Nová česká značka kosmetiky SAIN založená na vědeckých poznatcích

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz


Praha, 22. listopadu 2021 - odborníci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd a Univerzity Karlovy (BIOCEV) se spojili s českou společností GlobeTech Innovation s.r.o. a skloubili vědu s kosmetikou. Na základě této spolupráce vznikla unikátní řada inovativních kosmeceutických přípravků značky SAIN®, která staví na patentovaném způsobu využití bioaktivní molekuly alaptidu.


SAIN® představuje průlomovou kosmeceutickou řadu krémů, která ovlivňuje fyziologické a regenerační procesy pleti. Kosmeceutika kombinuje vědecky ověřené komponenty, které jsou používány v souladu s požadavky pro kosmetický průmysl. Hlavní složkou výrobků je molekula alaptidu, která byla patentována v 80. letech, kdy vědci Ing. Evžen Kasafírek, CSc. a RNDr. Václav Plaisner, z Výzkumného ústavu pro farmacii a biochemii v Praze, objevili tuto bioaktivní molekulu se zcela mimořádnými účinky na podporu přirozených procesů obnovy a hojení pokožky. Praktické využití tohoto objevu však přišlo až téměř po třiceti letech, kdy molekulu alaptidu začala znovu zkoumat dvojice vědců z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a centra BIOCEV, prof. RNDr. Vladimír Král, DSc. a prof. MUDr. Pavel Martásek, DrSc. Jejich spolupráce s českou společností GlobeTech Innovation s.r.o. vyústila letos v představení řady inovativních kosmeceutických přípravků značky SAIN®. Otevřela se tak další nová cesta úspěšné spolupráce českých vědců z Univerzity Karlovy s českými společnostmi.


„Nejen díky jedinečnému výzkumu pánů profesorů, ale také vzájemné důvěře, otevřenosti a práci celého týmu včetně kolegů ze CUIP můžeme dnes stát u zrodu výjimečných českých produktů SAIN,“ říká Barbora Vodičková, jednatelka a spolumajitelka GlobeTech Innovation s.r.o.


Jak alaptid pomáhá?

Receptura produktů SAIN® staví na inovativním způsobu využití bioaktivní molekuly – dipeptidu alaptid. Záhy po svém objevení v 80. letech byla realizována řada vědeckých studií včetně předklinických, ve kterých byly zkoumány účinky alaptidu a možnosti jeho využití. Bylo zjištěno, že alaptid významně stimuluje růst zdravých buněk a má pozoruhodný regenerační efekt všude tam, kde je aplikován na poškozené buňky včetně lokální aplikace na pokožku poškozenou vnějšími vlivy. Nachází tak uplatnění v topicky hojivých peptidových směsích s regeneračními účinky, ale také v estetické medicíně, kosmetice a podpoře hojení ran. Studované jsou taktéž jeho účinky při hojení chronických, zanícených a komplikovaných ran, ale i běžných zranění, pooperačních ran či popálenin. V kosmetice alaptid umožňuje cílené příznivé působení na procesy probíhající v pleti. Krémy proto vykazují až vynikající účinky při redukci známek stárnutí a omlazení pleti.


Původci technologie během testování mimo jiné také prokázali, že směs peptidových složek rovněž účinně redukuje pigmentové skvrny nebo mateřská znaménka a zabraňuje tvorbě jizev po kosmetických zákrocích. „Díky významně zdokonalené syntéze a objevení rozpustnosti alaptidu v tukové bázi – tedy možnosti aplikace alaptidu ve formě masti, krému či gelu, se otevřela cesta k novému využití v inovativních kosmetických přípravcích a komplexní péči o pleť,“ dodává prof. Martásek, vědecký ředitel centra BIOCEV.


Alaptid má však mnohem větší schopnosti, na jejichž praktickém využití tým dále pracuje. Jak uvádí patentový spis: „Směs topicky hojivých peptidových složek s alaptidem nachází využití zejména při hojení chronických, zanícených a komplikovaných ran, ale i běžných zranění, pooperačních ran či popálenin. U zdravých pacientů zkracuje dobu hojení téměř na třetinu, u obtížně se hojících ran zkracuje dobu hojení až 7 krát. V kombinaci s dalšími peptidovými složkami má alaptid obrovský potenciál stát se účinným pomocníkem lékařů, a především jejich pacientům v boji s různými formami poškození pokožky. Jde zejména o estetickou medicínu, podporu péče o rány a jejich hojení po chirurgických a mikrochirurgických zákrocích, při běžných poraněních, včetně špatně se hojících, zanícených či diabetických ran, kde může být sepse či infekce významnou překážkou k vyhojení rány,“ těší se na další práci prof. Martásek.


Filozofie značky SAIN®

„Vynalezeno na Univerzitě Karlově, vyrobeno v České republice, zasvěceno budoucnosti,“ to je hlavní motto značky SAIN®. Je tedy kladen zvláštní důraz, aby produkty byly vyráběny v České republice ve spolupráci s místními firmami, Univerzitou Karlovou a biomedicínským centrem BIOCEV. Přitom je také kladen mimořádný důraz na udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí – od vývoje až po cestu ke spokojeným uživatelkám a uživatelům.


Krémy SAIN® jsou v duchu českých tradic a řemeslnictví představeny v unikátních porcelánových kelímcích od společnosti Thun 1794 a.s. Splňují veškeré nároky na bezpečnost a hygienu, zároveň však do každodenní péče o pleť přinášejí nový rozměr estetiky a tradice českého řemesla. Uzávěry na kelímky vznikají z dubového dřeva královéhradeckých lesů, které opracovával designový truhlář Roman Buršíček.


„SAIN je pro nás učebnicovým příkladem úspěšného technologického transferu. Univerzita Karlova dokončila základní výzkum se zcela převratným poznatkem o účinnosti alaptidu v kombinaci s dalšími látkami a prostřednictvím CUIP dokázala najít správného partnera, který jednak našel vhodné využití látky v kosmeceutickém průmyslu, ale také dokázal produktu vdechnout život a uvést ho na trh. Tím se produkt stává jednoduše dostupným každému z nás, doslova „na vlastní kůži,“ říká předseda správní rady CUIP a.s., Otomar Sláma.


KONTAKT PRO MÉDIA:


Mgr. Lucie BUDINOVÁ

PR senior

+420 723 309 712


Univerzita Karlova

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Podle mezinárodních žebříčků patří mezi 1 % nejlepších světových univerzit.

Univerzita má přes 12 000 zaměstnanců, z toho více než 4700 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje téměř 45 500 studentů, kteří studují ve více než 800 akreditovaných studijních programech včetně 150 v cizím jazyce. Univerzitu ročně absolvuje téměř 8000 studentů. Univerzita Karlova se těší velkému zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Absolventi UK vykazují dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším. Od roku 2018 je členem prestižní mezinárodní univerzitní aliance 4EU+.



1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy je největší z českých lékařských fakult – navštěvuje ji přes 4500 studentů. Základními studijními programy jsou všeobecné a zubní lékařství, kromě nich nabízí fakulta studium dalších zdravotnických oborů, specializační a celoživotní vzdělávání a řadu doktorských programů. Každoročně absolvuje 1. LF UK více než 300 nových lékařů. Fakulta je zároveň nejproduktivnější institucí v biomedicínském a klinickém výzkumu. Vědecká práce, pregraduální a postgraduální výuka se koná na 75 teoretických ústavech a klinických pracovištích společných se Všeobecnou fakultní nemocnicí, Fakultní nemocnicí v Motole, Ústřední vojenskou nemocnicí, Fakultní Thomayerovou nemocnicí, Fakultní Nemocnicí Na Bulovka i v dalších mezioborových centrech. 1. LF UK se rovněž podílí na výzkumných programech BIOCEV – evropském vědeckém centru excelence v oborech biotechnologie a biomedicíny – a projektu Kampus Albertov, zaměřeném na rozvoj excelentních vědeckých a výukových aktivit Univerzity Karlovy v oblasti přírodních a lékařských věd.

Více na: https://www.lf1.cuni.cz


BIOCEV – Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy

BIOCEV je společné výzkumné pracoviště Akademie věd a Univerzity Karlovy ve Vestci u Prahy. Díky jeho vzniku v roce 2016 se podařilo přilákat ze zahraničí řadu špičkových vědců včetně Čechů, kteří odešli takříkajíc na zkušenou. Pod jednou střechou se potkávají odborníci na virologii, parazitologii, genetiku, tkáňové inženýrství, molekulární biologii a medicinální chemii. Cílem více než 500 vědců a studentů z celého světa je detailní poznání organismů na molekulární úrovni. Jejich poznatky směřují do výzkumu a vývoje nových léčiv a léčebných metod proti závažným zdravotním problémům jako rakovina, diabetes, neplodnost nebo virová onemocnění včetně COVID19. Ve spojení se špičkovým přístrojovým vybavením je BIOCEV centrem excelentního základního výzkumu, aktivně propojeným s výukou a vzděláváním studentů magisterského a doktorského studia, a s důrazem na spolupráci s průmyslem.

Více na www.biocev.eu


GlobeTech Innovation s.r.o.

GlobeTech Innovation s.r.o. (GTI) je česká soukromá společnost, která vznikla s cílem pomáhat vědcům na cestě k inovacím, které mohou měnit svět. Od roku 2014 se společnost zabývá podporou transferu technologií a využití výsledků výzkumu v reálném životě. Pomáháme definovat, rozvíjet a transformovat výsledky výzkumu, vývoje a nových rozvíjejících se technologií do skutečných inovací v podobě konkrétních produktů a služeb. Ať jde o technologie, které mohou zachraňovat životy, zvyšovat produktivitu, chránit životní prostředí nebo “jen” technologie, které mohou usnadnit život či zvýšit komfort, jsme tu proto, abychom je pomohli přiblížit lidem, pro které jsou potřebné a mohou být užitečné. Spolupracujeme s předními výzkumnými a akademickými institucemi v České republice a jako partneři stojíme u zrodu originální české značky – SAIN.

Více na: https://www.mujsain.cz, https://www.globetechinnovation.cz


Charles University Innovations Prague a.s.

CUIP je společnost UK založená v červnu 2018. Jedná se o organizaci pro výzkum a šíření znalostí, jejíž účelem je zejména zajišťování šíření výsledků vzniklých na UK a zajištění využitelnosti duševního vlastnictví UK v oblasti výzkumu a vývoje a jeho využití k obchodním, průmyslovým a obdobným účelům, tedy jejich komercializaci. CUIP může vstupovat do spin-off společností za účelem komerčního využití duševního vlastnictví UK. CUIP již založilo mnoho spin-off společností, mezi které patří – Charles Games s.r.o., která vyvíjí a prodává počítačové hry, a LAM-X a.s. zabývající se nanomateriály se schopností aktivní obrany proti široké škále patogenů a GeneSpector s.r.o., která poskytuje komplexní, bezpečné, univerzální a rychlé řešení laboratorní diagnostiky onemocnění COVID-19. Na konci roku 2020 CUIP vstoupilo do společnosti FlexiCare s.r.o., jež bude do budoucna nabízet různým poskytovatelům know-how a licence v oblasti telemedicínských technologií vyvinutých Výzkumným centrem Albertov. Více na: https://www.cuip.cz.




Poslední změna: 22. listopad 2021 14:12 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám