Buddy program

Are you already a student of Charles University, and do you want to help other international students? If you do not understand the Czech language, you can read the details in English here.


Buddy program propojuje místní a zahraniční studenty Univerzity Karlovy, kdy místní student, tedy „buddík“, se dobrovolně rozhodne být pomocníkem, průvodcem a přítelem pro zahraničního studenta, kterého si sám vybere. Pomůže mu se zorientovat v novém prostředí, vyřídit nezbytné formality, provede ho celým systémem nástupu ke studiu, domovskou fakultou, doprovodí ho na úřady, seznámí ho s městem, studentským životem a českou kulturou.


Program je realizován skrze aplikaci Broaddy. Neváhejte se přihlásit.


Největší zájem o Buddy program je vždy před začátkem semestru. Především se začátkem zimního semestru na Univerzitu Karlovu přijíždí velké množství zahraničních studentů. Nové buddíky hledáme v průběhu celého roku.


Pro buddíka zapojení do programu přináší jedinečnou možnost poznat studenty z celého světa a zlepšit si nejenom své jazykové znalosti. Je to příležitost, jak se seznámit s novými lidmi a zároveň zjistit, jaké to je studovat v cizí zemi.


Bližší představení programu přináší i rozhovor s jedním z koordinátorů a také zkušeným buddíkem Martinem. Přečíst si ho můžete na stránkách online magazínu UK.


Jak se stát buddíkem?


Přihlášení probíhá přes webovou aplikaci Broaddy. Vaše registrace musí být odsouhlasena fakultním koordinátorem a poté získáte přístup do databáze zahraničních studentů. Z důvodu zachování soukromí zde nejsou uváděna jejich jména, ale je možné vybírat podle národnosti, pohlaví, koníčků a dalších dostupných informací. Zahraniční student, kterého si vyberete, bude automaticky informován o spárování.


V případě nutnosti změny či úpravy v aplikaci Broaddy je nezbytné kontaktovat koordinátora Buddy programu.


Kontakty jsou dostupné zde.


Jak získat potvrzení o absolvování Buddy programu?

Pokud jste studentem Univerzity Karlovy po alespoň jednom semestru studia, můžete získat potvrzení o absolvování Buddy programu, který se stal nově součástí celoživotního vzdělávání. Účast v kurzu pro potvrzení je pouze dobrovolná nadstavba a nijak neovlivňuje účast v Buddy programu.


Pro získání potvrzení v AR 2023/2024 je nezbytné splnit následující podmínky:


  1. Registrace do webové aplikace Broaddy.

  2. Vyplnění přihlášky do programu celoživotního vzdělávání (přihlášení probíhá přes Studijní informační systém).1 O spuštění registrací budete informováni.

  3. Během semestru je student buddíkem alespoň jednomu zahraničnímu studentovi, kterého si vybere v aplikaci Broaddy.

  4. Pro nové buddíky, kteří nemají zkušenosti, je povinná účast na úvodním školení, kde se dozví, co se od nich očekává a jak být skvělým buddíkem. Pro ZS 2022/2023 proběhnou dvě setkání, o nichž budou zájemci informováni. Setkání proběhne v distanční podobě a v angličtině.


    Pro zkušené buddíky není účast na školení povinná. Pro samostudium slouží Buddy Guide, který je dostupný ke stažení níže.

  5. Zahraniční student i fakultní koordinátor jsou spokojeni s činností buddíka (zde nejsou stanovena žádná pevná kritéria, neměla by se objevit závažná negativní zpětná vazba, která by vedla k neudělení potvrzení).


Na konci semestru bude program vyhodnocen a buddíci splňující všechny podmínky získají potvrzení o absolvování.



Kde najít podrobnější informace a kontakty?


Veškeré informace a doporučení jsou dostupné v brožurce Buddy Guide, která je ke stažení zde (verze z AR 2021/22).

Obsažené informace zůstávají v platnosti i pro AS 2023/24. S ohledem na plánovaný přechod na novou platformu se pracuje na její aktualizaci, prozatím prosím užívejte přiměřeně tuto.


Kontakty na spolupracující studentské spolky a koordinátory jsou dostupné na této stránce.


Kontaktní osoba za rektorát UK

  • Tomáš Konečný -


Můžete se také zapojit do FB skupiny Buddy Program CUNI. Budete tak v kontaktu s ostatními buddíky, se kterými si můžete vyměňovat zkušenosti, navzájem si pomáhat a také získat aktuální informace o akcích studentských spolků.


Jak hodnotí Buddy program zahraniční studenti?


"She was so helpful, kind and funny! She gave me her bike; she showed me very cool places in Prague that otherwise I would not have seen. Perfect Buddy!"

- Marisol, Germany


"I'm happy to say that my buddy contributed greatly to my positive Erasmus experience. Not only he helped get around the university but also showed me some cool places and gave me great tips, as well as being always super helpful when I had any doubt."

- Maria, Portugal


"He is genuinely one of the coolest people to hang out with, very knowledgeable but also laid back. He was also extremely helpful when I was settling in, and he was very good at keeping in touch all the way through my exchange period."

- Rudis, Latvia



Poznámky

1

Pokud již nejste přihlášeni do Studijního informačního systému, je potřeba se po otevření odkazu přihlásit. Není nutné zakládat nový profil, klikněte na „Přihlášení loginem CAS“ v pravé části stránky a zadejte stejné údaje jako do Studijního informačního systému. Poté klikněte na „Programy CŽV“ a jako fakultu zadejte „Rektorát Univerzity Karlovy“. Po zobrazení uvidíte v horní části seznamu „Buddy program Univerzity Karlovy – ZS 2021/2022“. Po otevření budete mít možnost podat přihlášku. Přejděte na založit a vyplňte pouze chybějící údaje ve spodní části stránky (mělo by se jednat o rodné příjmení a kontaktní e-mailovou adresu). Nezapomeňte přihlášku uložit a odeslat.


Poslední změna: 3. říjen 2023 10:08 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: UK POINT
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám