Setkání s rektorem UK u příležitosti prezentace plánu rozvoje vědecké práce do roku 2020

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


TISKOVÁ ZPRÁVA


Praha, 10. února 2016 – Univerzita Karlova představila své vědecké výsledky za uplynulé období a plán rozvoje vědecké práce na UK do roku 2020. Ten zahrnuje podporu vědecké práce studentů, unikátní podporu pro zakládání nových vědeckých skupin a laboratoří, program pro univerzitní centra excelence i výjimečnou podporu pro mimořádné vědecké osobnosti UK. Komplexní program rozvoje vědecké práce na UK nemá na jiných vědeckých institucích v ČR obdobu. Vedení UK si od něj slibuje, že posílí vedoucí postavení nejstarší české univerzity ve vědeckém výzkumu.


Univerzita Karlova je spolu s Akademií věd ČR dlouhodobě nejvýkonnější vedoucí vědeckou institucí v ČR. Z vědeckých úspěchů loňského roku lze jmenovat kromě tří nově získaných grantů ERC též úspěšnost projektů v GA ČR (104), která s 30 % překonala průměrnou národní úspěšnost, zisk 23 projektů Horizont 2020 a řadu dalších prestižních grantů.


V každoročním hodnocení Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovaci (RVVI), kde se vědecká výkonnost jednotlivých pracovišť posuzuje podle scientometrických ukazatelů, se posledních pět let mezi 10 nejvýkonnějšími institucemi v ČR pravidelně umisťují hned čtyři fakulty UK; Matematicko-fyzikální a Přírodovědecká fakulta UK jsou přitom dlouhodobě nejvýkonnějšími vědeckými institucemi podle tohoto hodnocení v ČR.


Na základě hodnocení RVVI získává UK každoročně na rozvoj své vědecké práce přibližně 1,4 miliardy korun. Dalších asi 300 mil Kč získává od MŠMT na rozvoj vědecké a tvůrčí práce studentů. Vedení UK se rozhodlo jejich pomocí financovat několik ambiciózních programů, které by měly pomoci udržet UK ve velké konkurenci na evropské a světové úrovni.


Některé úspěšné programy byly s malými modifikacemi převzaty z minulého období. Většina institucionálních prostředků na podporu vědy na UK bude rozdělována prostřednictvím programu Progres (v návaznosti na program PRVOUK), který podporuje spolupráci uvnitř oborů napříč jednotlivými fakultami a moderní multidisciplinární spolupráci. Jako příklad lze uvést program „Ochrana životního prostředí“, jenž zahrnuje přední ekology, botaniky, biology, ale také zeměpisce i právníky z několika fakult UK. Studentskou vědeckou a odbornou činnost na UK financuje už od roku 1992 Grantová agentura UK. Studenti pod vedením svých pedagogů píší vlastní vědecké projekty, se kterými se uchází o vlastní, nezávislé financování svých nápadů.


Univerzita bude pokračovat rovněž v programu Univerzitních center excelence (UNCE), který dává na základě přísného odborného hodnocení mimořádné podmínky pro špičkovou práci vybraným 27 větším týmům vědeckých pracovníků UK, sahajícím od pokročilé organické syntézy přes optoelektroniku až po studia biblistiky a středověkého umění. Tento program podporuje například výzkum prof. Jany Roithové z Přírodovědecké fakulty v oblasti hmotnostní spektrometrie, který byl oceněn již dvěma prestižními granty ERC.


Zcela novou iniciativou je program Primus, který si klade za cíl podporovat příchod nových vědeckých pracovníků na fakulty a ústavy UK. Pečlivě vybraní mladí pracovníci ze zahraničí nebo se zkušeností ze špičkových zahraničních univerzit dostanou příležitost na 3-5 let pracovat na vlastním nezávislém projektu. Prostředky na financování tohoto programu budou společně poskytovat fakulty a UK. Od tohoto programu si UK slibuje růst dynamiky vědecké práce, příchod nových talentů a dlouhodobě i vyšší úspěšnost při soutěžích o prestižní granty typu ERC. UK se chce stát první volbou v ČR pro všechny, kteří mají oprávněnou ambici dělat špičkový akademický výzkum.


Program Donatio Universitatis Carolinae je určen pro velmi dobře etablované vědce s nezpochybnitelnou odbornou pověstí a výsledky, kterými se UK právem chlubí. Měl by jim umožňovat, aby za získané mimořádné finanční prostředky (1 milion Kč) realizovali vědecké cíle nebo nápady, na něž by v běžném provozu akademického roku a administrativy neměli prostor.



Za správnost a kontakt:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založená v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou, další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 7 800 zaměstnanců, z toho téměř 4 300 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 52 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s 661 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje téměř 20 000 studentů, v magisterských téměř 25 000 studentů a v doktorských 8 000 studentů. Téměř 7 500 studentů jsou cizinci. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9 000 studentů, kteří tradičně patří ke skupině obyvatel ČR s nejnižší nezaměstnaností. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 16 000 účastníků. Důraz klade univerzita i na mezinárodní spolupráci s prestižními vzdělávacími a vědeckými institucemi. UK uzavřela více než čtyři stovky bilaterálních smluv a 187 mezinárodních partnerských smluv se zahraničními univerzitami.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:31 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám