XLIV. beh Letni skoly slovanskych studii

XLIV. běh Letní školy slovanských studií

V sobotu 29. 7. 2000 bude v 9,30 hodin v Zrcadlové kapli Klementina slavnostně zahájen již XLIV. běh Letní školy slovanských studií, který pro zahraniční učitele, studenty, postgraduanty, překladatele a další zájemce o bohemistiku a slavistiku organizuje Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty UK. Letošní běh, který se koná pod záštitou rektora Univerzity Karlovy prof. Ing. Ivana Wilhelma, CSc., připravilo vedení LŠSS - ředitel LŠSS prof. PhDr. Jan Kuklík, CSc. a tajemníci: PhDr. Jan Holub, PhDr. Jiří Hasil a Mgr. Hana Futerová. Zahájení proběhne za účasti prorektora UK prof. PhDr. Jiřího Krause, DrSc. a proděkana FF UK doc. PhDr. Petra Vavrouška, CSc.


Kapacita LŠSS je již zcela zaplněna. Zájem zahraničních účastníků o studium českého jazyka, literatury, kultury a historie je i letos veliký. Organizátoři očekávají účast téměř dvou stovek studentů z 36 zemí celého světa. Budou mezi nimi studenti ze zemí, kde je bohemistika tradičně na vysoké úrovni, např. SRN, Rusko, USA, Francie, ale také Japonsko a Jižní Korea, a také ze zemí, kde studium bohemistiky nemá velké tradice, např. Albánie, Ázerbajdžan, Ghana, Pákistan a Mexiko.


Pro účastníky LŠSS je připraven bohatý výukový a kulturně-společenský program. Výuka bude probíhat pět hodin denně a jsou připraveny základní i výběrové kurzy diferencované pro úplné začátečníky až po velmi pokročilé studenty. Pro pokročilé jsou připraveny tři přednáškové cykly: a/ jazykovědný, b/ literárněvědný a kulturněhistorický, c/ cyklus třetí, věnovaný české kultuře a historii, jenž je přednášen v angličtině a v němčině a který je určen pro mírně pokročilé studenty. Společné profilové přednášky jsou věnovány odkazu T. G. Masaryka. Přednášky prosloví přední čeští odborníci, pracovníci Univerzity Karlovy i Akademie věd ČR. Další přednášky budou věnovány dalším zajímavým tématům, např. Stabilitě a dynamice současné češtiny, koncepci dějin české poválečné literatury, ekonomické situaci v ČR, postavení češtiny a slovenštiny mezi slovanskými jazyky, dílu Zdeňka Fibicha, Jiřího Trnky, Vítězslava Nezvala, novinářskému dílu Karla Čapka atd.


Nedílnou součástí programu LŠSS je i kulturní a společenský program, v jehož rámci se budou konat projekce českých filmů, komorní koncerty, večery české hudby v klubovně na koleji i oblíbené zpívání českých národních písní a také návštěvy pražských pamětihodností, galerií a muzeí a sobotní a nedělní exkurze na historicky a kulturně památná místa České republiky. Účastníci LŠSS budou též přijati zástupci pražského magistrátu na Staroměstské radnici a na koleji budou mít též možnost besedovat např. s předsedou Obce spisovatelů doc. dr. Antonínem Jelínkem, CSc. o činnosti Obce spisovatelů, s profesorem newyorské univerzity dr. Milanem Fryščákem o bohemistice v USA a s pracovníky UBS prof. dr. Janem Kuklíkem, CSc. a PhDr. Jiřím Hasilem o učebnicích češtiny jako cizího jazyka.


Slavnostní zakončení XLIV. běhu LŠSS je plánováno na čtvrtek 24. 8. 2000, kdy účastníci v 15.00 hod. převezmou osvědčení o absolvování LŠSS ve Velké aule staroslavného Karolina.


PhDr. Jiří Hasil

ADRESA LETNÍ ŠKOLY SLOVANSKÝCH STUDIÍ:

ÚSTAV BOHEMISTICKÝCH STUDIÍ

116 38 Praha l, nám. J. Palacha 2

Přímá linka/fax LŠSS 231 96 45

E-mail: ubohstud@ff.cuni.cz


Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám