"By security for stability"

"By security for stability"



TISKOVÁ ZPRÁVA

Univerzita Karlova v Praze si dovoluje oznámit, že přednáška The Rt. Hon. the Lord Robertson of Port Ellen, generálního sekretáře NATO na téma


"SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE V 21. STOLETÍ",

kterou přednesl dne 21. 3. 2002 v 10:00 hodin, zahájila cyklus EVROPSKÉ DISKUZNÍ FÓRUM (EUROPA FORUM CAROLINA PRAGENSIS).


Na základě svých mnohaletých zkušeností Univerzita pod záštitou rektora vytváří FÓRUM jako nezávislou platformu střetávání názorů na evropskou problematiku ve snaze přispět do diskuze jak uvnitř země, tak i do diskuze celoevropské. FÓRUM bude organizovat přednášky a diskuze s významnými evropskými státníky a vědci, kterým by poskytla intelektuální platformu. Ustavení diskuzního fóra na UK by mělo napomoci celospolečenské diskuzi a lepšímu pochopení evropského integračního procesu doma, mělo by rovněž podnítit českou participaci na celoevropské diskuzi o budoucnosti Evropy. Cílem je nejen seznámit širokou českou veřejnost s mnohovrstevnatostí evropského integračního procesu, ale vzbudit v něm i spoluodpovědnost jako budoucího člena na jejím vytváření. V neposlední řadě tím Univerzita splní roli, která jí náleží: roli místa intelektuálního katalyzátoru.


Lord Robertson ve svém projevu připomněl, že role NATO se po pádu železné opony rapidně změnila a bylo nutné vypracovat a přijmout novou doktrínu. V posledních deseti letech se summit NATO konal vícekrát než za předchozích 40 let, bezpochyby tuto frekvenci přinesla nutnost vytvoření nové koncepce a skladby. Na pražském summitu, který se bude konat tento podzim, se dá očekávat, že hlavním tématem bude další rozšíření NATO - postoj stávajících členů je velmi vstřícný, je zřejmé, že jiný postoj ani není možný. Pražský summit bude ve znamení předefinování role NATO.


K otázce, zda mohou nové členské státy uplatnit svou váhu, je - podle Robertsona - jasnou odpovědí trojice: Česká rebublika, Maďarsko a Polsko. Po velmi dobrých zkušenostech s těmito členskými zeměmi je NATO otevřeno dalšímu rozšiřování, které nepochybně znamená bezpečnější Evropu.


Impulzem pro další vývoj NATO bylo samozřejmě datum "11. září 2001" - řekl dále Robertson. Dnes tvoří onu partnerskou společnost celkem 46 zemí, toto společné semknutí a spojenectví však přetrvalo i do těchto měsíců. Státy tuší, že nebezpečí trvá a toto partnerství založené na úzké spolupráci proti terorizmu považuje Robertson za přetrvávající a velmi jej vítá. Na mezinárodní spolupráci i na budoucnost boje proti terorizmu měl tedy Robertson optimistický názor. Upozornil však na nutnost prevence a připravenosti. Vyjádřil to slovy: "by security for stability".


Další myšlenkou Robertsona bylo, že země NATO se vzhledem k vzrůstající spolupráci s USA ve vojenské oblasti musí připravit na to, že je nutné výrazně modernizovat vybavení vojsk a držet tak krok s americkou technikou a jejími možnostmi, protože společných akcí bude nepochybě přibývat. A potenciál a vybavení armád musí být srovnatelné.


Hovořilo se i o Rusku - Robertson uvedl, že probíhají mnohá jednání s ruskými státními představiteli v přátelském a vstřícném duchu, v některých politických otázkách je však prozatím mnoho nevyjasněného, diskuze tedy budou pokračovat. Robertson připomenul i slova prezidenta Putina, který prohlásil, že pokud dojde ke sblížení Ruska a NATO, bude to mít velký vliv na světové uspořádání.


Po přednášce pana Robertsona proběhla otevřená, přátelská a věcná diskuze se studenty UK, kteří se zajímali o otázky dalšího rozvoje NATO i o jeho názory na současné dění ve světě. Svůj pobyt na Univerzitě zakončil Robertson v reprezentačních prostorách, kde se podepsal do pamětní knihy a převzal anglickou verzi dvojdílné publikace "Dějiny UK".



--------------------------------------------------------------------------------


Další plánované setkání v rámci cyklu EVROPSKÉ DISKUZNÍ FÓRUM se bude konat v pondělí 22. dubna 2002 v dopoledních hodinách v prostorách Karolina - půjde o Kulatý stůl na téma EVROPSKÝ PARLAMENT A DEBATA O BUDOUCNOSTI EVROPY za účasti poslanců Evropského parlamentu a pochopitelně i za účasti akademické obce UK - studentů i profesorů.


Mgr. Václav Hájek

tiskový mluvčí UK v Praze

T: 24 491 248

21/3/2002

--------------------------------------------------------------------------------





Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám