Univerzita Karlova bude pomáhat spoluvytvářet Wikipedii

Praha 13. 1. 2023 – Partnerství a spolupráci při tvorbě internetové encyklopedie Wikipedie a při rozvoji vzdělávacího centra Didaktikon nastartovala Univerzita Karlova a Wikimedia ČR. Memorandum o spolupráci dnes podepsaly představitelky obou institucí – rektorka UK Milena Králíčková a výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová.


Memorandum je přirozeným vyústěním zájmu o oboustranně výhodnou spolupráci. Kromě tvorby nových hesel na Wikipedii se bude univerzita prostřednictvím svých zástupců podílet také na dalších projektech, jako je například Wikimedia Commons a Wikidata.


Univerzita Karlova bude v souladu se svou tzv. třetí rolí ve společnosti podporovat vznik a rozšiřování nových slovníkových hesel pro encyklopedii Wikipedie a participovat na jejich odborném zpracování – zejména zapojením studujících a vyučujících do projektu Studenti píší Wikipedii. Tato hesla budou vycházet i z odborné a vědecko-výzkumné činnosti UK. Stejně tak se bude univerzita podílet na zkvalitňování a doplňování obsahu již existujících slovníkových hesel,“ vysvětlil prorektor pro vnější vztahy Univerzity Karlovy Martin Vlach, který je zároveň spoluzakladatelem vzdělávacího centra Didaktikon v Kampusu Hybernská.


Wikimedia ČR projektu poskytne studentům a pedagogům univerzity metodickou a projektovou podporu, proškolení a know-how, příp. bude dohlížet na technické zabezpečení. Centru Didaktikon pak Wikimedia nabídnou vedení zdejších přednášek, seminářů, praktických cvičení, kurzů, workshopů, konferencí, dále se budou v Didaktikonu podílet na experimentální výuce, experimentálním a aplikovaném výzkumu apod.


Vysokoškoláci jsou ideálními wikipedisty. Jsou digitálně zdatní, zvyklí ověřovat zdroje, mají zkušenosti s psaním odborných textů a svůj cenný volný čas chtějí využít smysluplně. Naše projekty směřují k rovnosti, udržitelnosti, rozvoji mediální gramotnosti a kritického myšlení, což je směr, kterým jde i Univerzita Karlova. Spolupráce se tak nabízela a těší mě, že ji budeme realizovat,“ uvedla výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová.


Instituce hodlají ve veřejném prostoru otevírat a medializovat řadu potřebných témat. Univerzita a Wikimedia chtějí například zaktivizovat seniory a zařadit program Senioři píší Wikipedii do programové nabídky Univerzity třetího věku UK, i zde poskytne Wikimedia ČR metodickou a lektorskou podporu a proškolení interním univerzitním lektorům. Univerzita bude v rámci svých možností propagovat vybrané tematické programové nabídky Wikimedia ČR, spojené s tématy rovnosti, lidských práv a gender (např. WikiGap a WikiProjekt Lidská práva a WikiProjekt Československo 1948–1989), udržitelnosti (např. WikiProjekt Změna klimatu) či rozvoje mediální gramotnosti a kritického myšlení (např. Portál Mediální gramotnost).




ZA SPRÁVNOST:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 721 285 565

e-mail: pr@cuni.cz


Tisková zpráva ke stažení zde.



Poslední změna: 14. leden 2023 12:17 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám