• Aktuality

Aktuality

3. února 2020

Záchranná mise přírodovědců: 16 cypřišů pro Alžírsko

Dnes Na Slupi odstartovala záchranná mise: Na cestu z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze do Alžírska putuje šestnáct exponátů jednoho z nejvzácnějších stromů světa, cypřiše Duprezova.


Podle botaniků se dá situace kolem tohoto druhu cypřiše srovnávat s vymíráním bílých nosorožců. V přírodě jde o strom odsouzený k záhubě. Ovšem snaha o jeho záchranu neustává a dává tak druhu přeci jen jistou jiskřičku naděje. Asi před deseti lety se odborníkům z Přírodovědecké fakulty UK podařilo namnožit a udržet několik cypřišových exemplářů. Vloni na podzim o ně projevila zájem alžírská strana, zastoupená dendroložkou Fatihou Abdoun. Na projektu reintrodukce kromě alžírské odbornice spolupracuje Botanická zahrada PřF UK i s velvyslanectvím ČR v Alžírsku a ministerstvem kultury Alžírska.

▲ Cypřiš Duprezův vyvolal v zemi svého původu velký zájem veřejnosti a stal se tak slavným, že se dostal i na poštovní známky.


Vymírající hříčka přírody

Cypřiš Duprezův (Cupressus dupreziana) je extrémně vzácný jehličnatý strom původem z pohoří Tassili na jihovýchodě Alžírska. Od svého příbuzného cypřiše atlaského (Cupressus dupreziana subsp. atlantica) se liší zvláštností v rozmnožování. Embryo tohoto stromu vzniká čistě ze samčího pylu. Samiččí orgány embryu poskytují výživu, ale geneticky se na tvorbě nové rostliny nepodílí. V přírodě zbývá něco okolo 200 jedinců, vesměs velmi starých (i přes 2000 let).


„Takové množství cypřišů by pro zachování druhu mohlo stačit. Tyto stromy se ale dále nerozmnožují. Tamní prostor není příliš přívětivý k životu. Pastva koz v oblastech změnila přírodní podmínky. Povrch půdy je holý a velmi suchý, semena v takovém prostředí nedokážou vyklíčit. Staré stromy v pohoří Tassili postupně umírají. Ačkoli se v minulosti dokázaly přizpůsobit suchu alžírských hor, dnes je tam i na ně sucho příliš. Ročně v této oblasti spadne už jen 20 mm srážek, a to je opravdu příliš málo,“ komentoval situaci Ladislav Pavlata ◄, ředitel pražské botanické zahrady.


Šance pro záchranu

Jedinou možností, jak zachovat cypřiše pro budoucnost, je naklíčení jejich semen v příznivých podmínkách mimo jejich domovinu, převezení napěstovaných stromů zpět a jejich vysazení na dobře vybraná místa, na kterých dokážou přežít. Ochranou cypřišů se začali zabývat Češi v roce 1975. Do lokality Tamrit se vypravila československá expedice SAHARA 75. Podařilo se jim získat šišky několika stromů. Semena byla vyseta v Botanickém ústavu Akademie věd v Průhonicích a úspěšně vyklíčila. Vypěstované stromy byly dále množeny roubováním. První dvě kola reintrodukce proběhla v letech 1981 a 1990.


Češi před tím, Češi po tom

Že je ze strany Alžírska o spolupráci na záchranné misi eminentní zájem, svědčí i fakt, že tamní rozlišují období na „před tím, než přijeli Češi“ a „po tom, co přijeli Češi“.

Dnes - v pondělí brzy ráno vyrazili přírodovědci a cypřiše autem do přístavu v Marseille, aby odtud trajektem v 17:00 přes Středozemní moře dopluli do Alžíru, hlavního a největšího města Alžírska.

ŠŤASTNOU CESTU A AŤ SE CYPŘIŠŮM V ALŽÍRSKU DAŘÍ!



, PřF UK

Foto: PřF, Direct Ferries

Datum: 3. 2. 2020

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám