• Aktuality

Aktuality

21. května 2019

O nejlepších kuchařích menz rozhodne jehněčí

Již popáté se v Praze uskuteční Kuchařská soutěž o nejlepší menzu. Klání ukáže, která vysoká škola svým strávníkům nejlépe vyvařuje. Zatímco o výherci hlavní soutěže rozhodnou profesionální kuchaři, svého vítěze zvolí i veřejnost. Hlasovat může každý, kdo 21. května zavítá do Makro Akademie ve Stodůlkách, kde se mezinárodní soutěž pro osm dvoučlenných týmů odehraje.




Tradice kuchařských soutěží, pořádaných účelovým zařízením Koleje a menzy Univerzity Karlovy, začala v roce 2014. Tehdy se k rendlíkům, hrncům, pánvičkám, vařečkám a dalšímu nezbytnému kuchyňskému vybavení postavilo deset soutěžních družstev, výhradně z Kolejí a menz UK. Hostitelskou kuchyní byly prostory menzy na Právnické fakultě UK.

Od té doby kuchařská soutěž získávala rok od roku na objemu, a od druhého ročníku se stala dokonce akcí mezinárodní. Po právnické kuchyni se následující ročníky odehrávaly v menze v Troji. Od čtvrtého ročníku se vaří v prostorách Makro Akademie ve Stodůlkách. Změnil se i termín klání: ještě vloni bylo „kuchařským měsícem“ září, letos je to poprvé květen.


„Soutěž vznikla především proto, aby se naši kuchaři mohli setkávat s ostatními kolegy z jiných vysokých škol a univerzit. Vzájemně se zdokonalují, získávají nové zkušenosti, konzultují technologické postupy a mohou být, jak se dnes říká, trendy,“ vrací se k počátkům kuchařské soutěže Josef Zajíc, vedoucí útvaru stravovacích služeb Kolejí a menz UK. Díky soutěži se zrodila dlouhotrvající úzká spolupráce pražských kuchařů s kolegy z Drážďan nebo Košic. „Za těch pět let se kuchaři obrovsky zlepšili a rozšířili si své obzory,“ hodnotí Josef Zajíc. Ze zahraničních účastníků vedle Technické univerzity Košice potvrdili pro letošek svou účast i kuchaři z Žilinské univerzity v Žilině, Univerzity Komenského v Bratislavě a Studentenwerk Dresden.


Co se skladby soutěžních jídel týče, příležitost ochutnat ty vůbec nejúspěšnější pokrmy dostanou i běžní strávníci, např. bezmasá soutěžní jídla se objevují v nabídce menz UK na pozici pokrmu číslo čtyři. V minulých ročnících veřejnost ocenila třeba rýžový nákyp s hruškami nebo halušky s hlívou ústřičnou. Právě tyto pokrmy mají úspěšnou cestu soutěží již za sebou.


Na 21. května bylo vybráno do soutěže toto zadání: v části moderní pokrm se představí menu s jehněčím hřebínkem, hlavní surovinou bezmasého pokrmu bude chřest a bezlepkový dezert musí obsahovat bílý jogurt. „Soutěžní týmy do posledního okamžiku tají, jaké jídlo hodlají připravovat. Technologický postup je vždy otázkou. Nikdo neví, zda bude pokrm připravován třeba v krustě, jestli bude filírovaný, konfitovaný či plněný,“ říká Josef Zajíc. Organizátoři dle požadovaných surovin, které na den vaření připraví, mohou finální podobu servírovaného jídla jen odhadovat.


Záštitu nad pátým ročníkem mezinárodního kuchařského klání přijal Tomáš Zima, rektor UK, a Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů. Letos poprvé bude mít akce doprovodný program – barmanskou show a ochutnávku molekulární kuchyně.



Marcela Uhlíková, iForum

Foto: archiv KaM UK

Datum: 2. 5. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám