• Aktuality

Aktuality

20. října 2019

Přírodověda zve mladé vědce na vědeckou konferenci

Již podeváté umožní Přírodovědecká fakulta UK mladým technickým objevitelům a milovníkům přírody účast na konferenci, která může odstartovat jejich úspěšnou vědeckou kariéru. Ve dnech 8. a 9. listopadu jsou na Albertov zváni žáci a studenti základních a středních škol ve věku od 10 do 19 let. Vstup dospělému doprovodu je striktně zakázán!



Juniorská vědecká konference je jedinečnou příležitostí pro všechny mladé vědce, kteří třeba teprve nesměle začínají s pozorováním přírody a vesmíru. Ale jak říká Jana Fryzelková, organizátorka akce za Přírodovědeckou fakultu UK: „Je skvělé, jak se děti se svými příspěvky v průběhu let posouvají neustále dál a dál. Když přijde dítě poprvé, obvykle si připraví spíše takový referát, kdy nastuduje informace o vybraném tématu z internetu nebo knih. Když pak nasaje atmosféru, další rok už přijde s něčím zcela novým a jedinečným. Není vzácností, že práce některých maturantů by vydala za bakalářskou práci. I proto někteří pokračují v daném tématu i při studiu na vysoké škole.“


Co se náplně týče, žáci a studenti základních a středních škol si vybírají jedno přírodovědné nebo technické téma a připraví si o něm krátkou přednášku. V letošním roce je možné vybírat z těchto témat: Vědy o Zemi, Živá příroda, Lidské tělo a medicína, Hi-tech, Chemická a fyzikální kouzla. „Mladí vědci a vědkyně jsou pak rozděleni do kategorií podle věku. Ovšem není překvapením, že i v mladší kategorii se může diskuze ku příkladu o druhové rozmanitosti v druhohorách protáhnout třeba na několik desítek minut,“ dodává s úsměvem Jana Fryzelková. Vybírat nejlepší příspěvky v jednotlivých kategoriích bude pečlivě sestavená porota, ve které zasednou třeba anorganický chemik Jan Kotek, biolog Vladimír Krylov či popularizátor vědy Ondřej Vrtiška, spolupracovník časopisu Versmír.


Máte-li doma dítko, kterému není lhostejný stav přírody, pobyt venku využívá ke sběru zkamenělin, nebo si „jen“ neustále zapisuje do notesu své postřehy z pozorování přírody, je fascinován hvězdami, nebo se pokouší vyrobit vlastní roboty, či už je na dobré cestě k sestrojení perpetuum mobile, pak je právě pro něj Juniorská vědecká konference jako stvořená!


Na oba vědecké dny je pro účastníky připraven bohatý doprovodný program, např. exkurze do Mapové sbírky či Hrdličkova muzea člověka. Pokud nejste z Prahy, organizátoři pro vás zajistili ubytování. Je ovšem nutno upozornit, na čem organizátoři striktně trvají – na 9. Juniorskou vědeckou konferenci je přísný zákaz vstupu rodičů a učitelů.


Přihlášky na konferenci a záznamy z minulých ročníků najdete na webové stránce www.prirodovedci.cz.




Foto: Daniel Pražák, PřF UK

Datum: 21. 10. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám