Univerzita Karlova informovala o akcích u příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV.

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


TISKOVÁ ZPRÁVA


Praha, 6. dubna 2016 – Univerzita Karlova v Praze si 14. května 2016 připomene 700. výročí narození svého zakladatele, českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Rektor UK, profesor Tomáš Zima, při této příležitosti informoval o akcích, věnovaných tomuto výročí.


Rektor Tomáš Zima připomněl význam největší osobnosti české historie, českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Zdůraznil jeho přínos v oblasti diplomacie, hospodářského i kulturního rozkvětu Českých zemí i Prahy, jež se v té době stala skutečnou metropolí říše. Rektor zdůraznil rovněž význam založení pražské univerzity, která byla první institucí svého druhu na východ od Rýna a na sever od Alp.


Univerzita Karlova se bude podílet na celostátních národních oslavách, jimiž důstojně uctí jubileum svého zakladatele. UK připravila společenské a kulturní akce, určené pro akademickou obec, hosty z České republiky i ze zahraničí, zástupce evropských i světových univerzit včetně významných osobností veřejného života.


Rektor UK, profesor Tomáš Zima, informoval novináře o nejvýznamnějších akcích, mezi něž patří mezinárodní konference rektorů, slavnostní shromáždění ve Velké aule a vědecká konference. Informoval rovněž o udělení Mezinárodní ceny Karla IV., která bude ve spolupráci s Hlavním městem Prahou 13. května 2016 slavnostně předána v Karolinu lucemburskému velkovévodovi Henrimu.


Ve dnech 14. a 15. května 2016 nabídne Univerzita Karlova zájemcům z řad veřejnosti ve spolupráci s městskou částí Praha 2 a s Arcibiskupstvím pražským komentované prohlídky klášterů a kostelů založených Karlem IV. Od 14. května do 31. srpna 2016 bude možné v Křížové chodbě Karolina navštívit výstavu Druhý život Karla IV. Akce je pořádána ve spolupráci s Národní galerií. Dne 21. května 2016 se v areálu Karolina uskuteční Dětský den, zaměřený na téma Karel IV. a Univerzita Karlova.


Ve dnech 3. a 4. září 2016 se bude ve spolupráci s hlavním městem Prahou konat vědecký projekt, spočívající v rekonstrukci korunovace Karla IV.


V koprodukci Univerzity Karlovy a České televize vzniká sedmidílný cyklus, jehož cílem je zprostředkovat atraktivním způsobem nejvýznamnější události ze života Karla IV. pod názvem Sedm pečetí Karla IV.


Pro veřejnost je připravena rovněž putovní výstava Císař na čtyřech trůnech s podtitulem Životní pouť Karla IV. ve čtrnácti zastaveních.


Rektor Tomáš Zima zároveň poděkoval institucím, které se na přípravách oslav společně s UK podílely, tj. Arcibiskupství pražskému, Akademii věd ČR, České televizi, Českému rozhlasu, Hlavnímu městu Praze, Národní galerii a hudebnímu festivalu Pražské jaro.


Více informací a podrobnosti o chystaných akcích k 700. výročí narození Karla IV. Univerzitou Karlovou lze nalézt na webových stránkách:


ExternĂ­ odkaz http://www.karel700.cuni.cz

ExternĂ­ odkaz facebook.com/700karel


Za správnost:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: Mail 



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.



Poslední změna: 21. leden 2018 23:31 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám