UK hostí mezinárodní konferenci vysokoškolských ombudsmanů


Praha, 5. 6. 2023 – Na konferenci ENOHE Prague 2023, která se 14.–16. června koná na půdě Univerzity Karlovy (UK), budou sdílet své profesní zkušenosti členové Evropské sítě ombudsmanek a ombudsmanů ve vysokém školství (ENOHE) z celého světa. Organizace vyvíjí v mezinárodním měřítku úsilí o kultivaci vysokoškolského prostředí, širokého spektra vazeb v akademických obcích, zasazuje se o regulaci hranic morálních a etických pravidel a podporu bezpečných vztahů všech členů univerzitních společenství.


Příležitost sdílet dosavadní zkušenosti v oblasti ochrany práv studujících a pracujících s ombudsosobami prestižních vysokých škol Evropy a celého světa je pro Univerzitu Karlovu velikou ctí a zdrojem potřebného profesního růstu. „Pozice univerzitních ombudsmanů i na těch největších českých vysokých školách teprve vznikají, stejně jako asociace ombudsmanů v ČR. V českém prostředí se skutečně rodí něco nového a naše univerzita nyní s upřímným zájmem nabízí celosvětový vhled a prostor pro další posuny v této problematice,“ uvedla k hostování mezinárodní konference rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.


Jak doplnila ombudsmanka Univerzity Karlovy Kateřina Šámalová:Již za první půlrok fungování úřadu ombudsmanky a kontaktních osob na fakultách získala univerzita řadu cenných zkušeností z řešení konkrétních případů, z nichž nyní generuje systémová doporučení pro posílení kvality sociálního bezpečí. Jakkoli nás v tomto smyslu čeká další dlouhá a náročná cesta, její význam pro celé univerzitní společenství je zcela nesporný,“ sdělila.


Podporu má vysokoškolské ombudsmanství také u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Konference přispívá k národnímu úsilí o prosazení a instalaci ombudsmanů v rámci českých vysokých škol. K podpoře této iniciativy se ministerstvo zavázalo mimo jiné i v Římském komuniké z roku 2020, kdy evropští ministři pro vysokoškolské vzdělávání uznali důležitost ochrany práv studentů prostřednictvím legislativy, rozvoje a podpory studentů v národních vzdělávacích systémech prostřednictvím specializovaných opatření a struktur, jako je např. také studentský ombudsman,“ řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek, který uvítal také dvoudenní vzdělávací trénink v ombudsmanských dovednostech a znalostech pro účastníky konference.



Program konference: https://enohe-annual-conference-2023.cuni.cz/EAC-13.html


Tisková zpráva ke stažení zde.


ZA SPRÁVNOST:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 721 285 565

e-mail: pr@cuni.cz



Poslední změna: 5. červen 2023 15:49 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám