• Aktuality

Aktuality

23. října 2023

Pražská polonistika oslavila 100 let konferencí v Karolinu


Výročí první samostatné české katedry polonistiky připomněla v Praze 17. října za účasti významných osobností oboru z celé republiky mezinárodní konference, odhalení pamětní desky a slavnostní večer v klášteře sv. Anežky. Trvalou připomínkou výročí se stala pamětní deska prvního profesora – Mariana Szyjkowského.



Krakovský literární vědec se věnoval polsko-českým vztahům a byl také velmi aktivním účastníkem společenského života. Dne 13. října 1923 pronesl na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy inaugurační přednášku, od níž se počítají dějiny univerzitní polonistiky v českých zemích. A právě na této budově v Břehové ulici 7 na Praze 1, kde dnes sídlí ČVUT, byla díky Institutu Polonika odhalena připomínka této významné osobnosti a události. Studenti pražské polonistiky zároveň připravili interaktivní městskou hru po polských stopách, která začíná na tomto místě. Až do konce roku je možné si ji zadarmo, s pomocí aplikace v telefonu a sluchátek, projít.



V úterý 17. října byla v Karolinu slavnostně zahájena Mezinárodní konference „Polsko-české poznávání jako výměna hodnot“, záštitu převzala mimo jiné rektorka Univerzity Karlovy prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph. D. Zúčastnili se jí státní tajemníci ministerstev školství obou zemí, Tomasz Rzymkowski a Ondřej Andrys, ale také předsedkyně Rady polského jazyka profesorka Katarzyna Kłosińska, profesor Jiří Hanuš, prorektor Masarykovy univerzity v Brně, prof. Karol Kadlubiec spojený s Ostravskou univerzitou, profesorka Marta Pančíková, která byla dlouholetou vedoucí slavistiky na Bratislavské univerzitě a zosobňovala československý rozměr výročí nebo děkanka Filozofické fakulty UK doktorka Eva Lehečková. Sešli se také vedoucí polonistik ze všech mimopražských univerzit – docentka Ivana Dobrotová z Univerzity Palackého v Olomouci, doktor Jiří Muryc z Ostravské univerzity a doktor Roman Madecki z Masarykovy univerzity v Brně.



Spolu s pražskou polonistkou Renatou Rusin Dybalskou na slavnostním zakončení v klášteře sv. Anežky převzali medaile polské vzdělávací komise KEN. Předána byla také Cena Mariana Szyjkowského pro nejlepší disertační práci věnovanou Polsku – literární vědkyni Michale Benešové a historikovi Janu Květinovi, kteří své práce obhájili na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Během večera vystoupil soubor West Side Sinfonietta se sopranistkou Olgou Pasiecznik. Mezi hosty byli účastníci polonistické konference a Kongresu polských bohemistických a českých polonistických studií, mimo jiné profesor Jan Rychlík a doktor Ryszard Gładkiewicz, a další osobnosti spojené s polsko-českými vztahy.



Oslavy 100. výročí založení české univerzitní polonistiky organizovaly české katedry polonistik, Polský institut v Praze a Velvyslanectví Polské republiky v ČR za finanční podpory Orlen Unipetrol a Česko-polského fóra ministerstva zahraničních věcí ČR.


TEXT: Lucie Zakopalová, Polský institut v Praze.

FOTO: Jana Plavec a Univerzita Karlova.


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám