• Aktuality

Aktuality

8. července 2019

Letní škola experimentální chirurgie v Plzni již pošesté!

Demonstrace experimentální chirurgie na praktických příkladech je náplní workshopů mezinárodní Letní školy experimentální chirurgie na Lékařské fakultě v Plzni UK. Medici tak již pošesté v rámci letní školy získávají zkušenosti na operačních sálech. Od 1. do 12. července se jí účastní 33 studentů z 19 univerzit 15 zemí.



V rámci specifické práce ve workshopech si mladí medici na prasatech domácích nacvičují chirurgické techniky používané v humánní medicíně. Vyučuje se perioperační péče o zvířecí modely, experimentální radiologie, vyhodnocování experimentů (histologické, biochemické a statistické metody).

Velký důraz je kladen na etický aspekt experimentálních chirurgických procesů – mezi vyučované zásady patří například náhrada živých zvířat v experimentu tkáňovými kulturami nebo bakteriemi. V rámci letní školy je vždy použit co nejmenší počet zvířat, během experimentu mají zvířata dostatečný komfort. Účastníci se také seznamují se softwarovým modelováním, které v některých případech umožňuje nahrazení experimentálních modelů.


„Měli jsme opravdu z čeho vybírat,“ pochvaluje si kvalitu letošních účastníků doc. MUDr. Václav Liška, Ph.D., z Biomedicínského centra a Chirurgické kliniky LF UK v Plzni a FN Plzeň, vedoucí letní školy, a dodává: „Počet přihlášených několikanásobně převyšoval naše možnosti. Studenti doopravdy cítí možnost seznámit se s něčím důležitým pro jejich další odborný růst, a proto se nám přihlašovali již v průběhu podzimu a prvních měsíců tohoto roku.“

Podle informací Václava Lišky rozhodovaly při konečném výběru účastníků, který byl nesmírně obtížný, předchozí zkušenosti studentů, jejich znalosti a v neposlední řadě zájem jednotlivých mediků o chirurgickou práci. Kromě ní čeká studenty i oddechový program, například prohlídka plzeňského pivovaru nebo vodácký výlet. Slavnostní zakončení Letní školy experimentální chirurgie proběhne 12. července na plzeňské radnici, kde absolventi převezmou certifikáty, jedny z prvních v jejich profesním životě.


Letní škola je už šest let otevřena pro studenty, kteří jsou minimálně ve 3. ročníku studia medicíny. Komunikačním jazykem školy je angličtina. Vedle pěti účastníků z České republiky přijela většina studentů ze zahraničí, konkrétně z univerzit ze Španělska, Kypru, Belgie, Turecka, Itálie, Saudské Arábie, Nizozemí, Polska, Bulharska, Francie, Austrálie, Švédska, USA a Velké Británie.



Marcela Uhlíková, iForum

Foto: Petr Hošek, LF v Plzni UK

Datum: 8. 7. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám