



Účastníci překladatelské soutěže se letos museli popasovat se zdrojovým textem Společenský tanec zůstává součástí českého životního stylu, který pocházel z webu mediálního partnera Radio Prague International. Profesionální překladatelé Evropské komise hodnotili celkem dvacet šest zaslaných překladů soutěžního textu z celkem z devíti světových jazyků.


„Přestože byl letošní text poměrně náročný, zejména pokud jde o větnou strukturu, byly soutěžní překlady na vysoké úrovni a výběr těch vítězných nebyl pro odbornou porotu jednoduchý,“ hodnotí výsledky konference Martin Stašek z generálního ředitelství pro překlad Evropské komise.


Mezinárodní porovnání dovedností studentů přinesla i soutěž 27 prezentací, do které se zapojili studenti z osmi států z celého světa. „Nesmírně si vážím, že jste udělali pro sebe a pro češtinu, jazyk, který studujete, více než vaši spolužáci a kamarádi. Věnovali jste přípravě a překladům svůj volný čas, museli jste se ještě něco naučit, dozvědět a to je velmi cenné,“ uvedla při udílení cen spoluorganizátorka Marie Poláčková.


Vítězem tematického kola se stala korejská studentka z Hankuk University of Foreign Studies Solhee Bae s prezentací Proč je těžké se učit česky a jak se snažím. Ramazan Mustafaiev, ukrajinský student Lékařské fakulty v Plzni, obsadil první místo v odborné soutěži s prezentací Flashcards jakožto efektivní studijní metoda.



Mezinárodní konferenci zahraničních studentů češtiny organizuje Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR již od roku 2016. Skládá se ze dvou sekcí. První obsahuje soutěž prezentací zaměřených na zájmová nebo odborná témata a překladatelskou soutěž. Druhou nesoutěžní sekci tvoří odborné jazykové a překladatelské semináře a workshopy. Vítězové soutěže převzali spolu s diplomy jako ocenění spotřební elektroniku, knihy a další drobné ceny.


Výsledky:


Soutěž překladů:

  • 1. místo: Kristina Zednik, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Chorvatská republika)

  • 2. místo: Marta Majhen, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Chorvatská republika)

  • 3. místo: Enrica Zappa, Università degli Studi di Padova (Italská republika)


Tematické prezentace:

  • 1. místo: Solhee Bae, Proč je těžké se učit česky a jak se snažím, Hankuk University of Foreign Studies (Korejská republika)

  • 2. místo César Macedo Rosique, Poznávejte přírodu s Klubem českých turistů, Ústav jazykové a odborné přípravy UK, Studijní středisko Praha (Spojené státy mexické)

  • 3. místo Viktoriia Shevchyk, Investice, Ústav jazykové a odborné přípravy UK, Studijní středisko Poděbrady (Ukrajina)


Odborné prezentace:

  • 1. místo: Ramazan Mustafaiev, Flashcards jakožto efektivní studijní metoda, Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni (Ukrajina)

  • 2. místo: Robert Kajstura, České stopy v polštině, Wydział Humanistyczny Uniwersytet Śląski w Katowicach (Polská republika)

  • 3. místo: Karina Sokolova, Komplexní péče o dutinu ústní, Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni (Rusko)


TEXT: Petra Köppl, FOTO: René Volfík


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám