Nikdy nezapomeneme...

Čtrnáct srdcí, čtrnáct originálních a inspirativních životních příběhů se zastavilo 21. prosince roku 2023 během tragédie na Filozofické fakultě UK. Na ty, kteří tak nečekaně a pro všechny z nás nepochopitelně přišli o život, nikdy nezapomeneme. Jejich příběhy si chceme stále připomínat. Proto jsme poprosili jejich nejbližší, aby s námi sdíleli svoje vzpomínky na ty, jež tak nečekaně odešli.


Respektujeme to, že každý prožívá smutek nad ztrátou nejbližších vlastním způsobem a sdílí přesně tolik, kolik je v tuto chvíli schopen, a takovou formou, jakou právě potřebuje.


Nezapomínáme ani na všechny zraněné, jež se s touto tragédií stále vyrovnávají. Pomocnou ruku se v rámci obnovy akademického života na UK nadále snažíme nabízet všem, kteří to potřebují.


21. června 2024, půl roku po tragické události na Filozofické fakultě UK, představujeme na náměstí Jana Palacha dočasné pietní místo věnované vzpomínce na oběti prosincového útoku. Jeho ústředním bodem je cca tři metry vysoký kamenný objekt, odkazem propojený s těmito stránkami.


„Nechceme připomínat čin, který nás před půl rokem zasáhl, vzpomínáme na ty, které jsme tehdy ztratili. Jejich odchod zasáhl naši fakultu, naše kolegyně a kolegy z Univerzity Karlovy i jiných institucí a velkou část veřejnosti. Chceme jim i sobě nabídnout místo, kde lze obětem věnovat vzpomínku,“ říká děkanka FF UK Eva Lehečková.


Prosíme všechny, kteří si budou medailony obětí a vzpomínky na ně číst, o respektování soukromí pozůstalých. Zároveň prosíme čtenáře a čtenářky z řad médií i široké veřejnosti, aby texty ani fotografie dále nešířili a respektovali prosbu o mediální klid.


Děkujeme za pochopení


Eva Brožová


Jan Dlask


Ad Feynmann


Lucie Fríbertová


Lenka Hlávková


Klára Holcová


Adam Jurák


Magdalena Křístková


Sára Lidická


Agáta Michalová


Aneta Richterová


Tereza Skolková


Eliška Šimůnková


Lucie Špindlerová


Řeč k pozůstalým, kterou pronesl pan Marek Orko Vácha na setkání s rodinami

28. 2. 2024


We will never forget...


Fourteen lives were tragically cut short on December 21, 2023, in a mass shooting at the Faculty of Arts of Charles University. Such a senseless and brutal act is incomprehensible and shocked both the university and the country to the core. We will never forget. We want to remember those students and teachers as they were; their closest family members kindly shared some of their most cherished memories.


Profiles of the victims of the shooting at the Faculty of Arts of CU are in Czech only.


Thank you for your understanding



Poslední změna: 20. červen 2024 23:15 
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám