1. Lékařská fakulta

1. Lékařská fakulta

PROHLÁŠENÍ AKADEMICKÉ OBCE

1. LÉKAŘSKÉ FAKULTY UK

K FINANCOVÁNÍ VYSOKÝCH ŠKOL

Akademický senát 1. lékařské fakulty vyjádřil obavy o budoucnost českého vysokého školství již v uplynulých měsících. Členové akademické obce fakulty proto samozřejmě připojují svůj hlas k ostatní akademické veřejnosti, právem znepokojené způsobem financování veřejných vysokých škol v české republice.


Plně podporujeme Deklaraci Akademického senátu UK, přijatou 12.10.2001. Nyní se nerozhoduje o tom, jak zaplatit studium zvýšeného počtu studentů v akademickém roce 2001/2002. Rozhoduje se o celém českém vysokém školství, hodném toho jména. Zdaleka nejde jen o platy vysokoškolských učitelů. Jde také o to, zda je bude komu vyplácet.


Ujištění předsedy vlády České republiky a ministra Eduarda Zemana, že se v upraveném návrhu státního rozpočtu dvě miliardy "najdou", přijímáme s nadějí, ne však s uspokojením. Je nedůstojné země, ucházející se o přijetí do Evropské unie, že vysoké školy musí hrozit omezením výuky, aby dostaly alespoň minimum, které jim náleží.


Se značnou nelibostí též pozorujeme nezájem či neschopnost Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zajistit oprávněné zájmy lékařských fakult ve zdravotnické legislativě.


Akademická obec nejstarší lékařské fakulty je připravena podniknout spolu s ostatními fakultami Univerzity Karlovy takové akce, které dostatečně upozorní nejširší veřejnost na rozsah a závažnost problémů vysokého školství. Přitom pevně doufá, že takové kroky budou probíhat v jednotě všech veřejných vysokých škol v České republice, byť by se situace některým zdála v tomto okamžiku lepší či dokonce uspokojivou.


Nadprůměrná vzdělanost byla v dlouhé historii tohoto státu jednou z mála nezpochybnitelných výhod našich předků. Bylo by tragické, kdybychom o ni přišli právě nyní, ve svobodné a demokratické zemi na počátku třetího tisíciletí.


V Praze 19.10.2001



Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám