• Aktuality

Aktuality

30. června 2023

Přístroj z Matfyzu bude součástí české vesmírné sondy k Měsíci

Konsorcium českých firem a institucí chce poslat k Měsíci sondu LVICE². Její součástí bude také přístroj vyrobený kompletně Matematicko-fyzikální fakultou UK, jenž bude charakterizovat vlastnosti plazmatu slunečního větru a měřit jeho turbulence v okolí Měsíce. Vědci projekt představili 23. června v pražském planetáriu Planetum. Pokud bude mise vybrána k realizaci, na začátku roku 2024 započne její aktivní příprava.



Čeští vědci a specialisté (mimo jiné z MFF UK, AV ČR, ČVUT, OHB Czechspace a Aerospace) za podpory Ministerstva dopravy ČR a Evropské kosmické agentury pracují na nejambicióznějším vesmírném projektu v českých dějinách, který podle nich posune českou vědu a vesmírný průmysl o velký kus dopředu. „Navrhovaná mise LVICE² (Lunar Vicinity Complex Environmental Explorer), meziplanetární sonda do okolí Měsíce, představuje sice malou, ale naprosto samostatnou měřící stanici, která zatím v České republice nebyla realizována. Její součástí jsou veškeré systémy včetně navigace a pohonu vlastní sondy po doposud nenavštívené dráze,“ říká docent Lubomír Přech, jeden z členů vědeckého týmu z Katedry fyziky povrchů a plazmatu MFF UK.


LVICE² si přivlastní několik nej a prvenství v historii česko-slovenského dobývání vesmíru. Bude to totiž sonda historicky největší a nejtěžší, první s vlastním pohonným systémem a aktivní navigací, nejdále letící – na první samostatnou misi k Měsíci a především nejkomplexnější, s vědeckým přínosem na světové úrovni.


„Předpokládá se, že sonda bude v první části mise jednak monitorovat sluneční vítr v blízkém okolí Měsíce, ale zaměří se i na podrobný výzkum interakce slunečního větru s prostředím za Měsícem, v oblasti tzv. měsíčního závětří (oblast ve stínu Měsíce). Toto turbulentní prostředí zatím nebylo zkoumáno,“ vysvětluje profesorka Jana Šafránková, rovněž z MFF UK, která se věnuje studiu vlastností slunečního větru na dráze mezi Sluncem a Zemí a turbulencím.


„LVICE² bude přitom po celou dobu práce obíhat spolu s Měsícem kolem Země, což umožní další studium vlastností slunečního větru a jeho systematické monitorování, které přispěje k předpovědím kosmického počasí na Zemi, protože jeho extrémní projevy mohou ovlivnit signály GPS, radiovou komunikaci nebo zasáhnout rozvodné sítě, případně omezit i letecký provoz,“ doplňuje třetí člen týmu z Matfyzu, profesor Zdeněk Němeček.



Účast na misi LVICE² umožňuje pracovníkům aktivně se zúčastnit její přípravy už od samého počátku a využít tak svých zkušeností a umístit na její palubu detektor – Faraday Cup Analyser – jako sice malý a lehký přístroj pro malou družici, ale schopný svými parametry konkurovat větším misím s mnohem složitějšími detektory a možností přenosu velkého objemu dat.


Plán mise


V červenci 2023 bude dokončena současná fáze přípravy projektu. Následovat bude hodnocení všech kandidátských misí, které se výzvy Ministerstva Dopravy a ESA zúčastnily, a budou vybrány mise k realizaci. Pokud bude LVICE² úspěšná, aktivní příprava započne na začátku roku 2024 s plánovaným startem v roce 2028. Více informací najdete zde.




TEXT: Jitka Jiřičková

FOTO: Planetum, tým LVICE²



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám