Slavnostní prezentace publikace

Slavnostní prezentace publikace


Univerzita Karlova v Praze

Nakladatelství Karolinum

Univerzitní nakladatelství Karolinum v těchto dnech vydává reprezentativní publikaci věnovanou dílu výrazné osobnosti českého a evropského sochařství Jana Koblasy. Autorkou publikace je přední historička moderního umění Mahulena Nešlehová, autorem úvodního textu profesor Josef Hlaváček. Kniha obsahuje 233 barevných a černobílých reprodukcí převážně dokumentujících Koblasovo dílo tak, jak postupně vznikalo od jeho studií na pražské AVU (1952 - 1958) až po dnešní působení Jana Koblasy v severoněmeckém Hamburku. Autorem grafické úpravy je přední český knižní designer Zdeněk Ziegler. Kniha má pevnou vazbu, samostatný přebal, rozměr knihy je 23,5 x 29 cm. Publikace vychází v české a německé jazykové verzi. 100 přednostních výtisků každé jazykové verze vychází s originální signovanou grafikou Jana Koblasy.


Od 22. dubna 2002 probíhá u příležitosti vydání publikace výstava děl Jana Koblasy v pražské galerii Ztichlá klika (Betlémská ulice).


Slavnostní prezentace publikace se uskuteční

dne 17. dubna v 15,00 hodin

v recepčních prostorách Karlovy Univerzity (Ovocný trh 3).

Na knihy objednané do 30. dubna 2002 poskytuje Nakladatelství Karolinum 30% slevu.



Anotace knihy:

Nešlehová, Mahulena: Jan Koblasa

Praha, Karolinum 2002, váz., 292 str., 1. vydání, cena 1290 Kč, cena s originální signovanou grafikou 2000 Kč.



Jan Koblasa (1932, Tábor) patří mezi výrazné osobnosti evropského sochařství 2. poloviny 20. století. Jeho expresivně symbolická, avantgardně orientovaná tvorba se rozvíjí již za studií na pražské AVU (1952-58). Spolu s několika mladými nespokojenci iniciuje tehdy založení "Klubu" (od 1957 skupina Šmidrové), reagujícího neodadaistickou recesí na zmrtvělost a absurditu doby. Zaujat konkrétní hudbou, expresionismem a existenciální filozofií pokouší se v sochách i v obrazech vyjádřit svůj životní pocit. Stává se vůdčí osobností mladé generace a jedním z významných představitelů nekonformního, radikálně zaměřeného umění. Zúčastňuje se zprvu neoficiálních, posléze prestižních výstav československého moderního umění doma a v zahraničí. Okupace Československa v srpnu 1968 jej zastihuje v Itálii. Nevrací se. Získává azyl v severním Německu. V roce 1969 zakládá v Kielu na Muthesius Fachhochschule obor volné plastiky, který ve funkci profesora vede až do roku 1998. Žije v Hamburku, kde jeho dílo nachází pozitivní ohlas a respekt. Osobitá forma expresivního, obsahově bohatého výrazu, jež zprvu prošla fází radikální abstrakce, si udržuje nekonvenční zobrazení člověka a jeho osudu. Přispívá k tomu důraz na archetypové a mytické složky díla, v jejichž poselství Koblasa nachází analogie k současné životní zkušenosti. Do dnešní doby připravil - většinou v Evropě - kolem sta samostatných výstav. Za svou tvorbu získal řadu ocenění a jeho díla vlastní významné světové sbírky. Umělcova reprezentativní monografie vychází v české a německé jazykové mutaci.

ISBN 80-246-0356-X


Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám