• Aktuality

Aktuality

13. ledna 2023

Univerzita Karlova bude pomáhat spoluvytvářet Wikipedii

Jeden z ideálních způsobů, jak se mohou studenti, akademici i senioři, kteří chodí na univerzitu třetího věku, zapojit do veřejného prostoru, je podílet se na tvorbě největší digitální encyklopedie Wikipedia. Právě z toho důvodu rektorka UK Milena Králíčková spolu s ředitelkou neziskové organizace Wikimedia Klárou Joklovou podepsaly v pátek 13. ledna memorandum o spolupráci.



„Přemýšlela jsem nad tím, jak se dnes díky modernímu technologickému světu, kdy si jakoukoliv informaci kdokoliv z nás během pár sekund vyhledá na internetu, právě třeba na Wikipedii, proměnila role univerzit. Před sto lety tady byly univerzity proto, aby fakta do studentů a studentek nalily. Dnes je situace jiná, všechny informace jsou dostupné, univerzity by měly učit studenty a studentky kritickému myšlení, pracovat s daty a správně využívat a citovat zdroje. Tím se role univerzit posunula a UK se tímto směrem také postupně proměňuje,“ upozornila rektorka UK Milena Králíčková a jménem UK poděkovala za navázání spolupráce s organizací Wikimedia.



Výkonná ředitelka Wikimedia Klára Joklová podotkla, jak významné je zapojení UK do tvoření internetové encyklopedie Wikipedia. „Jednou z cílových skupin našich vzdělávacích programů jsou vysokoškolští studenti, kteří jsou ideálním prototypem wikipedistů, protože jsou zvyklí psát odborné texty a ověřovat si informace. Svůj volný čas můžou takto využít smysluplně, právě proto mě těší, že se nyní vedení univerzity rozhodlo stvrdit naši dlouholetou spolupráci podepsáním společného memoranda,“ usmívala se Klára Joklová.



Dohodu představitelky obou organizací podepsaly v Didaktikonu, vzdělávacím centru UK a Kampusu Hybernská, kde se už na konci listopadu konala první společná akce pod taktovkou Wikimedia, tzv. editaton, tedy maraton v editování wikipedických hesel. Zázemí pro podobné akce pořádané organizací Wikimedia bude Didaktikon poskytovat i v budoucnu. Nabízí totiž ideální podmínky pro pořádání seminářů, přednášek, workshopů a různých kurzů, Wikimedia zase zařídí jejich organizaci a vedení.



Během pátečního podvečera v Didaktikonu organizace Wikimedia uspořádala diskuzi odborníků na téma problematiky svobodných licencí a zpřístupňování autorských děl veřejnosti prostřednictvím on-line databází. Konala se tam také vernisáž výstavy vítězných fotografií soutěže Czech Wiki Photo 2022, nejlepších fotografií loňského roku, které jejich autoři zveřejnili na světovém úložišti Wikimedia Commons. Závěr večera pak patřil Slam poetry na téma Wikipedia a vzdělávání.



Tisková zpráva


Text: Helena Zdráhalová

Foto: Michal Novotný


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám