• Aktuality

Aktuality

3. října 2019

Do nového akademického roku s novým infocentrem HYB4 Point

V potemnělém Kampusu Hybernská blikají modrá světýlka a přes třetinu dvora se táhne dlouhá fronta k baru v hlavním sále. Studenti tu spolu s akademiky Univerzity Karlovy svorně čekají na pivo zdarma. Stylovější začátek nového akademického roku si lze jen těžko představit.



Včerejší slavnostní večer v Kampusu Hybernská nesl název Poslední nádech, při němž se studenti naposledy symbolicky nadechli před kolotočem přednášek, úkolů a zkoušek zimního semestru, do něhož je neformálně uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Při této příležitosti bylo také otevřeno u vchodu do areálu infocentrum HYB4 Point, v němž budou prezentovat své aktivity zdejší studentské spolky.



„Pro fakultu má Kampus Hybernská mimořádný význam. Mimo jiné je totiž dokladem toho, že lidé z univerzity nežijí jen ve slonovinové věži,“ vysvětlil děkan Filozofické fakulty UK Michal Pullmann. „Samozřejmě potřebujeme i uzavřené semináře, ohraničený prostor, v němž se rozvíjí technický rozum, ale nejsme schopni žít ani bez otevřeného prostoru, kde se setkávají nejenom studenti různých oborů, ale otevíráme se zde i veřejnosti,“ dodal Pullmann.


Kampus Hybernská je společným projektem Magistrátu hlavního města Prahy a Univerzity Karlovy, jehož cílem je propojit širší veřejnost a pražské kulturní projekty s aktivitami univerzity, zejména Filozofické fakulty UK. „Možná si vzpomínáte, že před pěti lety to zde ještě byla prázdná neobydlená kancelářská budova. Nyní se z ní postupnými kroky a citlivými rekonstrukcemi stává stabilní kulturní instituce,“ připomněl začátky vzájemné spolupráce města a univerzity radní Jan Chabr z Magistrátu hlavního města Prahy.


Kampus Hybernská

Dům číslo 4 v Hybernské ulici byl po více než deset let prázdný a zcela nevyužívaný, což se ovšem v dubnu roku 2017 podařilo změnit. Skupina pedagogů, umělců, studentů, a architektů dokázala prázdné místo oživit a vytvořit v centru města unikátní místo kultury a vzdělávání.

Během celého akademického roku zde probíhají vernisáže, veřejná čtení, festivaly, komentovaná promítání a nejrůznější kurzy – nejen cizích jazyků, ale třeba i šití. Stěžejní myšlenkou celého projektu je ekologie a trvalá udržitelnost. Proto zde sídlí například Knihovna věcí, kde si zájemci za mírný poplatek mohou půjčit například sezónní výbavu nebo nářadí, jež se jim nevyplatí kupovat. Ve spolupráci s Pražskými službami funguje v kampusu tak zvaná cirkulární dílna, do níž se vozí starý nábytek, jenž by jinak skončil bez užitku na sběrném dvoře. Studenti si jej mohou s pomocí místních truhlářů opravit a dále využít dle svých představ.

Pro členy studentských spolků jsou v kampusu k dispozici sdílené kanceláře nebo přednáškový či workshopový sál. Po individuální domluvě s vedením Kampusu Hybernská mají studenti také možnost zkusit si organizaci jim blízkého projektu, pro který by třeba na jejich fakultě nebyl prostor.



Text: Jitka Jiřičková

Foto: Luboš Wišniewski, David Pulpan

Datum: 3. 10. 2019



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám