• Aktuality

Aktuality

15. června 2023

Univerzita Karlova hostí mezinárodní konferenci ombudsosob ENOHE

Ochránkyně a ochránci bezpečných vztahů na vysokých školách – zdaleka nejen evropských – se sjeli do Prahy. V rámci mezinárodní 18. konference ENOHE (14. až 16. června) sdílejí své zkušenosti a společně hledají účinné cesty vedoucí ke zkulturnění akademického prostředí.   


Vlastenecký sál Karolina se stal dějištěm zahájení 18. výroční konference ENOHE

 

Zatímco u nás, na Univerzitě Karlově, je ombudsmanství věnována náležitá pozornost od 1. ledna 2023 (kdy se historicky první ombudsmankou UK stala Kateřina Šámalová), evropská síť ombudsmanek a ombudsmanů ve vysokém školství sdružená v rámci ENOHE je akční již od roku 2003.

A jelikož právě před dvaceti lety bylo ENOHE v hlavním městě Nizozemí založeno, pražská výroční konference nese název: From Amsterdam 2003 to Prague 2023. Higher Education Ombuds Offices: Reviewing! Reforming! (RE)Starting?


Zahájení konference se ujal Josef Leidenfrost, prezident ENOHE Rektorka Milena Králíčková se „svou“ ombudsmankou Kateřinou Šámalovou


Na samém úvodu, než se účastníci rozdělili do pracovních skupin a vrhli se do veskrze praktických workshopů, pozdravila všechny přítomné ve Vlasteneckém sále Karolina Milena Králíčková, rektorka UK, a tudíž současně i hostitelka.

Ve svém vystoupení méně znalým hostům připomněla významné mezníky historie „své“ univerzity i československé, respektive české společnosti, z nichž nejstarší a největší česká vysoká škola nepřestává čerpat inspiraci pro svou budoucnost. Třeba i v rámci působení v alianci 4EU+, kde je Karlovka plnohodnotnou sedminou uskupení renomovaných evropských univerzit.


Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy


Rektorka Králíčková současně vyjádřila osobní uspokojení, že právě Univerzita Karlova prestižní konferenci ENOHE hostí: „Jsem přesvědčena, že stejně jako na jiných vysokých školách, je i na naší univerzitě pozice ombudsmanky základem pro utváření skvělých vztahů a dobrého tvůrčího prostředí. Naše univerzita je na spolupráci s vámi, s ombudsmany evropských vysokých škol a univerzit čtyř kontinentů, připravena a těší se na vzájemnou kooperaci,“ řekla mimo jiné Milena Králíčková.

Je si vědoma, že ombudsmanství a asociace ombudsmanů je v České republice teprve na počátku. Přesto věří, že české univerzity jsou odhodlány a připraveny spolupracovat se svými zkušenějšími zahraničími kolegy a podělit se o získané poznatky, v rámci intenzivní spolupráce v oblasti ochrany práv studujících, akademických i ostatních univerzitních pracovníků.


Radka Wildová, náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR


O potřebě ochrany práv na vysokých školách promluvila i Radka Wildová, náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Profesorka Wildová, kterou konference ENOHE vlastně vrátilo „domů“ (v letech 2017–2022 byla prorektorkou UK pro koncepci a kvalitu vzdělávací činnosti), v rámci svého vystoupení uvedla, že vysokoškolské ombudsmanství má na ministerstvu výraznou podporu: „Práva studentů zaručující jejich pocit bezpečí je a musí být na prvním místě. A právě konference přispívá k našemu úsilí o působení ombudsmanů na českých vysokých školách.“




Ptáte se, proč mají mít vysoké školy své ombudsmany?

Magazínu Forum odpověděl Josef Leidenfrost, prezident ENOHE: „Univerzity a další vysokoškolské instituce mají poměrně hierarchické struktury. Čím větší je instituce, tím obtížnější je pro studenty orientovat se, porozumět strukturám a vědět o všech svých právech (a povinnostech). Proto je vhodné mít neutrální místo, kam se mohou obrátit buď pro pomoc nebo pro radu.“ Podle něj by ombudsman měl být na univerzitě co možná nejviditelnější a pochopitelně dostupný pro každého.


Josef Leidenfrost, prezident ENOHE Jean Grier, víceprezidentka ENOHE



„Univerzity jsou zvláštní místa. Myslím si, že zcela odlišná od jiných prostředí. Studenti jsou v jistém smyslu ´spotřebiteli´, přičemž vztah mezi studentem a univerzitou je velmi odlišný od normálního vztahu ´zákazník/podnik´. Vysoké školství potřebuje ombudsmanky a ombudsmany, kteří rozumí jedinečnému prostředí, ve kterém se studenti na univerzitě nacházejí,“ doplnila prezidentova slova Jean Grier, víceprezidentka ENOHE.

Sama je prý zastáncem „brzkého řešení“ problémů: „Trávím hodně času povzbuzováním zaměstnanců, aby se podívali na cesty, kterými lze záležitosti řešit včas. Během konference uspořádám workshop speciálně na toto téma,“ prozradila víceprezidentka.


Třídennímu konferenčnímu jednání předcházel dvoudenní vzdělávací trénink v ombudsmanských dovednostech a znalostech. Konference samotná pak nabízí na čtyři desítky debat, „cvičení“ a workshopů zaměřených na aktuální problematiku vysokého školství.


Michaela Antonín Malaníková, studentská ombudsmanka FF UP v Olomouci Jaroslav Šotola, ombudsman FF UP v Olomouci


Zleva: Milena Králíčková (rektorka UK), Jaroslav Šotola (ombudsman FF UP), Michaela Antonín Malaníková (studentská ombudsmanka FF UP), Radka Wildová (MŠMT), Jean Grier a Josef Leidenfrost (oba ENOHE)   


Text: Marcela Uhlíková

Foto: Hynek Glos

Datum: 14. 6. 2023

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám