• Aktuality

Aktuality

9. října 2019

Nobelovu cenu za chemii komentuje elektrochemik Jiří Barek

Ve Stockholmu v pondělí odstartoval týden ve znamení udělování Nobelových cen. Tou letošní třetí byla cena za chemii. Za vývoj lithium-iontových baterií ji získali John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham a Akira Yoshino.


Podle Švédské akademie letošní laureáti chemie položili svou prací základ bezdrátové společnosti bez fosilních paliv.


prof. RNDr. Jiří Barek, CSc.„Přiznám se, že udělení letošní Nobelovy ceny za chemii objevitelům lithiových akumulátorů mne velmi potěšilo. Jednak jako elektrochemika, jemuž dělá radost skutečnost, že klíčové slovo ELEKTROCHEMIE je jedním z nejčastěji používaných klíčových slov v časopisech Americké chemické společnosti i řady dalších renomovaných vydavatelství. A jednak jako učitele chemie, který letos nebude muset nikomu vysvětlovat k čemu je dobré to, co výše jmenovaní objevili, neboť lithiové dobíjecí baterie a akumulátory používáme téměř všichni ve svých mobilech, tabletech, a dalších elektronických zázracích moderní doby včetně elektrických a elektronických hraček našich dětí.


Proto si myslím, že Výbor pro udělování Nobelovy ceny měl letos šťastnou ruku. Ukázal totiž jasně široké veřejnosti, že i vědecky skutečně špičkové výsledky se mohou odrazit v životě obyčejných lidí a přispět k lepšímu životu celé společnosti. Což lithiové baterie skutečně splňují a nám nezbývá než si přát, aby toto hledisko i v budoucnu převážilo nad různými scientometrickými parametry. A připomenout všem vědcům, aby přemýšleli o užitečnosti svých výsledků pro celé lidstvo. Letošní laureáti Nobelovy ceny jim v tomto směru mohou být zářným vzorem,“ vyjádřil se k ceně za chemii prof. RNDr. Jiří Barek, CSc., vedoucí UNESCO Laboratoře elektrochemie životního prostředí na Přírodovědecké fakultě UK.


V následujících dnech budou předány Nobelovy ceny ještě za literaturu, mír a ekonomii. Všichni laureáti převezmou ocenění na slavnostním večeru v Stockholmu a Oslu 10. prosince, v den úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.



Text: Marcela Uhlíková

Foto: Luboš Wisniewski

Datum: 9. 10. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám