• Aktuality

Aktuality

20. února 2020

LAM-X, a. s. nový spin-off na vývoj materiálu budoucnosti

Na společném vývoji světlem aktivovaných antimikrobiálních materiálů a jeho následném efektivním přenosu do praxe se spojily Univerzita Karlova a Akademie věd ČR. Jejich dceřinné společnosti Charles University Innovations Prague s. r. o. (CUIP) a i&i Prague s. r. o. založily technologický spin-off, společnost LAM-X, a. s., který bude mít za úkol výsledky dlouholetého výzkumu vědecké skupiny Jiřího Mosingera komercializovat.



„Jedná se o další milník v naplňování třetí role univerzity. Jsem velice rád, že technologie nového univerzitního spin-offu pochází právě od nás. Přírodovědecká fakulta je multioborovou institucí vítající aktivity, u kterých akademický ohlas přesahuje do reálného života,“ uvedl Ivan Němec, proděkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy u příležitosti představení LAM-X, a. s. (Light Activated Materials fighting infections) novinářům dne 20. února 2020. Část zisků z fungování nově vzniklé společnosti se vrátí zpět na Přírodovědeckou fakultu, na podporu další vědy a výzkumu.



„Založením LAM-X chceme dynamizovat a maximálně podpořit tým docenta Mosingera, který přichází s materiálem schopným způsobit revoluci v ošetřování a hojení ran,“ řekl Otomar Sláma, ředitel CUIP. LAM-X, a. s. je již druhou spin-off společností CUIP; té se od založení v června 2018 podařilo navázat spolupráci s více jak 20 subjekty z tuzemska i zahraničí.


„Koncept světlem aktivovaných materiálů s antimikrobiální aktivitou, které LAM-X vyvíjí, byl ověřen v laboratorních experimentech a klinickou studií na téměř dvou stovkách pacientů,“ prozradil Roman Chaloupka, předseda představenstva nově vzniklé LAM-X, a. s ., a dodal: „Po roce a půl vrcholí společný proces vývoje. Teď je důležité, co nejdříve dostat technologii k pacientům.“ Podle přítomných by to mohlo trvat maximálně pět let. Po tu dobu čeká materiál řada testů, je nutné nalézt investory.






Foto: Vladimír Šigut

Datum: 20. 2. 2020

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám