• Aktuality

Aktuality

6. května 2019

Projekt Česko! A jak dál? pokračuje 9. května v Brně

U příležitosti patnáctého výročí od připojení České republiky do Evropské unie svolala Univerzita Karlova již čtvrtou konferenci v rámci projektu Česko! A jak dál? Veřejnosti přístupná beseda se uskuteční 9. května od 17:30 v Impact Hubu v Brně. Tentokrát na téma ČESKO, EVROPA A SVĚT.


Hlavními řečníky, kteří se zapojí v Brně do diskuse, budou Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, Petr Oslzlý, rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Alois Nečas, rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Aleš Chmelař z Masarykovy univerzity v Brně a řada dalších odborníků. Z českých zástupců v Evropském parlamentu potvrdili účast např. Dita Charanzová, Petr Ježek, Luděk Niedermayer, Pavel Poc, Michaela Šojdrová, Pavel Telička, Jan Zahradil a Tomáš Zdechovský.


„Jsem přesvědčen, že sílícím jednostranným dezinformacím a nesmyslům ohledně zlé EU, která poškozuje ČR a ubližuje našim občanům, je nutné čelit nejen zdravým rozumem, ale také formou vzdělávaní a informování občanů. A právě zde vidím silnou roli vysokých škol. Považuji za důležité o EU pravdivě a objektivně informovat, a to nejen v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Mám proto radost, že se do diskuze zapojilo sedm univerzit. To je nebývalá multiuniverzitní spolupráce, která mimo jiné vypovídá o tom, o jak významném tématu budeme v Brně diskutovat,” uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Diskuze bude podle Martina Ayrera, který projekt koordinuje, unikátní právě tím, že na její realizaci spolupracuje vedle Univerzity Karlovy i Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně a Univerzita obrany. Za zmínku jistě stojí i fakt, že se do brněnské diskuze zapojí hned osm stávajících europoslanců. Jejím moderátorem bude dlouholetý zahraničně-politický analytik, nositel několika novinářských cen a odborník na EU Luboš Palata z redakce deníku Deník, který je spolu s Českou televizí partnerem celého projektu Česko! A jak dál?. Akce se koná pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka a primátorky města Brna Markéty Vaňkové.


Na brněnském náměstí Svobody nebude chybět stánek Univerzity Karlovy, kde budou studenti všech spolupracujících univerzit po celý den jednak rozdávat informační materiály o fungování Evropské unie, ale také nabízet informace o činnosti i studijní nabídce vysokých skol.


Brno je po Ústí nad Labem, Plzni a Českých Budějovicích čtvrtou zastávkou na trase projektu Univerzity Karlovy. Až do poloviny příštího roku do něj hodlá univerzita i nadále zapojovat své špičkové vědce a odborníky a spolu s nimi i osobnosti z řad odborné veřejnosti. Podstatou projektu Česko! A jak dál? jsou veřejné diskuse na jednotlivá témata napříč českými a moravskými regiony a hledání možných řešení.


Tisková zpráva


Text: UniMedia

Foto: UniMedia

Datum: 6. 5. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám