• Aktuality

Aktuality

1. října 2019

2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy zahajuje výuku v novém Ústavu anatomie

Budovu teoretických ústavů 2. LF UK v Plzeňské ulici v Praze se podařilo dokončit za necelé dva roky a Ústav anatomie, který je její součástí, nyní patří mezi největší pracoviště svého druhu v republice. V akademickém roce 2019/2020 zde bude probíhat výuka přibližně čtyř set českých a zahraničních studentů medicíny.


Včerejšího slavnostního otevření se zúčastnili děkan 2. LF UK Vladimír Komárek, prorektor pro akademické kvalifikace Aleš Gerloch, náměstkyně ministra školství mládeže a tělovýchovy Zuzana Matušková, proděkan pro rozvoj a investice 2. LF UK Pavel Kolář a přednosta Ústavu anatomie David Kachlík.



„Dlouhá léta jsme působili na našem sesterském pracovišti – v Anatomickém ústavu 1. LF UK. Nyní poprvé v historii naší fakulty zahajujeme výuku ve vlastních prostorách,“ vysvětlil děkan 2. LF UK Vladimír Komárek.


Nový Ústav anatomie disponuje špičkovým vybavením. „Je zde dvacet pitevních a operačních stolů se světly a kamerami, nejmodernější ultrazvuk a také 3D tiskárna, díky níž lze vytvářet dokonalé kopie lidských kostí. Vše je navzájem audiovizuálně propojeno, tudíž lze veškeré procesy přenášet kamkoli do světa,“ vysvětluje vedoucí Ústavu anatomie David Kachlík. „Dále jsme ústav dovybavili moderními prostředky, například virtuálním pitevním stolem, což je takový velký počítač s obrazovkou ve vodorovné rovině, který ovšem připomíná klasický pitevní stůl. Uvnitř je naskenované lidské tělo, které lze různě virtuálně krájet, otáčet a tedy virtuálně pitvat,“ dodává Kachlík.



Pro mediky je nicméně nenahraditelnou součástí výuky skutečná pitva lidského těla, při níž se studenti dostávají prostřednictvím těl dárců do přímého kontaktu s člověkem – i když již zemřelým – a učí se tak základům etiky v přístupu k člověku jakožto pacientovi. „Je důležité pracovat s reálnými lidskými těly, protože každý jsme trochu jiný a tato barvitost rozšiřuje budoucím lékařům obzory,“ shrnuje přednosta.


K výuce a vědecké práci je v Ústavu anatomie připraveno:


• 16 pevných pitevních stolů a 4 mobilní pitevní nasvícené z dvouramenných či jednoramenných vysoce výkonných operačních světel se zabudovanou kamerou a možností snímání zvuku,

• 12 prostorných nerezových kádí s dolní výpustí pro konzervaci a skladování těl dárců,

• velkokapacitní chladicí a mrazicí box pro dočasné uložení těl dárců,

• operační sál vybavený dvěma rentgenovými-transparentními polohovatelnými operačními lůžky pro výuku klinické, chirurgické a aplikované anatomie,

• ultrazvuk s pěti sondami pro vyšetřování na tělech dárců i dobrovolnících,

• virtuální pitevní stůl pro výuku topografické anatomie a zobrazovacích technik,

• audiovizuální vybavení celého pitevního traktu včetně učebny pro záznam a živý přenos,

• 3D tiskárnu pro tisk kostí a výukových modelů,

• moderně řešené zázemí (sprchy, dezinfekce, filtry) pro dodržení přísných hygienických norem.


Text: Jitka Jiřičková

Foto: Luboš Wišniewski

Datum: 1. 10. 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám