Adam Jurák

Student Vídeňské univerzity, stážista programu Erasmus na FF UK

(34 let)


Promoce ve Vídni - červen 2023
Promoce ve Vídni - červen 2023
Životní příběh Adama Juráka se začal psát 20. května roku 1989, a to předčasně, když na svět přišel v šestém měsíci těhotenství své maminky Bohuslavy. Tehdy vážil sotva jeden kilogram a do rodiny jej kromě maminky přivítal také otec František a starší bratr Ondřej. Ačkoliv okolnosti Adamova narození byly nepříznivé, díky neskonalé péči maminky, která se o něj doma starala 7 let, vyrostl později ve zdatného chlapce s chutí k životu.


Dětství Adam prožil v jihočeském Suchdole nad Lužnicí, po základní škole se jeho odhodlání k životu začalo projevovat touhou po poznání nových lidí a také krajů, kdy svá středoškolská léta strávil v pohraničí, konkrétně v rakouském Gmündu. Zde studoval střední odbornou školu Schulzentum – die Fachschule für wirtschaftliche Berufe, kterou zakončil maturitou. Jelikož byl Adam povahou zvídaný student, krátce před maturitou se rozhodl svá studia přerušit, aby se mohl zdokonalit v anglickém jazyce na univerzitě v Cambridge. Po úspěšném složení maturitní zkoušky jeho kroky vedly na Vídeňskou univerzitu, kde studoval obor Tschechische Sprache, Sprach-und Kulturwissenschaft. V roce 2023 zde pak Adam dosáhl vysokoškolského titulu BA. Pokračoval v magisterském studiu Masterstudium Slawistik – Tschechisch na Univerzitě ve Vídni.

Adam s bratrem Ondřejem a maminkou Bohuslavou
Adam s bratrem Ondřejem a maminkou Bohuslavou


O tom, že se Adam rád vzdělával, vypovídal také jeho zájem o studium latiny a řečtiny na univerzitě v Německu v období letních prázdnin. Magisterským studiem navázal na své předchozí působení na Vídeňské univerzitě, tentokrát při Ústavu slavistiky a Centru translatologie. Právě v tomto období se Adam rozhodl využít mezinárodní spolupráce Erasmus, díky které se mu naskytla příležitost ročního studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.


Studia v Praze si nicméně Adam příliš neužil, jelikož v průběhu zimního semestru se 27. listopadu musel podrobit plánované operaci kolene, která jej krátce vyřadila ze studijního života. O čtrnáct dní později mu však byla v důsledku nevhodně vyhodnocené pooperační péče lékařů diagnostikována hluboká plicní a cévní trombóza, která jej znovu upoutala na nemocniční lůžko. Tehdy psal Adam své rodině: „Utekl jsem hrobníkovi z lopaty.“ Bylo to 13. prosince 2023. Z nemocnice byl Adam propuštěn doslova pár dní před Vánoci, ačkoliv se dle svých slov stále necítil zdravotně dobře. Přestože byl oslabený, rozhodl se dne 21. prosince 2023 vydat do budovy Filozofické fakulty, aby zde vyřídil několik záležitostí týkajících se studia. Toto rozhodnutí se mu však stalo osudným, kdy stejně jako jeho příchod na svět, byl i Adamův odchod z něj velmi předčasný.


Oremus

Nedílnou součástí Adamova života byla jeho duchovní stránka. Již jako malý chlapec byl v tomto směru ovlivněn babičkou, která jej vedla k víře a křesťanským hodnotám. V duchu rodinné tradice byl pokřtěn a později také biřmován, čímž zpečetil svou náklonnost k Bohu. Adam ve víře nacházel klid a porozumění, snažil se žít podle Desatera Božích přikázání a vždy pomáhal bližnímu svému. To podtrhují slova nejen jeho rodiny, ale také širokého okolí: „V každém případě vím, že Adam byl velmi věřící. Přivedl mě i mého muže zpátky k víře v Boha. Přivedl nás k tomu číst v Bibli to, co tam opravdu stojí,“ vzkázala jeho dobrá přítelkyně Betti.


Rovněž pan farář Tomáš Vyhnálek o Adamovi pravil: „Adam věřil, že Bůh je dobrý, a stejně tak věřil, že i v každém člověku je dobro. V Bibli píše apoštol Jakub: ‚Já ti však ze svých skutků mohu dokázat svou víru.‘ Myslím, že tato slova skvěle charakterizují Adama. On nemusel o své víře mluvit, jeho skutky mluvily za něj.“ Adamův duchovní život byl pestrý, již v Gmündu pomáhal při bohoslužbách panu faráři Kapsovi. Díky kontaktům mezi obláty mu při studiích ve Vídni byla nabídnuta možnost bydlení na faře.


Boží tělo 2023 - Adam s otcem Františkem
Boží tělo 2023 - Adam s otcem Františkem

Na zdejší farnosti Unterheiligenstadt se později stal hlavním ministrantem, kde se nejčastěji objevoval v liturgickém oděvu, albě, s krátkou štolou a kadidelnicí nebo s procesním křížkem v ruce. Byl účasten mnoha církevních událostí, jakými jsou například Vánoce nebo Velikonoce, ale rovněž také pohřební obřady. Mnohdy mu nevadilo strávit delší čas na hřbitově, vždy hrdě nesl kříž na znamení toho, že zesnulého čeká věčný život. Celé rodině a všem nejbližším z řad věřících tak snad při jakékoli mši navždy utkví v hlavách Adamova výzva „Oremus“.

Čech rodem, Vídeňan volbou

Řadu let Adam prožil a studoval v rakouské Vídni, která mu taktéž přirostla k srdci a kde prožil řadu hezkých chvil se svým otcem. V jednom nekrologu se o něm dokonce píše, že byl „Čech rodem a Vídeňan volbou.“ Adam měl obě země skutečně velmi rád. Jak sám o sobě s oblibou říkával, byl jakýmsi krajánkem, který chodil od domu k domu a rozdával radost. Vždy se také rád vracel za rodinou, přičemž nikdy nezapomněl dovézt drobný dárek či pro své blízké uspořádat malé pohoštění.


Adam s bratrem a maminkou u orloje
Adam s bratrem a maminkou u orloje


Další Adamovou vášní bylo bezesporu cestování. Rád poznával nová místa, nové lidi a novou kulturu. Díky Vídeňské univerzitě se mohl podívat do Turecka či Indie. S tatínkem strávil měsíc na poznávacím zájezdě v Thajsku, s rodinou si užíval potápění a šnorchlování v Egyptě nebo v zimě na svazích hor coby lyžař. Přestože kvůli předčasnému narození měl zhoršený zrak na jedno oko, autem projel významnou část Evropy.


Adam na výletě v Turecku
Adam na výletě v Turecku

Adamův odkaz

Někteří lidé vytvářejí hmotná díla, jiní tíhnou k umění, vědě nebo třeba sportu. Adam byl člověkem, který po sobě zanechal něco jiného – mravní ponaučení. Adam dovedl s lidmi komunikovat, viděl v nich vždy to lepší, vždy rád druhým pomáhal, byl oblíbený pro jeho povahu, a proto měl také přátele v mnoha zemích. Přátelé a rodina sehráli v jeho životě důležitou roli. Dle slov jeho bratra vždy usiloval o to, aby si blízcí vzájemně pomáhali a dobře spolu vycházeli. Dokázal odlehčit napjatou atmosféru, rozdával vlídnost, radost a štěstí, přestože ho sám nakonec neměl.


Rovněž suchdolský farář, pan Tomáš Vyhnálek, OMI, na Adama vzpomíná v přátelském duchu, když uvádí: „Více než farník a ministrant byl pro mě Adam kamarád, kterého jsem znal mnoho let, dávno předtím, než jsem přišel jako kněz do Suchdola nad Lužnicí, jeho rodiště. Během těch let se naše kontakty proměňovaly, ale to, co bylo vždycky stejné, byla jeho srdečnost a upřímnost, se kterou prožíval všechny své vztahy, a bylo jedno, jestli si procházel zrovna těžším obdobím, anebo se mu skvěle dařilo, k druhým lidem se choval vždycky velmi sympaticky. Líbila se mi jeho dobrá nálada a humor, kterým mě při našich osobních i telefonických setkáních zaručeně uměl nakazit, i když jsme třeba probírali nějakou nesnadnou situaci. Toto pozitivní a vnímavé nastavení vůči druhým lidem bylo vyjádřením jeho niterné a živé víry.“ Adam věřil, že Bůh je dobrý, a stejně tak věřil, že i v každém člověku je dobro.“


P. Vyhnálek, OMI vzpomíná na Adama při zádušní mši k jeho 35. rokům
P. Vyhnálek, OMI vzpomíná na Adama při zádušní mši k jeho 35. rokům

V Bibli píše apoštol Jakub: Já ti však ze svých skutků mohu dokázat svou víru. Myslím, že tato slova skvěle charakterizují Adama. On nemusel o své víře mluvit, jeho skutky mluvily za něj.


Jsem vděčný, že se Adam stal součástí mého života, a protože věřím v život věčný, tak také věřím, že nás Adam i nadále provází svou duchovní pomocí.


Adamovo rakouská kamarádka Betti našla v Adamovi opravdového přítele, takového, na nějž se může vždy spolehnout. „Ať už jsme byli nahoře, nebo dole, Adam byl vždy při nás – ať už šlo o zlatou svatbu mých rodičů, stěhování do nového bytu nebo smrt mého tatínka. Tancovali jsme, smáli se i jsme společně plakali, zažili jsme spolu opravdu dobré časy,“ zmiňuje Betti a dodává, že nikdy nezapomene na Adamův srdečný pozdrav servus, kterým ji často vítal a který Adama přesně vystihoval, neboť jeho latinský význam – k službám – zcela odpovídal Adamovým vlastnostem ochoty a nápomocnosti. Čekám, že se otevřou dveře a Adam nás jako vždy srdečně pozdraví: „Servus“. Ale dveře už se neotevřou. V jedné vídeňské písni se zpívá:


Na rozloučenou řekni tiché „servus“,

Ne sbohem, ne adieu,

- Tato slova jenom bolí.

Ale to malé slovíčko „servus“

je milý poslední pozdrav,

když se člověk musí rozloučit.

„Servus, Adame,

Děkujeme ti za toto úžasné přátelství.“


A proto mějme v úctě Adamovu práci a pokusme se ve chvílích sporů, nepochopení a zášti slovy i činy jednat tak, jak by jednal on. Dopouštět se chyb je lidské, avšak chceme-li začít konat dobro, neodkládejme naše rozhodnutí a činy na později, neboť jim poté možná nebudeme moci dostát.


Jedno takové Adamova motto znělo:


Život je jak příklad z matematiky: počítáš a na konci zjistíš, že jsi někde udělal chybu. Chceš začít znovu, ale nemůžeš – zvoní.“


Na rozloučenou v suchdolském kostele
Na rozloučenou v suchdolském kostele

Na rozloučenou

Za bratrovy činy nehovoří pouze jeho vzdělání, ale především jeho osobnost a charakter. Byl velmi dobrosrdečný a laskavý, pomáhal lidem svým vlídným slovem, které měl pro každého. Kdo z nás nepřestává myslet na druhé, přestože se mu mnohdy nedostává téhož nazpět? Kolik z nás pomáhá nemocným a starým a kolik z nás je dokáže doprovázet na jejich poslední cestě? Takových není mnoho. S radostí a láskou působil při bohoslužbách ve vídeňském kostele jako hlavní ministrant. Nebyla slavnostní mše, na níž by nenesl kadidelnici nebo nešel v čele s křížkem. Při farních slavnostech se staral o dobrou náladu a hostil všechny českým pivem nebo domácím punčem.


Adam byl rovněž dobrodružné povahy, velmi rád cestoval a poznával památky a kulturu jiných zemí. Navštívil mimo jiné Thajsko, Gruzii, Indii, Egypt, naposledy Turecko ve spolupráci s Vídeňskou univerzitou. Dovedl být však také požitkář, neboť jej nejvíce těšilo posezení s přáteli, dobré jídlo či atmosféra kaváren. Byl pořádkumilovný, nikdy nenechával nic na poslední chvíli, přišel vždy včas a připraven.


Měl radost, když mohl pro druhé přichystat nějakou oslavu, pohostit či přivézt drobný dárek. V roli Mikuláše obdarovával děti na farní besídce. Těšil se na Vánoce a tradice s nimi spojené. Pravidelně se účastnil tříkrálové sbírky a jiných církevních akcí ve vídeňské farnosti. Vyučoval německý a český jazyk, byl velmi oblíbený a žádaný díky své povaze.


Největším jeho přáním však bylo, abychom spolu všichni dobře vycházeli a navzájem si pomáhali. S rodinou prožíval vše nejen osobně, ale i telefonicky. Když přijel, ministroval v suchdolském kostele, kam pravidelně vozil svoji babičku. Stál při nás vždy, když jsme to potřebovali. Byl nápomocen všemu a uměl spojovat lidi. Dokázal odlehčit napjatou atmosféru, rozdával vlídnost, radost a štěstí, přestože ho sám nakonec neměl.


Vštěpoval nám, že smrtí život nekončí, pokud na zemi zůstává ten, kdo miluje. Je nepochopitelné, že se stal obětí šílence, který zničil několik mladých životů. Je nepředstavitelné, že nás opustil tak nečekaně, bez rozloučení.


Děkujeme Ti za krásná léta a chvíle prožité s Tebou. Vzpomínka na Tebe nikdy nezemře, v našich srdcích budeš žít dál.


Ať je Ti tam nahoře v nebi dobře a dohlížej na nás.


Za celou rodinu


Tvůj milující bratr Ondřej


Adam v kostele Unterheiligenst, kde působil
Adam v kostele Unterheiligenst, kde působil

Poslední rozloučení s Adamem v Suchdole a ve Vídni

Poslední rozloučení v Suchdole n. Lužnicí
Poslední rozloučení v Suchdole n. Lužnicí

Poslední rozloučení s Adamem se konalo v pátek 5. ledna 2024 v Suchdole. V zaplněném kostele sv. Mikuláše se konala zádušní mše svatá, celebrovaná vzhledem ke složení shromáždění dvojjazyčně. Kázal zdejší farář Tomáš Vyhnálek, omi. Přítomen byl i kněz z římskokatolické farnosti Tábor – Klokoty a dva duchovní z Vídně včetně ministrantů, Adamových přátel.


Na úvod otec Tomáš řekl: „Shromáždili jsme se zde v tomto chrámě, abychom vyznali naši víru, že jsme všichni součástí jedné lidské rodiny. Jako křesťané věříme, že jsme součástí Kristova mystického těla. Toto tělo dostalo hlubokou ránu.“


Smuteční řeč v češtině přečetl Adamův bratr Ondřej (k přečtení zde) a v němčině Adamova kamarádka Bettina Krumpl – Rogatsch z Vídně (k přečtení zde). Rovněž v suchdolském zpravodaji vyšel text Vzpomínka na Adama (k přečtení zde) a taktéž vyšla vzpomínka v německém jazyce od farnosti v Unterheiligenstadtu (k přečtení zde).


O dva dny později, 7. ledna, se konala bohoslužba za Adama s živou hudbou v kostele v Unterheiligenstadtu ve Vídni, kde se měli možnost rozloučit všichni, co Adama znali.


Poslední rozloučení ve Vídni
Poslední rozloučení ve Vídni


Fotogalerie | Rodinný archiv





Poslední změna: 19. červen 2024 10:35 
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám