Na farmacii v Hradci řeší racionalitu předepisování léků pro seniory

Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové se stala jednou z významných výzkumných institucí zapojených do projektu EUROAGEISM H2020 financovaném EU. Programy projektu jsou zaměřeny na aktuální otázky související se stárnutím celosvětové populace. V současnosti řeší předepisování léků ve stáří a důvod k předepisování.


Účastníci červnového jednání v Bratislavě
Účastníci červnového jednání v Bratislavě


Mimo jiné to znamená, že je zodpovědná za 7. vědecký program s označením FIP7 s názvem Inappropriate prescribing and availability of medication safety and medication management services in older patients in Europe. Program je vedený doktorkou Danielou Fialovou z katedry sociální a klinické farmacie FaF v Hradci Králové UK, která je členkou vědeckého konsorcia projektu. „Výzkumné práce budou zaměřeny na řešení specifických problémů nevhodného předepisování a nadměrné polyfarmacie u starších dospělých,“ upřesňuje doktorka Fialová a dodává: „Projekt by měl podpořit rozvoj geriatrické klinické farmacie na národní a evropské úrovni.“


Jednání FIP7 programu projektu EUROAGEISM H2020
Jednání FIP7 programu projektu EUROAGEISM H2020
Do projektu se zapojí vedle České republiky i vědecké týmy z Litvy, Slovenska, Estonska, Chorvatska, Srbska, Albánie, Bulharska, Belgie, Irska, Portugalska a Turecka. V zájmu Světové zdravotnické organizace je přibrat ještě výzkumníky z Indie a Etiopie.


Ze získaných informací budou pro Evropskou komisi zpracovávána doporučení vedoucí ke zkvalitnění úsudku při předepisování léků ve stáří. To s sebou přinese i zvýšení bezpečnosti indikovaných lékových režimů u starších nemocných.


Vítězka soutěže Jovana Brkić s Danielou Fialovou a Jaroslavem Rohem, proděkanem pro vědu a výzkum Farmaceutické fakulty v Hradci Králové UK
Vítězka soutěže Jovana Brkić s Danielou Fialovou a Jaroslavem Rohem, proděkanem pro vědu a výzkum Farmaceutické fakulty v Hradci Králové UK
Evropské konsorcium projektu EUROAGEISM se v červnu sešlo v Bratislavě. Kromě vědců z převážně evropských výzkumných institucí se na jednání sjelo i deset nejúspěšnějších mladých výzkumníků, aby byl mezi nimi vyhodnocen ten nejlepší. Ocenění Main Early Stage Researcher získala Jovana Brkić z Univerzity v Bělehradě. Ta bude po dobu následujících čtyř let působit na katedře sociální a klinické farmacie FaF v Hradci Králové UK.


V České republice se podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ročně spotřebuje zhruba 250 tun léků za necelých 59 miliard korun. Trojici nejčastěji vydávaných přípravků tvoří ty na léčbu cukrovky, vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Následují je medikamenty na dnu a štítnou žlázu. Pravidelnou dávku léků v současnosti bere téměř 90 procent lidí ve věku 65 až 74 let. Dvě třetiny seniorů užívají dokonce více než šest různých léků. Spotřeba léčiv v Česku roste už od roku 2003 průměrně o 2,5 procenta ročně. Za léky lidé utratí ročně kolem 16 miliard korun.


Text: FaF v Hradci Králové UK, Marcela Uhlíková

Foto: FaF v Hradci Králové UK

Datum: 16. 8. 2018


Poslední změna: 22. srpen 2018 10:20 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám