Univerzita Karlova přivítala generální ředitelku UNESCO Irinu Bokovou

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


TISKOVÁ ZPRÁVA


Praha, 16. května 2016 – V historických prostorách Univerzity Karlovy se dnes konalo setkání rektora UK prof. Tomáše Zimy s generální ředitelkou UNESCO paní Irinou Bokovou. Během setkání byly projednávány podmínky pro další užší spolupráci mezi Univerzitou Karlovou a UNESCO.


Generální ředitelka UNESCO Irina Bokova se při své návštěvě Univerzity Karlovy zároveň setkala se studenty, rektory a členy ČK pro UNESCO a vystoupila zde s přednáškou na téma „Role vzdělávání při prevenci násilného extrémismu“.  


UNESCO má v některých zemích partnerství s univerzitami. V ČR je to na úrovni vysokých škol pouze Masarykova univerzita, kde byla v roce 1994 zřízena Katedra UNESCO pro muzeologii a světové dědictví na Filozofické fakultě. Při jednání s generální ředitelkou UNESCO proto Univerzita Karlova deklarovala zájem o navázání spolupráce v oblasti humanitních studií, především se společensko-vědními obory Filozofické fakulty a Fakulty sociálních věd.


V tomto smyslu představitelé UNESCO a UK jednali o přípravě podpisu dohody o budoucí spolupráci.  



UNESCO

Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se sídlem v Paříži je jednou ze 14 mezistátních odborných organizací (agentur) OSN. V současné době má UNESCO 195 členských a 9 přidružených členských států.


Vznik UNESCO byl zahájen podepsáním Ústavy v Londýně na ustavující diplomatické konferenci 16. listopadu 1945. Ústava pak vstoupila v platnost 4. listopadu 1946 po její ratifikaci zakládajícími dvaceti státy. Jejím hlavním úkolem je usilovat o udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce mezi státy v oblasti výchovy, vědy a kultury, prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu.


UNESCO věnuje největší pozornost výchově a vzdělávání. UNESCO je v rámci systému OSN jedinou organizací zabývající se základními a společenskými vědami, věnuje se též oblasti ochrany životního prostředí. Známé jsou aktivity v oblasti ochrany hmotného i nehmotného světového kulturního dědictví. Do působnosti UNESCO patří i v současné době prudce se rozvíjející oblast komunikací a informatiky. UNESCO iniciovalo za dobu své existence uzavření více než 30 mnohostranných úmluv v oblasti autorského práva, ochrany kulturních památek, uznávání vysokoškolských diplomů.


Za správnost:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: Mail 



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.










Poslední změna: 21. leden 2018 23:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám