• Aktuality

Aktuality

21. října 2019

Na Sorbonnské univerzitě proběhlo výroční zasedání 4EU+

V Paříži na Sorbonnské univerzitě byla zahájena výroční schůze Aliance 4EU+, kde šest rektorů předních evropských univerzit stvrdilo svým podpisem hlubší spolupráci.


„Je to pro nás pro všechny mimořádná příležitost. Na dnešním jednání se vedle podepisování dohod mluvilo o přípravě týmu pro žádání o velké mezinárodní granty, jako je Horizon 2020 a další. Mluvili jsme o různých formách spolupráce, a hlavně jsme se my, rektoři, poprvé všichni potkali fyzicky. Je to ohromný krok do budoucnosti, všichni společně se můžeme podílet na vytváření doslova evropského vzdělávání,“ řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.



Aliance 4EU+ vznikla před osmnácti měsíci a zahrnuje Univerzitu Karlovu, Sorbonnskou univerzitu a univerzity v Miláně, Varšavě, Heidelbergu a Kodani. Pilotní projekt podpořila i Evropská komise. „Pro nás je platforma, kterou vytvořily významné výzkumné univerzity, nesmírně významná. Jde nám o kvalitní vzdělání pro 21. století. Začínáme společně připravovat vzdělávací programy pro doktorandy, nabízíme naše zkušenosti,“ doplnila Radka Wildová, prorektorka UK pro koncepci a kvalitu vzdělávání.


V průběhu několikadenního jednání se setkali, jak akademici, tak studenti. „Je pro nás ohromně důležité, že se tohoto mítinku zúčastnili i studenti a vytvořili pracovní skupiny. Aktivně se zapojují do vytváření podoby vzdělávání sami pro sebe,“ byla konkrétní prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková.




Vedle dalších hostů se výročního setkání účastnil také český velvyslanec ve Francii Petr Drulák, který společně s velvyslanci Německa, Dánska, Itálie a Polska vyzdvihl přínos projektu z hlediska rovnocenné evropské spolupráce, mnohojazyčnost a sdílení vědomostí.

Prezidenta Sorbonnské univerzity Jeana Chambaze v čele Řídící rady 4EU+ složené z rektorů šesti univerzit za rok vystřídá rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Výroční setkání Aliance v roce 2020 se proto uskuteční v Praze.




Rektoři, kteří se sešli na schůzi v Paříži:

Franzini Elio – Milánská univerzita

Marcin Pałys – Varšavská univerzita

Tomáš Zima – Univerzita Karlova

Bernhard Eitel – Univerzita v Heidelbergu

Jean Chambaz – Univerzita Sorbonna

Henrik C. Wegener – Univerzita v Kodani


Text: iForum

Foto: archiv 4EU+

Datum: 21. 10. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám